Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

«ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 552
Τιμή με έκπτωση: 14,94€

          Από τότε που διάβασα το πρώτο συγγραφικό έργο της εξαίρετης Ιωάννας Νοταρά πέρασαν αρκετά χρόνια και ακολούθησαν αρκετά βιβλία της, συγκεκριμένα άλλα πέντε στον αριθμό για να είμαστε ακριβείς. Από εκείνο το πρώτο της ανάγνωσμά μου η συγγραφέας με "κέρδισε" με την άμεση, μεστή και καλλιεργημένη γραφή της, με την πρωτότυπη πλοκή, τους ολοζώντανους διαλόγους, την εντυπωσιακή αναπαράσταση των ζωών των ηρώων της και την αδιαμφισβήτητη σύνδεση της μυθοπλασίας με τη χειροπιαστή πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Αυτό είναι και το κύριο στοιχείο που με γοητεύει ιδιαίτερα στο έργο της κ. Νοταρά: το γεγονός πως κάθε μυθιστόρημά της δεν είναι ξεκομμένο από όσα βιώνουμε καθημερινά, αλλά είναι πάντοτε απόλυτα συνδεδεμένο με την απτή και πολλές φορές σκληρή πραγματικότητα. Κάθε βιβλίο της αντικατοπτρίζει φανερές ή κρυφές πτυχές της καθημερινής μας ζωής, με απόλυτο ρεαλισμό και εντυπωσιακή συνειδητοποίηση όλων όσων αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με ήρωες που δεν είναι "αφύσικα" εξωραϊσμένοι και εξωπραγματικοί αλλά, κυριολεκτικά, θα μπορούσαν να είναι οι "άνθρωποι της διπλανής πόρτας". Το νέο μυθιστόρημα της αγαπημένης συγγραφέως με τίτλο «Παράλληλες Νύχτες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα ακόμα δείγμα της εξαιρετικής γραφής της αλλά και ένα βιβλίο που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του.
          Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80, μια δεκαετία κατά την οποία οι περισσότεροι από εμάς ζήσαμε τα καλύτερά μας χρόνια, αφενός λόγω του νεαρού της ηλικίας μας και αφετέρου διότι τότε όλα φάνταζαν δυνατά εξαιτίας του γεμάτου ιδανικά μυαλού μας και των πολλά υποσχόμενων πολιτικών εξελίξεων, μετά από μια μακρά και ιδιαίτερα διαταραγμένη περίοδο για τη χώρα μας. Η χούντα είχε πλέον εκδιωχθεί για τα καλά, η μεταπολίτευση και η είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μας υποσχόταν δημοκρατία και εκσυγχρονισμό, με τα άφθονα κοινοτικά κονδύλια που κάποτε θα έπρεπε να ξεπληρώσουμε και ο σοσιαλισμός που είχε αρχίσει δυναμικά να ανατέλλει με έναν εξιδανικευμένο, στα άπειρα τότε μάτια μας, "πράσινο ήλιο" ο οποίος προοιώνιζε θετικές εξελίξεις και καλύτερες μέρες για την πολύπαθη πατρίδα μας. Οι ήρωές μας, λοιπόν, ζουν μέσα σε εκείνες τις τόσο ευοίωνες συνθήκες όπου όλα φαντάζουν δυνατά κι εκείνοι είναι διατεθειμένοι να αρπάξουν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται από τα "μαλλιά" και να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Και ποιος δε θα το έκανε άλλωστε, αν του δινόταν η κατάλληλη ευκαιρία; Οι ζωές όλων "παράλληλες" και ασύνδετες αρχικά, θα εμπλακούν σε ένα ευφάνταστο και απρόσμενο "γαϊτανάκι" γεγονότων και συμπτώσεων που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους και θα επαναπροσδιορίσουν καταλυτικά τις μοίρες και το μέλλον τους.     
           Η νεαρή και όμορφη Βίκυ Παράσχου, αφήνει τους περιορισμένους και "τελματωμένους" ορίζοντες του χωριού της και ανοίγει τα φτερά της για μια πολλά υποσχόμενη ζωή, ξεκινώντας τα πρώτα αυτόνομα βήματά της προς το μέλλον ως φοιτήτρια της Νομικής. Ονειρεύεται να διαπρέψει στον κλάδο που ακολουθεί, ως μια πετυχημένη δικηγόρος, και πιστεύει ότι στην πολύβουη και γεμάτη ευκαιρίες Αθήνα θα καταφέρει να ζήσει έναν έρωτα μοναδικό. Ο έρωτας τη βρίσκει απροετοίμαστη, άπειρη και ευάλωτη και τη μετατρέπει σε απόλυτο υποχείριό του, αφού το αντικείμενο του διακαούς πόθου της την παρασύρει σε ένα παιχνίδι γεμάτο παγίδες,  αδιέξοδα και ψέματα, τα οποία όταν ανακαλύψει θα είναι αργά. Η Ζωή, μια κομμώτρια που έχει μικροπαντρευτεί με έναν καλόβολο και απόλυτα ερωτευμένο λογιστή, τον Μιχάλη, ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον απόλυτο έρωτα στο πρόσωπο του γοητευτικού Φάνη. Αποφασισμένη να ζήσει αυτή την εμπειρία μέχρι τέλους, επιλέγει να χωρίσει, ξεσηκώνοντας θύελλες και καταιγίδες στην πληγωμένη ψυχή του άντρα της, αφού οι παράλληλες ζωές, τα ψέματα και η διπλή ζωή δεν της ταιριάζουν. Η Αγγελική και ο Στράτος είναι ένα ζευγάρι από αυτά που όλοι έχουμε κατά καιρούς γνωρίσει, αφού είναι απόλυτα ταιριαστοί και αγαπημένοι, καθώς έχουν βρει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου από πολύ νωρίς τον έρωτα, την αγάπη, τη συντροφικότητα και την κατανόηση. Επόμενο, λοιπόν, είναι να παντρευτούν, να αποκτήσουν ένα ονειρεμένο σπίτι, ένα πολυπόθητο παιδί και μια ζωή καλά στρωμένη, την οποία θα ζήλευαν πολλοί. Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα ή ισχύει ως συνήθως το ρητό πως "τα φαινόμενα συχνά απατούν"; Τέλος, το ζευγάρι που θα παίξει άθελά του καταλυτικό ρόλο στις ζωές των υπολοίπων είναι η Ναταλία και ο Κώστας, δυο άνθρωποι με τους οποίους ίσως είναι ευκολότερο να ταυτιστούμε οι περισσότεροι, αφού έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τον αρχικό τους έρωτα σε βαθιά αγάπη, τον θυμό και τα νεύρα τους σε στιγμιαία εκτόνωση από τις απρόσμενες καθημερινές δυσκολίες και τη στοργή, την κατανόηση και την αλληλοεκτίμηση σε μια όμορφη οικογένεια με βαθιές "ρίζες". Η νεόδμητη οικοδομή τους, όπου επιτέλους θα στεγάσουν τη ζωή και τα όνειρά τους, θα γίνει η αιτία να διασταυρωθούν οι ζωές των ηρώων μας, να "σκεπαστούν" οι παράλληλες νύχτες κάποιων από αυτούς και να δρομολογηθούν απρόσμενες εξελίξεις που δε θα αφήσουν τίποτα ανεπηρέαστο.   
          Το μυθιστόρημα «Παράλληλες Νύχτες» της Ιωάννας Νοταρά, είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που διαβάζεις ταχύτατα, καθώς η πλοκή είναι καταιγιστική και οι ήρωες σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή, αλλά σκέφτεσαι για καιρό μετά καθώς, μέσα στη φαινομενικά "συνηθισμένη" υπόθεση των παράλληλων σχέσεων, των ασυμβίβαστων ερωτικών τριγώνων και των ανεκπλήρωτων ερώτων και τσακισμένων ονείρων, κρύβονται πολλά περισσότερα. Για παράδειγμα η "κοντόφθαλμη" οπτική  μιας ολόκληρης γενιάς η οποία, με τις αστοχίες και τον εγωισμό της, διαμόρφωσε τις απαράδεκτες συνθήκες τις οποίες αναγκαστικά βιώνουμε εμείς σήμερα, τα ανθρώπινα λάθη και πάθη που, αν δε χαλιναγωγηθούν, μπορούν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή, τη δύναμη της φιλίας και της εμπιστοσύνης που μπορεί απρόβλεπτα να  προκύψει στη ζωή μας και, τέλος, την αγάπη και τη συγχώρεση που είναι δυνατόν να εμφανιστούν όταν όλα μοιάζουν ζοφερά, απαισιόδοξα και αδύνατα. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το νέο της βιβλίο, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ιστορία μέσα από την οποία διακρίνεται το χάος των ανθρώπινων σχέσεων, η δύναμη του εγωισμού και της φιλοδοξίας και ότι τελικά... η πιο δύσκολη σχέση είναι με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η Βίκυ Παράσχου, ξεκινώντας από το χωριό της, βρίσκεται στην Αθήνα ως φοιτήτρια της Νομικής, στοχεύοντας σε μια μεγάλη καριέρα και σε έναν έρωτα μοναδικό. Στην πορεία καταλήγει εγκλωβισμένη σε μια σχέση-παγίδα, να μισεί την Αθήνα και να περιφρονεί όνειρα και στόχους. Τότε, απρόβλεπτα, καλείται να τα πιάσει όλα από την αρχή.
Τετάρτη Δημοτικού πήγαινε η Αγγελική όταν ο Στράτος, έναν χρόνο μεγαλύτερός της, της έκανε πρόταση γάμου. «Αγγελική, όταν μεγαλώσω θα σε παντρευτώ», της είχε πει. Είκοσι χρόνια μετά, αυτός ο γάμος γίνεται πραγματικότητα. Και όλα είναι υπέροχα! Εκείνος πολλά υποσχόμενος πολιτικός κι εκείνη, τρελά ερωτευμένη μαζί του, τον εμπιστεύεται και τον στηρίζει.
«Θα χωρίσω!» ψιθύρισε η Ζωή ανάβοντας ακόμα ένα τσιγάρο. Δεν ήξερε πότε θα το έλεγε στον Μιχάλη, μα θα χώριζε. Δεν της ταίριαζαν ούτε οι δεσμεύσεις ούτε οι παράλληλες ζωές!
Ο Κώστας και η Ναταλία βρήκαν τον δρόμο ώστε ο έρωτάς τους να γίνει αγάπη και η αγάπη τους μια υπέροχη οικογένεια. Όταν η νεόδμητη οικοδομή τους επιτέλους ολοκληρώνεται, κανείς τους δεν ξέρει ότι θα ενώσει τις ζωές και θα σκεπάσει τις παράλληλες νύχτες της Βίκυς, του Στράτου και της Ζωής, ώσπου... ένας πυροβολισμός μετατρέπει αυτές τις νύχτες σε παιχνίδι πόκερ χωρίς νικητή, διαμορφώνοντας το παρελθόν σε ένα τρομακτικό παρόν, εξαλείφοντας το μέλλον.

Βίοι παράλληλοι διασταυρώνονται, μυστικά έρχονται στο φως, σχέσεις επαναπροσδιορίζονται...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου