Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

«ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ», του Ηλία Μωραΐτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ», του Ηλία Μωραΐτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 408
Τιμή με έκπτωση: 13,95€

          Ο σοφός λαός μας λέει μία παροιμία: «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται». Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχύει κάτι άλλο για τον συγγραφέα Ηλία Μωραΐτη και το εξαιρετικό πρώτο βιβλίο του «Σκληρές Αλήθειες», ένα ατμοσφαιρικό, αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ από τις εκδόσεις Ψυχογιός που καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη με την πρωτότυπη πλοκή του και το διαρκές μυστήριο που πλανάται σε κάθε σελίδα του. Όσο εντυπωσιακό μέσα στη λιτότητά του είναι το εξώφυλλο του βιβλίου, όπου απεικονίζονται τα μεταλλικά στοιχεία μιας παλιάς γραφομηχανής, άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι και το περιεχόμενό του, που στην ουσία αποτελεί ένα καλογραμμένο νουάρ μυθιστόρημα, με έντονες αποχρώσεις αστυνομικού και ψυχολογικού θρίλερ. Ποια είναι η αλήθεια, ποιο το ψέμα, ποιες οι φαντασιώσεις και η μυθοπλασία και ποια η σκληρή πραγματικότητα με όλες τις αλήθειες που την καθορίζουν, ποια η κατάληξη μιας εναγώνιας αναζήτησης για τις ρίζες και τον γεννήτορα ενός ανθρώπου που θέλει να μάθει από πού προέρχεται πραγματικά; Πολλά τα ερωτήματα που εγείρει το συγκεκριμένο βιβλίο, πολλά τα φλέγοντα ζητήματα που θίγονται και ακόμα περισσότερες οι σκληρές και αληθινές απαντήσεις που μας δίνει ο συγγραφέας μέσα από την αριστοτεχνική πλοκή του.
          Η ιστορία μας ξεκινάει από το παρόν του 2015 στη Μασαχουσέτη και τη νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου, η οποία έχασε πολύ πρόσφατα τη μητέρα της από καρκίνο. Προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει τη διαλυμένη ζωή της και να συνηθίσει να ζει εντελώς μόνη πλέον, αφού η μητέρα της ήταν η μόνη οικογένεια που είχε γνωρίσει καθώς ο πατέρας της είχε πεθάνει πολύ νωρίς, η νεαρή κοπέλα πηγαίνει στον οικογενειακό τους δικηγόρο ώστε να παραλάβει, μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της και όσα εκείνη της έχει αφήσει, ένα βιβλίο. Η μητέρα της με την εσώκλειστη επιστολή της τη διαβεβαιώνει πως μέσα στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος κρύβονται όλα τα μυστικά που δεν πρόλαβε να της φανερώσει όσο βρισκόταν στη ζωή, όπως επίσης και ασίγαστα πάθη, λυσσαλέοι έρωτες και ανεξιχνίαστα μυστικά. Το βιβλίο το έχει γράψει ένας παλιός άσπονδος φίλος της μητέρας της Αγνής, της Θεοδώρας Μάρκου, ο Δημήτρης Αλεξιάδης, με τον οποίο τη συνέδεε αβυσσαλέο μίσος και ανείπωτα μυστικά. Η Αγνή, μέσα από την πένα αυτού του άγνωστου σε εκείνην άντρα, μαθαίνει την πραγματική ιστορία που της έκρυβε η μητέρα της, καθώς και τις πραγματικές πτυχές του χαρακτήρα της, πτυχές που η αθώα και ανυποψίαστη Αγνή δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως ήταν δυνατό να κρύβει μια μάνα από το ίδιο της το παιδί.
          Μετά από την ανάγνωση αυτού του αποκαλυπτικού, σχεδόν αυτοβιογραφικού, μυθιστορήματος του Αλεξιάδη και την αποκάλυψη των επτασφράγιστων μυστικών της ζωής της Θεοδώρας Μάρκου, η Αγνή αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα την οποία ελάχιστα θυμάται αφού όταν έφυγε εσπευσμένα με τη μητέρα της για την Αμερική ήταν μόνο τριών ετών. Όσα, όμως, διάβασε η κοπέλα στο βιβλίο αποκαλύπτουν περίτρανα κάποιες αλήθειες τις οποίες της είναι αδιανόητο να αγνοήσει. Θεωρεί χρέος της να βρει τον συγγραφέα αυτού του σημαδιακού για τη ζωή της βιβλίου, να "αναμετρηθεί" μαζί του, να ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις και, κυρίως, να προσπαθήσει να τον γνωρίσει περισσότερο αφού αυτά που την ενώνουν μαζί του είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που τη χωρίζουν από αυτόν. Από την άλλη, ο εκκεντρικός συγγραφέας ζει τη δική του μποέμικη και μοναχική ζωή, απολαμβάνοντας την επιτυχία και την αναγνώριση αλλά κρύβοντας και πολλά, αδιανόητα μυστικά από το φως της δημοσιότητας που συνήθως τον περιβάλλει. Η γνωριμία του με την Αγνή θα "ξαναζωντανέψει" το λησμονημένο παρελθόν του και θα τον προκαλέσει να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και τις δραστικές αλλαγές του τρόπου ζωής του ή στη διατήρηση με κάθε τίμημα του μοναχικού και μυστηριώδους τρόπου ζωής στον οποίο έχει συνηθίσει τόσα χρόνια.
          Το εξαιρετικό, ευρηματικό μυθιστόρημα «Σκληρές Αλήθειες» μας καθηλώνει από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του, καθώς πέρα από το σασπένς, την έντονα νουάρ ατμόσφαιρα της Αθήνας του ’90, τα πολλά κρυμμένα μυστικά, τα αχαλίνωτα πάθη των ηρώων του και τις συνεχείς ανατροπές, κρύβει ακόμα ένα σπάνιο προτέρημα που δε συναντούμε συχνά στην ελληνική λογοτεχνία: περικλείει μέσα του ακόμα ένα βιβλίο! Έτσι, μέσα στις «Σκληρές Αλήθειες» έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε και τη «Σκιά Του Χαμαιλέοντα», το βιβλίο του αμφιλεγόμενου ήρωα Δημήτρη Αλεξιάδη και να μάθουμε όλα όσα οδήγησαν τους υπόλοιπους πολυάριθμους ήρωες της καθηλωτικής ιστορίας μας στην πορεία την οποία ακολούθησαν. Προσωπικά, δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο από τα δύο βιβλία με ενθουσίασε περισσότερο, αφού πιστεύω ότι είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και αποτελούν το ένα αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου. Είμαι, όμως, απόλυτα πεπεισμένη πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον εξαίρετο Ηλία Μωραΐτη για αυτό το πρώτο εντυπωσιακό λογοτεχνικό του πόνημα που μας υπόσχεται πολλά και ενδιαφέροντα για τη μελλοντική συγγραφική του πορεία, και το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει μια ιστορία μυθοπλασίας;

Νοέμβριος 2015, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της, η νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου θα παραλάβει και ένα βιβλίο. Στις σελίδες του κρύβονται όλα τα μυστικά που η μητέρα της δεν τόλμησε ποτέ να της φανερώσει όσο ζούσε· μυστικά μιας ζωής που τη σημάδεψαν ασίγαστα πάθη, λυσσαλέοι έρωτες και ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Μέσα από την πένα του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη, ενός άντρα που γνώρισε τη Θεοδώρα Μάρκου όσο λίγοι και τη μίσησε όσο κανένας άλλος, η Αγνή θα βρεθεί στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και στα χρόνια της νιότης της μητέρας της. Όταν η μυστηριώδης ιστορία φτάσει στο τέλος της, το ταξίδι στην Ελλάδα θα φαντάζει επιτακτικό. Με την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος οι σκοτεινοί ήρωες του βιβλίου θα αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Μα όταν οι αλήθειες που φωλιάζουν μέσα σε μια θανάσιμη ιστορία είναι περισσότερες από τους μύθους, τότε οι ανατροπές αποδεικνύονται ολέθριες...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου