Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

«ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η Ρωμιά Σουλτάνα», της Ελένης Κεκροπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η Ρωμιά Σουλτάνα», της Ελένης Κεκροπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 800
Τιμή: 16,50€

          Έχω γράψει ξανά, και δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, πως η μεγάλη μου αγάπη στη λογοτεχνία είναι το ιστορικό μυθιστόρημα. Παρόλο που δε συμπάθησα ποτέ ιδιαίτερα το βαρετό μάθημα της Ιστορίας κατά τα σχολικά μου χρόνια, ανέπτυξα μία ιδιαίτερη αγάπη στο ιστορικό μυθιστόρημα, ίσως διότι μέσα από αυτό το είδος της λογοτεχνίας συνδυάζεται ιδανικά η μάθηση γνωστών και άγνωστων ιστορικών γεγονότων με την ψυχαγωγία που προσφέρει η εκάστοτε μυθοπλασία που τα συνοδεύει. Η Ελένη Κεκροπούλου είναι μία καταξιωμένη συγγραφέας που, πέρα από τις άλλες ιδιότητές της ως εκδότρια και μεταφράστρια, έχει αποδείξει με το έως τώρα αξιόλογο συγγραφικό της έργο το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της στο απαιτητικό και δύσκολο είδος του ιστορικού μυθιστορήματος. Στο πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός με τον τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η Ρωμιά Σουλτάνα» μας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την έφεσή της στην ιστορική έρευνα και την αξιοθαύμαστη ικανότητά της να αναπαριστά με ακρίβεια και να ζωντανεύει γνωστά και άγνωστα ιστορικά γεγονότα και ιστορικά πρόσωπα. Αυτή τη φορά, μέσα από το τελευταίο πόνημα της εξαίρετης συγγραφέως, μεταφερόμαστε στην Οθωμανική αυτοκρατορία του τέλους του 16ου αιώνα και των αρχών του 17ου αιώνα, μια εποχή γεμάτη αίμα και θάνατο, αμύθητο πλούτο και αδιανόητη φτώχια, πειρατές και σουλτάνους, κατατρεγμένους χριστιανούς ραγιάδες και άκαμπτους και ακαλλιέργητους μουσουλμάνους, έρωτα και μίσος, φιλίες και διχόνοιες, συνωμοσίες και εφήμερες βασιλείες, μα πάνω απ’ όλα μια εποχή γεμάτη Ιστορία.  
          Η Αναστασία, η δεκατετράχρονη κόρη ενός φτωχού παπά από την Τήνο, θα αιχμαλωτιστεί μαζί με τις δύο αδερφές και τον έναν αδερφό της, σε μια πειρατική επιδρομή στο νησί της. Η φυσική, σπάνια ομορφιά της νεαρής κοπέλας θα την οδηγήσει στο χαρέμι του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη, Εις Ταν Πόλιν ή Ιστανμπούλ κατά τους μωαμεθανούς κατακτητές. Ένας κόσμος ολότελα διαφορετικός από ό,τι είχε έως τότε γνωρίσει η όμορφη Αναστασία, που θα την πάρει υπό την προστασία της η Σουλτάνα Σαφιγιέ, η γιαγιά του μελλοντικού έρωτά της, του Σουλτάνου Αχμέτ Α’, ώστε να την προετοιμάσει κατάλληλα για να αξιωθεί να γίνει χασεκί, ευνοούμενη του σουλτάνου και αργότερα Βαλιδέ σουλτάνα, μελλοντική βασιλομήτωρ. Η Μοίρα τής έχει σπουδαία πράγματα γραμμένα, τόσα πολλά και τόσο μεγάλα όσα ποτέ δεν μπορούσε να διανοηθεί η μικρή Αναστασία και το κυριότερο όλων είναι ότι θα κατακτήσει την καρδιά και την ψυχή του νεαρού σουλτάνου Αχμέτ, του ανθρώπου που οι υπήκοοί του αποκαλούν «Σκιά του Θεού πάνω στη Γη»! Το πεπρωμένο της θα δεθεί άρρηκτα μαζί του και θα "βλαστήσει" δίνοντάς της την ευλογία να φέρει στον κόσμο δέκα παιδιά, πέντε διαδόχους και πέντε πριγκίπισσες. Όμως, σε αυτή την τεράστια αυτοκρατορία, το μόνο που κυριαρχεί αδιαμφισβήτητα και είναι μονιμότερο των πάντων είναι το εφήμερο!
          Η μικρή Αναστασία, από παπαδοκόρη και χριστιανή γίνεται μωαμεθανή, σουλτάνα και μητέρα και γιαγιά μελλοντικών σουλτάνων, μαθαίνοντας να απαγγέλει από μνήμης ολόκληρα αποσπάσματα από το Κοράνι, αλλά και πώς να κινεί τα "νήματα" μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας απολύτως ανδροκρατούμενης. Μιας αυτοκρατορίας όπου θεωρούνταν κατάρα και ευλογία μαζί να γεννιέσαι πρίγκιπας και διάδοχος, αφού οι προηγούμενοι ή οι επόμενοι από σένα στη σειρά διαδοχής, οι οποίοι θα έφταναν στο θρόνο, θα σου αφαιρούσαν τη ζωή με το μεταξωτό σχοινί ή τη χορδή, ώστε να μην τρέξει ούτε μία σταγόνα αίματος αυτοκρατορικού. Μιας αυτοκρατορίας όπου επικρατούσε πάντοτε η δύναμη του χρήματος, των ισχυρών γνωριμιών, των ρουσφετιών και των συνωμοσιών και όσοι ανέβαιναν στον αυτοκρατορικό θώκο ήταν απολύτως βέβαιοι ότι δεν επρόκειτο σχεδόν ποτέ να τους αφήσουν να γεράσουν, αφού πάντοτε θα υπήρχε κάποιος άλλος υποψήφιος διάδοχος που θα είχε την υποστήριξη των γενιτσάρων, του στρατού και των παρακείμενων του παλατιού. Η Αναστασία, αφού μετονομάστηκε πρώτα σε Μαχπεϊκέρ και μετά σε Κιοσέμ, φεγγαροπρόσωπη δηλαδή κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό που της έδωσε ο αγαπημένος της Αχμέτ, αναγκάστηκε από νωρίς να πάρει τα ηνία της αυτοκρατορίας στα χέρια της, κινώντας τα νήματα αφανής αλλά πανίσχυρη, πίσω από τον ανήλικο γιο της και νέο σουλτάνο Μουράτ Δ’. Ήταν αυτή που έδωσε ανεπισήμως τα απαραίτητα εφόδια και την προστασία που χρειαζόταν ο Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις για να ανοίξει σχολειά στην κατακρεουργημένη Ρωμιοσύνη, προσπαθώντας να αναχαιτίσει τον ύπουλο προσηλυτισμό των αμόρφωτων χριστιανόπουλων στον Καθολικισμό, μέσω των Ιησουϊτών που λυμαίνονταν ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία. Ήταν αυτή που, θέλοντας να προστατέψει τη ζωή πρώτα των παιδιών της και ύστερα των άλλων πριγκιπόπουλων, προσπάθησε να καταργήσει τον ανίερο και βάρβαρο οθωμανικό «αδελφοκτονικό νόμο». Ήταν αυτή που σταμάτησε το απαράδεκτο και άθλιο παιδομάζωμα, όπου άρπαζαν τα αρσενικά τέκνα χριστιανών και τα μετέτρεπαν στους πιο φανατικούς και ανάλγητους πολεμιστές, τους αιμοσταγείς γενίτσαρους.
          Τι να πρωτογράψει κανείς για αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα που τιμάει πραγματικά το είδος του με την ενδελεχή έρευνα από μέρους της συγγραφέως, όχι μόνο των πάμπολλων ιστορικών γεγονότων αλλά και των γλωσσικών ιδιωμάτων της εποχής, των εθίμων, των οικονομικών συνθηκών, της καθημερινής ζωής όχι μόνο των σουλτάνων και των αγάδων μέσα στο παλάτι, αλλά και όλων των αναρίθμητων χαρακτήρων κάθε εθνικότητας και κοινωνικής τάξης που συναντούμε μέσα στο βιβλίο αυτό; Η κ. Κεκροπούλου με την «Αναστασία» της μας παραδίδει ένα ιστορικό μυθιστόρημα αξιώσεων, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το ίδιο μια πλούσια ιστορική πηγή για μεταγενέστερους συγγραφείς, όμως ταυτόχρονα μας παρασύρει μέσα στην ολοζώντανη αφήγησή της που αναβιώνει μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής εκείνης, με πρώτη και κύρια την Ελληνίδα σουλτάνα Κιοσέμ. Μία γυναίκα πανίσχυρη που "βασίλεψε" έστω και στη σκιά του εκάστοτε σουλτάνου για πάνω από σαράντα ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας το δικό της στίγμα σε μια χαώδη αυτοκρατορία όπου κυριαρχούσε το μίσος, το σπαθί, οι δολοπλοκίες και το αίμα! Μία γυναίκα που έλαμψε σε μια εποχή όπου αυτό ήταν ανεπίτρεπτο για τις γυναίκες και γι’ αυτό ίσως οι εχθροί της σχεδίασαν και της επιφύλαξαν ένα τέλος που δεν της άξιζε. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην Ελένη Κεκροπούλου για το αριστουργηματικό της ιστορικό μυθιστόρημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η Ρωμιά Σουλτάνα», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!        

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Αναστασιά!»
Το κορίτσι άκουσε τη φωνή της μάνας του από το μαγερειό κι έτρεξε μέσα. «Πού είσαι, μωρή, απρόκοφτη;»
Η κοπελίτσα αναστέναξε. «Έρχομαι, μάνα», μουρμούρισε καλόβολα, δεν ξεσυνεριζόταν της μάνας της τις αυστηρές κουβέντες, τις είχε συνηθίσει και δεν την πείραζαν, κι ακούμπησε την πετσέτα πάνω στο βαρύ ξύλινο τραπέζι, όπου η μάνα μάλαζε σβέλτα και επιδέξια τη βαριά μεγάλη μπάλα της ζύμης.
Αναστασία. Έτσι έλεγαν τη μεγαλύτερη από τις τρεις όμορφες κόρες του παπα-Γιάννη, του Ορθόδοξου παπά του νησιού, σε λίγους μήνες γινόταν δεκατεσσάρων ετών, όμορφη σαν ήλιος φωτεινός…
Είχε η εικόνα της γαντζωθεί στην καρδιά του ατρόμητου Θεόφιλου και τη μάτωνε από έρωτα και ίμερο…
Και τώρα κόντρα στο πρωινό αεράκι τη φανταζόταν... Έφερνε τη διάφανη εικόνα της μπροστά στα μάτια του, κι οι άλλοι ναύτες στο κατάστρωμα τον κοίταζαν και κρυφογελούσαν μεταξύ τους, γιατί ήξεραν για ποιόν λόγο αναστέναζε και ξαναναστέναζε χωρίς τελειωμό…
Κάπως έτσι αρχίζει η αληθινή, συναρπαστική και δραματική ιστορία της Αναστασίας, που ένας άνεμος τρελός της μοίρας, θα την αρπάξει απ το νησί της και θα την ρίξει χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου.
Θα κυριαρχήσει στο Χαρέμι λιγότερο με την ομορφιά της και περισσότερο με τον χαρακτήρα της. Θα γίνει μεγάλη σουλτάνα, πρώτη καντινεφέντη και χασεκί, λατρεμένη και μισητή... Θα βασιλέψει στην Ιστανμπούλ σχεδόν σαράντα χρόνια, ευνοώντας τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και το βασανισμένο Ρωμαίικο. Θα στηρίξει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουϊτών που αλωνίζουν τον ελλαδικό χώρο και προσηλυτίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο στον Καθολικισμό. Θα αγωνιστεί για να σταματήσει τον «αδελφοκτονικό νόμο» και θα υψώσει το ανάστημά της στον απροσπέλαστο τοίχο των Ουλεμάδων. Θα κερδίσει προσωπικές μάχες. Θα υποστεί σαρωτικές ήττες. Θα μείνει στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών.
Ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου