Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

«Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ», της Camilla Lackberg – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ», της Camilla Lackberg – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 504
Τιμή με έκπτωση: 15,86€

          Νομίζω πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να διαβάζεις μέσα στην ανυπόφορη κάψα του ελληνικού κατακαλόκαιρου ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην παγωμένη Φιελμπάκα της Σουηδίας στη μέση του σκανδιναβικού καταχείμωνου! Ειδικά όταν αυτό είναι το πρώτο αστυνομικό βιβλίο της εξαίρετης, πασίγνωστης, πολυγραφότατης και δικαίως επιτυχημένης Camilla Lackberg, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Μεταίχμιο με τον ταιριαστό τίτλο «Η Παγωμένη Πριγκίπισσα». Την ανάγνωση του αξιόλογου έργου της Σουηδής συγγραφέως την ξεκίνησα λίγο ανορθόδοξα, αφού το πρώτο δικό της βιβλίο που διάβασα ήταν «Η Μάγισσα», που αποτελεί τη δέκατη και πιο πρόσφατη ιστορία με το ζευγάρι των ηρώων της Ερίκα Φαλκ και Πάτρικ Χέντστρεμ. Αφού, λοιπόν, διάβασα το τελευταίο μυθιστόρημα της Lackberg, μετά αποφάσισα πως δεν πρόκειται να αφήσω κανένα δικό της βιβλίο αδιάβαστο, οπότε τι πιο λογικό από το να ξεκινήσω πλέον να μαθαίνω την ιστορία αυτών των εξαιρετικά γοητευτικών χαρακτήρων από την αρχή. Για όσους δεν έχουν ακόμα διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της Camilla Lackberg, έχω να δηλώσω πως κυριολεκτικά χάνουν, καθώς δεν πρόκειται για μία ακόμη αδιάφορη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων αλλά για τη "Σουηδή Αγκάθα Κρίστι" ή, όπως δηλώνουν οι φανατικοί, ένθερμοι αναγνώστες της, η Αγκάθα Κρίστι είναι η "Αγγλίδα Camilla Lackberg"…! Πραγματικά, η γραφή της διαφέρει από πολλούς άλλους συγγραφείς του είδους της αστυνομικής λογοτεχνίας, καθώς κατορθώνει να συνδυάζει το σασπένς με το χιούμορ, το μυστήριο με τον έρωτα, την καταιγιστική περιπέτεια με τις απλές καθημερινές στιγμές των ηρώων της και τις σε βάθος αναλύσεις χαρακτήρων με τις λεπτομερείς περιγραφές δολοφονιών, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε ανεπιθύμητες, ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.  
          Η Ερίκα Φαλκ, γεννημένη στο μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο της Φιελμπάκα, επιστρέφει στη γενέτειρά της μετά από χρόνια σπουδών και παραμονής της στο Γέτεμποργ, με αφορμή τον σχετικά πρόσφατο θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Το πανέμορφο, κλασικό, παραθαλάσσιο πατρικό της πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της πώλησης με πρωτοβουλία της αδερφής της, Άννας, και του αχώνευτου, καιροσκόπου συζύγου της, Λούκας. Η Ερίκα είναι κάθετα αντίθετη με την προοπτική να αποχωριστεί το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, όμως σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να κάνει και πολλά αφού το μισό ανήκει στην αδερφή της. Έτσι, με βαριά καρδιά, αποφασίζει να συγκατατεθεί στην ανάθεση του ακινήτου σε μεσίτη. Κι ενώ είναι υποχρεωμένη να τελειώσει το συντομότερο δυνατό τη βιογραφία μιας διάσημης προσωπικότητας που έχει αναλάβει για τον εκδοτικό της, όλα ανατρέπονται καθώς θα είναι αυτή που θα ανακαλύψει νεκρή και παγωμένη μία παιδική της φίλη μέσα στη μπανιέρα του σπιτιού εκείνης. Ο ηλικιωμένος γείτονας που φρόντιζε το σπίτι της νεκρής πλέον Άλεξ, είναι και αυτός που θα βρει πρώτος την άτυχη νέα γυναίκα και θα ζητήσει πανικόβλητος τη βοήθεια της διερχόμενης Ερίκα. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία, αφού οι καρποί της είναι κομμένοι και το πάτωμα του μπάνιου είναι γεμάτο με το αίμα της. Το δυνατό χειμερινό κρύο και η απουσία οποιασδήποτε θέρμανσης μέσα στο σπίτι της Άλεξ βοήθησαν ώστε η νεκρή να διατηρηθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μέχρι να την ανακαλύψουν μία εβδομάδα μετά τον θάνατό της. Καθώς όμως η αστυνομική έρευνα προχωρά, γίνεται πασιφανές ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά για δολοφονία. Πολλοί είναι οι υποψήφιοι δράστες, όμως τα παλιά και καλά κρυμμένα μυστικά πολλών από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του θύματος, δεν αφήνουν και πολλά πράγματα να έρθουν στο φως. Η ανακάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών σχέσεων μεταξύ όσων εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία θα περάσει από πολλά "σκαμπανεβάσματα", όπως και οι πολυπληθείς ήρωες αυτού του εξαιρετικού, περίτεχνου και καθηλωτικού αστυνομικού μυθιστορήματος.    
          «Η Παγωμένη Πριγκίπισσα» αποτελεί την πρώτη ιστορία του διάσημου πλέον "χάρτινου" ζεύγους της Camilla Lackberg, της συγγραφέως Ερίκα και του αστυνομικού Πάτρικ. Πιστή στη δική της αληθοφανή και "προσγειωμένη" συγγραφική ματιά, η Lackberg μας παρουσιάζει έναν έρωτα μεταξύ των δύο ηρώων της που δεν είναι από αυτούς τους ιδανικούς, τέλειους και κεραυνοβόλους με ανθρώπους "εκνευριστικά" όμορφους και αψεγάδιαστους. Όχι, εδώ οι δύο κεντρικοί ήρωές μας είναι σαφώς πιο ανθρώπινοι, πιο προσιτοί, πιο ατελείς, πιο γήινοι και γι’ αυτό πιο ελκυστικοί, όπως είναι άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας. Ο έρωτας που αναπτύσσεται ανάμεσά τους δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, σπάνιο και ξαφνικό, όπως συνήθως συμβαίνει σε πολλά μυθιστορήματα, αλλά μια αρχικά αμοιβαία συμπάθεια, τουλάχιστον λίγο πιο έντονη εκ μέρους του ενός από τους δύο, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε μια δυνατή έλξη που μετουσιώνεται σε έρωτα, τρυφερότητα και αγάπη. Οι χαρακτήρες που περιβάλλουν την Ερίκα και τον Πάτρικ είναι πολλοί, όμως η συγγραφέας τους ζωντανεύει όλους σκιαγραφώντας τους μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια. Τα θέματα που θίγει και σε αυτό το μυθιστόρημά της αναρίθμητα, όπως η παιδεραστία, η ενδοοικογενειακή βία, τα προβλήματα των ερωτικών σχέσεων, οι στενόμυαλες  απόψεις της μικρής επαρχιακής κοινωνίας, οι ταξικές και κοινωνικές διαφορές, η παιδική εγκληματικότητα και οι συνήθεις ρίζες της στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και πολλά άλλα ακόμη. Ένα είναι βέβαιο για τα μυθιστορήματα της Lackberg και ειδικότερα για αυτό το δυναμικό της ξεκίνημα, την «Παγωμένη Πριγκίπισσα»: ποτέ δεν πρόκειται απλά και μόνο για μία ακόμη καλοστημένη αστυνομική περιπέτεια με σασπένς και μυστήριο, αλλά για ένα πλούσιο μυθιστόρημα με ποικίλα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τη διαβάσετε, Φίλοι μου, θα τη λατρέψετε και θα ανυπομονείτε μέχρι να πάρετε τη συνέχεια στα χέρια σας!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

«Η πρώτη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του Ερίκα.

Η συγγραφέας Ερίκα Φαλκ επιστρέφει στο πατρικό της, στο παγωμένο ψαροχώρι Φιελμπάκα, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο των γονιών της για να βρει μια κοινότητα στο κατώφλι της τραγωδίας. Η παιδική της φίλη Άλεξ, την οποία η ίδια βρίσκει νεκρή στην μπανιέρα της, είναι η αφετηρία για ένα επώδυνο φλας μπακ στο παρελθόν, το οποίο θα φέρει στο φως τα θαμμένα μυστικά που κρύβονται κάτω από την ειδυλλιακή όψη της Φιελμπάκα, αλλά και για μια γενναία απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή της Ερίκα.»

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ:

"Ανατριχιαστικό, παραπλανητικό και διαυγές σαν το παγωμένο περιβάλλον που περιγράφει. "
Literary Review

"Εξαιρετικά δομημένη πλοκή, καθηλωτική ιστορία."
USA Today

"Πώς τα μυστικά δεν θάβονται μια για πάντα, πώς η σιωπή μπορεί να δολοφονήσει την ψυχή... Ένα εντυπωσιακά καλογραμμένο μυθιστόρημα. "
Publisher’s Weekly

"Ό,τι πιο καυτό στη σουηδική λογοτεχνία σήμερα! "
Independent

"Πλοκή που ανεβάζει τους παλμούς αλλά γλυκαίνει την καρδιά. "
Val McDermid, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου