Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

«ΚΑΦΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ», της Ελένης Κάζδαγλη-Μαρκάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΚΑΦΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ», της Ελένης Κάζδαγλη-Μαρκάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη
Σελίδες: 548
Τιμή με έκπτωση: 13,41€

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Ελένης Κάζδαγλη-Μαρκάκη με τίτλο «Καφέ Ρουαγιάλ», που κυκλοφορεί από τις ποιοτικές εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι ένα βιβλίο που με "κέρδισε" από την πρώτη ματιά στο εξώφυλλό του. Τα όμορφα γήινα χρώματά του που αναμειγνύονται με εξαιρετική αρμονία, η ατμόσφαιρα των αλλοτινών καιρών που "εκπέμπει", οι επιστολές με τα καλλιγραφικά γράμματα που "υπονοούν" την επικοινωνία όπως αυτή συνήθιζε να γίνεται μεταξύ των ανθρώπων πριν από πολλά χρόνια, με σαγήνευσαν και με έπεισαν πως πρόκειται για μία εξιστόρηση με βαθύ άρωμα νοσταλγίας και Ιστορίας. Η υπόθεση του οπισθόφυλλου ενίσχυσε ακόμα περισσότερο αυτή μου την πεποίθηση, όμως η πραγματικότητα της εμπειρίας μου από αυτό το αλησμόνητο αναγνωστικό ταξίδι ξεπέρασε κατά πολύ τις ήδη υψηλές προσδοκίες μου. Το «Καφέ Ρουαγιάλ» είναι ένα αριστουργηματικό λογοτεχνικό έργο που μας αφηγείται το συναρπαστικό έπος δύο κυρίως οικογενειών, των οποίων η πορεία ξεκινά από την Τεργέστη των Αψβούργων του 19ου αιώνα, συνεχίζει μεταξύ πολλών άλλων χωρών στα αποικιοκρατούμενα Επτάνησα και καταλήγει στη γραφική Καβάλα του 1967. Σχεδόν δύο αιώνες Ιστορίας συνδυασμένης ιδανικά με τις προσωπικές ιστορίες αμέτρητων ηρώων, οι οποίοι πλαισιώνουν τα κύρια πρόσωπα της μυθοπλασίας της συγγραφέως και των απογόνων τους, η ζωή των οποίων φτάνει μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν μας στον 20ο αιώνα. Καθηλωτικό, συγκλονιστικό, με πολλές ανατροπές και αναπάντεχες στροφές χαραγμένες από τα "καπρίτσια" της Μοίρας, γεμάτο συγκίνηση, έρωτα παθιασμένο και ανεκπλήρωτο, βαθιά φιλία, υψηλά ιδανικά, θυσίες και απώλειες, το μυθιστόρημα της κ. Κάζδαγλη-Μαρκάκη είναι ένα μυθιστόρημα που δεν μπορεί να λησμονήσει εύκολα κανείς.
Η ιστορία μας ξεκινάει με την Τζούλια, κόρη της Ελίζας και του Μενέλαου, η οποία επιστρέφει για ολιγοήμερες διακοπές, από τις σπουδές της στο Παρίσι, στο πατρικό της στην Καβάλα. Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 1967 και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ωθούν τη νέα κοπέλα να βρει καταφύγιο στο εξωτερικό και να καλλιεργήσει σε επιστημονική πλέον βάση το έμφυτο ταλέντο της στο σχέδιο σπουδάζοντας Αρχιτεκτονική. Με την επιστροφή της στο πατρικό, ένα πανέμορφο παλαιό αρχοντικό που σαφώς έχει "δει" πολύ καλύτερες μέρες στο παρελθόν, η μητέρα της Ελίζα τής δίνει κάποια πράγματα που της έστειλε ο παππούς της από την Κέρκυρα. Η κοπέλα ψάχνοντάς τα ανακαλύπτει, μεταξύ σπάνιων παλαιών βιβλίων, ορισμένες επιστολές, παλιές ξεθωριασμένες φωτογραφίες, ποιήματα και σκίτσα. Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα αυτά από τη μητέρα της, η Τζούλια αρχίζει να μαθαίνει για το παρελθόν και τις ρίζες της οικογένειάς της, οι οποίες φτάνουν μέχρι την πανέμορφη, γραφική και κοσμοπολίτικη Τεργέστη του 19ου αιώνα. Μέσα από τις επιστολές και τις διηγήσεις της μητέρας της για τη ζωή της γιαγιάς της και των υπολοίπων προγόνων της, ξετυλίγεται μπροστά της ένα "κουβάρι" αναμνήσεων, οι οποίες σιγά σιγά ξεμπερδεύονται αποκαλύπτοντας ανθρώπους αξιόλογους, που έζησαν, ονειρεύτηκαν, αγωνίστηκαν για τα "πιστεύω" και τα ιδανικά τους, για την πολυπόθητη εθνική ανεξαρτησία, για την ελευθερία και για την αγάπη. Η Ελίζα συγκλονίζεται από τις συναρπαστικές προσωπικές τους ιστορίες και αποφασίζει να διασώσει όλες αυτές τις μνήμες, γράφοντας για αυτές, ώστε να μην ξεχαστούν, να μην παραδοθούν στην αναπόφευκτη λήθη που φέρνει μαζί του ο χρόνος.  
Η συγγραφέας κ. Μαρκάκη, με μία αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία, μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο παρελθόν σε βάθος σχεδόν δύο αιώνων. Έχοντας κάνει λεπτομερή προφανώς ιστορική έρευνα για τις τοποθεσίες, τα γεγονότα, τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε εποχή, αναπαριστά πειστικά όχι μόνο την αρχοντική Τεργέστη όταν αυτή ακόμα βρισκόταν υπό αυστριακή διοίκηση αλλά και όλα τα άλλα μέρη στα οποία αναφέρεται. Μέσα από τη ζωή της Καρλότας, νόθας κόρης του βαρόνου Πελεγκρίνι, και του έρωτά της για τον δημοσιογράφο και σκιτσογράφο Πάολο ντι Ριβόλι, ο οποίος προέρχεται από αρχοντική γενιά αν και πλέον ξεπεσμένη, περιπλανιόμαστε σε τόπους και γεγονότα που "σημάδεψαν" ανεξίτηλα γενιές ολόκληρες ανθρώπων και άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Το Καφέ Ρουαγιάλ, το στέκι των επαναστατών, των λόγιων, των ιδεολόγων και των αντιφρονούντων του καθεστώτος της εποχής, γίνεται το εφαλτήριο και μαζί το καταφύγιο για κάθε ριζοσπαστική ιδέα. Ο Πάολο, κυνηγημένος από τις ανάλγητες Αρχές θα φύγει καταδιωκόμενος από τη γενέτειρά του μαζί με την Καρλότα και την οικογένειά τους, βρίσκοντας άσυλο στη φινετσάτη και κοσμοπολίτικη Κέρκυρα.
Στην Κεφαλονιά των μέσων του 19ου αιώνα, η καλλιεργημένη και ονειροπόλα Φιλομήλα Μανίνη ερωτεύεται τον ποιητή Ούγο δε Ρόσι, με την οικογένεια του οποίου τους χωρίζει ένα παλιό, αγεφύρωτο μίσος. Ο ευγενής νέος που έχει επαναστατικές ιδέες, όπως τον γαλούχησε και ο ίδιος ο πατέρας του, προσπαθεί να αλλάξει τις αδικίες που βλέπει γύρω του και λαμβάνει ενεργά μέρος στις εξεγέρσεις υπέρ των αγροτών. Θα βρεθεί όμως και αυτός στο στόχαστρο των καταπιεστικών αρχών του τόπου και θα φύγει κυνηγημένος από το νησί προς την Ιταλία. Η Φιλομήλα, κρατώντας επτασφράγιστο τον μυστικό της έρωτα με τον Ούγο και ούσα δέσμια της θέσης και του φύλου της, παντρεύεται τον Δομήνικο Ρώμα, έναν πλούσιο καπετάνιο από την Κέρκυρα ο οποίος, αν και δεν προέρχεται από αρχοντική γενιά, έχει τα εφόδια να της εξασφαλίσει μια άνετη ζωή, γεμάτη αγάπη, ευγένεια, ανοχή και συγχώρεση. Τα χρόνια περνούν, τα γεγονότα και οι συνεχείς αλλαγές "σφυροκοπούν" τους ήρωές μας, των οποίων οι ζωές θα διασταυρωθούν με απρόσμενο και καταλυτικό τρόπο, αφήνοντας το στίγμα τους στις επερχόμενες γενιές.
Το «Καφέ Ρουαγιάλ» είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα που συνδυάζουν με εκπληκτική αρμονία την αναφορά σε αμέτρητα και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μέσα από μία ευφάνταστη και καθηλωτική μυθοπλασία, τον ρομαντισμό και την αγάπη με την καταιγιστική πλοκή και το δραματικό κομμάτι της ζωής, το παρελθόν και την αναμφισβήτητη αίγλη του με τη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα. Η κ. Ελένη Κάζδαγλη-Μαρκάκη μας χαρίζει ένα αριστουργηματικό χρονικό, γεμάτο αξιομνημόνευτους, ολοζώντανους ήρωες και αδιάκοπη, περιπετειώδη περιπλάνηση σε μέρη μαγευτικά και σε εποχές συναρπαστικές. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Εκείνη τη χρονιά μια φλογάτη βουκαμβίλια είχε σκαρφαλώσει στον τοίχο και είχε πνίξει το παλιό όμορφο αρχοντικό. Η Τζούλια είχε ακούσει πολλές φορές να λένε ότι τις χρονιές που άνθιζαν έντονα οι βουκαμβίλιες, γίνονταν συνταρακτικά γεγονότα. Καβάλα, άνοιξη του 1967: Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μια οικογενειακή τραγωδία και τα όνειρά της που ζητούν δικαίωση, ωθούν την Τζούλια να φύγει για το Παρίσι. Στα χέρια της παλιές επιστολές, ποιήματα, σκίτσα και ξεθωριασμένες φωτογραφίες που βρίσκονταν κρυμμένα σε σκονισμένες βιβλιοθήκες, συνθέτουν την ιστορία της οικογένειας της για πάνω από εκατό χρόνια… Τεργέστη, αρχές του 19ου αιώνα: Στο αρχοντικό του βαρόνου Πελεγκρίνι γεννιέται η Καρλότα, καρπός της παράνομης σχέσης του με μια υπηρέτρια. Μεγαλώνοντας, γίνεται μια πανέμορφη γυναίκα που ερωτεύεται και παντρεύεται τον ιδεολόγο Πάολο ντι Ριβόλι, έναν νεαρό δημοσιογράφο με αρχοντική καταγωγή που συχνάζει στο Καφέ Ρουαγιάλ - το στέκι των επαναστατών της εποχής. Θα μπει στο στόχαστρο της αυστριακής διοίκησης και κυνηγημένοι θα φύγουν για την Κέρκυρα. Κεφαλονιά, καλοκαίρι του 1849: Το αγεφύρωτο μίσος που χωρίζει τις δύο οικογένειες στέκεται εμπόδιο στον έρωτα της Φιλομήλας Μανίνη και του Ούγο δε Ρόσι. Ο ευγενής επαναστάτης ονειρεύεται ελευθερία και δικαιοσύνη για τους κατοίκους του νησιού του. Η εξέγερση των αγροτών, τον παρασύρει και φυγαδεύεται στην Ιταλία. Οι δρόμοι των δύο νέων χωρίζουν και ένα μεγάλο μυστικό θα μείνει για καιρό κρυμμένο. Γυναίκες δυνατές και έξυπνες, άνδρες τυχοδιώκτες και ιδεολόγοι, παρασύρονται στη δίνη της ιστορίας. Η Τζούλια νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μιλήσει για τις ζωές τους, να προφυλάξει τις ιστορίες τους από τη λήθη, να γίνει ο συνδετικός κρίκος δύο εποχών. Η λαμπερή Τεργέστη των Αψβούργων, η Κεφαλονιά των εξεγέρσεων, η Κέρκυρα της φινέτσας και η Θεσσαλονίκη του μυστηρίου, πόλεις μαγικές σε εποχές συναρπαστικές. Και ο έρωτας πανταχού παρών, παθιασμένος, απελπισμένος, συναρπάζει και διαψεύδει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου