Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

«ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ», της Κωνσταντίνας Σ. Λιβιεράτου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ», της Κωνσταντίνας Σ. Λιβιεράτου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 128
Τιμή: 9,90€

          Ως λάτρης του διασημότερου έπους όλων των εποχών, της «Ιλιάδας» του Ομήρου, έχω κάνει κτήμα μου ό,τι σχετίζεται με αυτό, όπως και τη φράση που αποδίδεται σύμφωνα με τον μεταγενέστερο Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο και την «Αινειάδα» του στον Τρώα ιερέα του Απόλλωνα, Λαοκόωντα, όταν αντίκρισε τον Δούρειο Ίππο: «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Όταν, λοιπόν, αυτή η φράση παραφράζεται με πανέξυπνο τρόπο για να αποτελέσει τον τίτλο του νέου βιβλίου της αγαπημένης συγγραφέως Κωνσταντίνας Λιβιεράτου, δεν μπορεί παρά να μου κινήσει το ενδιαφέρον άμεσα και να μου εξάψει την περιέργεια. Και όντως, η νέα συλλογή διηγημάτων της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος με τον τίτλο «Φοβού τους Έρωτας και δώρα φέροντας», είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από μία νουβέλα, έξι διηγήματα και μία επιστολή και το οποίο, παρά το υπερβολικά μικρό του μέγεθος –για τα δικά μου γούστα πάντα–, καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, επιτρέποντάς του να το κλείσει μόνο αφού το τελειώσει, δηλαδή περίπου καμιά ώρα αργότερα. Και μετά ίσως να το ξαναδιαβάσει, θέλοντας να νιώσει εκ νέου τον ίδιο αρχικό ενθουσιασμό με τη θεματολογία, το χιούμορ, τον καυστικό λόγο και τα μηνύματα που επιδιώκει η συγγραφέας να μας περάσει μέσα από κάθε ιστορία.
          Τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Λιβιεράτου την πρωτογνώρισα συγγραφικά μέσα από το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρυσι πάλι από τις εκδόσεις Κέδρος, με τίτλο «Η Απαγωγή του Μνηστήρος». Με ενθουσίασε και πάλι η γραφή της αλλά και το θέμα του βιβλίου που αφορούσε την πραγματική ιστορία της συνονόματης γιαγιάς της. Έτσι, παίρνοντας το νέο βιβλίο της στα χέρια μου, ήμουν καλά προετοιμασμένη για το ύφος της συγγραφέως, όμως δεν ήμουν προετοιμασμένη για τον «χείμαρρο» των ιδεών, των προβληματισμών και των θεμάτων που θίγει τόσο έντεχνα και καυστικά μέσα από τις οκτώ ιστορίες της. Θέματα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια των ερώτων και των συμφορών ή ευλογιών που αυτοί μπορεί να φέρουν, συχνά ακροβατώντας ανάμεσα στο πραγματικό και το μεταφυσικό, στο χιουμοριστικό και στο τραγικό, στην αδράνεια και στην οργή, στην ευλογία και στην κατάρα, στη ζωή και στον θάνατο. Θέλοντας να σας δείξω πώς είναι δυνατόν μια χαρισματική συγγραφική πένα να καταφέρει να ενσωματώσει μέσα σε μια ιστορία κατεξοχήν ερωτική και χιουμοριστική –με τον αντιπροσωπευτικό τίτλο «Τι σ’ αρέσει καλύτερα… ή κωκ;»– τους προβληματισμούς ενός ολόκληρου λαού που βλέπει με απόγνωση την πραγματικότητά του ολοένα και να δυσκολεύει και τις προσδοκίες του ολοένα και να μικραίνουν, σας παραθέτω το ακόλουθο μικρό απόσπασμα:

«Και τι ξέρεις εσύ, παιδί μου, από βομβαρδισμούς;»
Αχ, μπαμπά, θ’ αρχίσεις πάλι με τους Γερμανούς, την Κατοχή, την Αντίσταση, την πείνα…;
«Δηλαδή, να μην τα λέμε, να ξεχάσουμε…»
Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε; Εδώ είναι, πάλι, οι φασίστες, υπό την κατοχή τους ανασαίνουμε, άνθρωποι τρώνε πάλι από τα σκουπίδια… Κι από αντίσταση; Χίλια συλλαλητήρια τη βδομάδα να κάνουμε, δεκαράκι δεν δίνουν. Ζούμε έναν ακήρυχτο πόλεμο, με νικητή, αυτή τη φορά, τον πρώην ηττημένο. Παίρνει μια άγρια εκδίκηση. Χωρίς στούκας και μαζικές εκτελέσεις. Σε περιμένει στη γωνία.
Λίγο ασθενικό να σε βρει, λίγο χρεωμένο, λίγο αποκαρδιωμένο… σε ξέκανε! Από κει που έφερνες τις βόλτες σου περήφανος αετός, βρίσκεσαι αυτοκτονημένος.

Μέσα σε μόλις 128 σελίδες, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στο αποκαρδιωτικό παρόν της χώρας μας εν μέσω κρίσης, αλλά και στο ρομαντικό παρελθόν των «Επικίνδυνων Σχέσεων» του Λακλό, στους ζωοδότες έρωτες που βάφουν με έντονα χρώματα τις ημέρες και κυρίως τις νύχτες μας, αλλά και στους ασφυκτικούς έρωτες που μπορούν να τις ξεβάψουν μέχρι το αποστειρωμένο άσπρο μιας αίθουσας χειρουργείου· στους πεισματάρηδες έρωτες που αντέχουν στο πέρασμα των δεκαετιών και την καθημερινή γκρίνια και έλλειψη κατανόησης και γερνούν αποπνέοντας την ίδια δύναμη· στους έρωτες που αντέχουν στις ισοπεδωτικές δυσκολίες της σύγχρονης πραγματικότητας και ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν τα αδυσώπητα χτυπήματα της Μοίρας. Το «Φοβού τους Έρωτας και δώρα φέροντας» είναι ένα μικρό λογοτεχνικό διαμαντάκι που, αν και η ανάγνωσή του διαρκεί λίγο, ο απόηχός του στη σκέψη του αναγνώστη διαρκεί για πολύ. Θερμά συγχαρητήρια στην εξαίρετη Κωνσταντίνα Λιβιεράτου για το νέο της συγγραφικό πόνημα, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Μία νουβέλα, έξι διηγήματα, μία επιστολή.

Ιστορίες σημερινές, περασμένες, του 1789, του μέλλοντος. Πραγματικές, ονειρικές, σουρεαλιστικές. Στην Αθήνα, στο Παρίσι, στον απόηχο της Νέας Υόρκης.

Ιστορίες με απώλειες και ερημιά. Ιστορίες για τα καμώματα του Έρωτα, τις μεταμφιέσεις, τα ψέματα, τα φαρμακερά βέλη του.

Είναι ανίκητος ο θεός αυτός της χαράς, της ηδονής και της οδύνης; Είναι μήπως διπλός πράκτορας του Δία και του Θανάτου; Είναι ευλογία ή κατάρα; Μπορεί να σε πάει στον Όλυμπο αλλά και στον Αχέροντα, έχε τον νου σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου