Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

«Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΖΑΝΑ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΖΑΝΑ», της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη
Σελίδες: 576
Τιμή με έκπτωση: 13,41€

          Κάθε γνήσιος λάτρης της λογοτεχνίας υποθέτω πως έχει την ίδια άσβεστη επιθυμία για νέες αναγνωστικές συγκινήσεις, την ίδια ακόρεστη δίψα για νέο συγγραφικό αίμα ή για καινούργια έργα των ίδιων αγαπημένων του συγγραφέων. Στην προκειμένη περίπτωση, της αγαπημένης Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη, είχα ήδη απολαύσει την εμπνευσμένη πένα της όταν διάβασα το προτελευταίο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη με τίτλο «Η υπηρέτρια της Δούκισσας». Εντυπωσιάστηκα από την ευρηματικότητά της, από το εύρος της ιστορικής έρευνας που εμφανέστατα πραγματοποίησε γύρω από τα ιστορικά πρόσωπα και το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πλαίσιο της σύγχρονης με τη Δούκισσα της Πλακεντίας εποχής, αλλά και από την άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή της μυθοπλασίας που συνδύαζε το παρελθόν με το παρόν, μαγεύοντας τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα.
Έτσι δεν είχα καμία αμφιβολία για το τι μου επιφύλασσε η ανάγνωση του αμέσως προηγούμενου έργου της, του μυθιστορήματος με τίτλο «Η διαθήκη του Ζάνα», που κυκλοφορεί επίσης από τις ίδιες ποιοτικές εκδόσεις. Όμως τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για αυτή την ευφάνταστη πλοκή, τα αναρίθμητα ιστορικά γεγονότα και τους ολοζώντανους χαρακτήρες με πρώτο και καλύτερο τον αινιγματικό πρασινομάτη Ζάνα –έναν χάρτινο ήρωα που ξεσηκώνει πάθη και μίση το ίδιο έντονα και ανατρεπτικά με τη θυελλώδη και πολυκύμαντη ζωή του–, ένας ήρωας που δύσκολα μπορεί να αφήσει τον οποιοδήποτε αδιάφορο. Σπάνια έχω συναντήσει τόσο πολλά γεγονότα σε ένα μυθιστόρημα, συνδυασμένα με ατόφια Ιστορία, αδιάκοπη περιπέτεια, έρωτα, σασπένς και μυστήριο που διατηρούνται αμείωτα μέχρι το τέλος. Αν με ρωτήσετε σε ποιο λογοτεχνικό είδος μπορεί να ενταχθεί το συγκεκριμένο βιβλίο, θα σας απαντήσω με το χέρι στην καρδιά «σχεδόν σε όλα!» Πραγματικά, δεν μπορείς να το εντάξεις μονομερώς κάπου, καθώς έχει στοιχεία σχεδόν από όλες τις σημαντικές κατηγορίες λογοτεχνίας, αρμονικά συνδυασμένες έτσι ώστε να καλύπτεται και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης. Παρά δε τις πολυάριθμες 576 σελίδες του, ομολογώ πως δεν ήθελα να τελειώσει, αφού και άλλο τόσο να ήταν θα το διάβαζα με την ίδια ανυπομονησία και το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.
Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους νέοι πληροφορούνται πως είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι ενός πάμπλουτου και πανίσχυρου επιχειρηματία, του Ζάνα Αλεξάνδρου. Η Ζέτα, ο Έντουαρντ και η Ελένη συναντιούνται για πρώτη φορά κατά την ανάγνωση της διαθήκης του νεκρού, χωρίς να μπορούν να υποψιαστούν τι είναι δυνατόν να τους ενώνει αλλά και τι τους συνδέει με τον αινιγματικό άγνωστο που κληρονομούν. Η περιουσία όμως που θα περιέλθει στα χέρια τους είναι υπερβολικά τεράστια για να την αγνοήσουν και ο μοναδικός όρος για να πραγματοποιηθεί αυτό υπερβολικά ενδιαφέρων για να αδιαφορήσουν. Θα πρέπει να εξιχνιάσουν τη δολοφονία της εγγονής του Ζάνα, ώστε να πάρουν το αντίστοιχο ένα τρίτο του κληροδοτήματος που τους αναλογεί, όπως επίσης θα πρέπει να συνεργαστούν και να μάθουν να συμβιώνουν, αφού ουσιαστικά είναι τρεις παντελώς άγνωστοι και αταίριαστοι άνθρωποι που πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό. Αυτό που όλοι τους αγνοούν είναι όλα όσα τους συνδέουν πραγματικά και μεταξύ τους αλλά και με τον μακαρίτη, γεγονός που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους με τρόπο που δεν μπορούν ούτε καν να διανοηθούν.
Οι τρεις ήρωές μας αποφασίζουν να αποδεχτούν την πρόκληση και να λύσουν το μυστήριο της δολοφονίας, κάνοντας το πρώτο βήμα, ταξιδεύοντας μέχρι την Ήπειρο και διαμένοντας στο αρχοντικό του Ζάνα. Έχοντας ήδη διαπιστώσει τις τεράστιες διαφορές που τους χωρίζουν –και με τη βεβαιότητα πως οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες τους στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης θα είναι συνεχείς και αναρίθμητες–, αρχίζουν ένα αναγκαστικό «ταξίδι» στο παρελθόν του αμφιλεγόμενου «ευεργέτη» τους. Ο Ζάνας, ένας ορφανός που όντας μικρό παιδί ακόμα εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του, ξεκίνησε να ζει σαν ψυχοπαίδι κοντά στον άνθρωπο που τον περιμάζεψε στα βουνά του Πωγωνίου. Πιστός στον αφέντη που του έδωσε τροφή, αγάπη και στέγη, ο Ζάνας ανδρώνεται μέσα σε ένα περιβάλλον εχθρικό, όπου βιώνει συνεχώς την απόρριψη και την υποτίμηση. Όμως αυτό δε θα τον εμποδίσει να ερωτευτεί με όλη τη δύναμη της νεανικής καρδιάς του, ούτε να εξελιχθεί σε έναν νέο μεγαλοκτηματία πολύ πλουσιότερο από τον προστάτη του. Η ζωή του μοιάζει με ένα αδιάκοπο περιπετειώδες ταξίδι, όπου τα πάθη, οι έρωτες, τα μίση, η εκδίκηση, η προδοσία και ο ίδιος ο θάνατος καραδοκούν σε κάθε στροφή, διεκδικώντας ανθρωποθυσία για κάθε στιγμή ευτυχίας. Οι τρεις κληρονόμοι αδυνατούν να υποψιαστούν καν τι μπορεί να τους συνδέει μαζί του, αφού ο ένας διαφέρει παρασάγγας από τον άλλο. Η Ζέτα είναι μια μυστηριώδης, πανέμορφη, νέα γυναίκα με σκοτεινό παρελθόν και ακόμα πιο θολό παρόν, καθώς στην ουσία δεν αποκαλύπτει σε κανέναν με τι ακριβώς ασχολείται, ούτε πώς καταφέρνει να έχει πολύ σημαντικές διασυνδέσεις. Ο Έντουαρντ είναι ένας μπλαζέ Άγγλος κληρονόμος του οποίου η ζωή ελάχιστα συνδέεται με την Ελλάδα, πέρα από κάποιες ιστορίες που έχει ακούσει από τη γιαγιά του και οι οποίες ποτέ δεν του κίνησαν πραγματικά το ενδιαφέρον ώστε να τους δώσει σημασία. Τέλος, η στρουμπουλή και κακόγουστη Ελένη είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δε θα μπορούσε να συσχετιστεί με τους άλλους δύο, αφού αυτά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της είναι το φαγητό, τα κουτσομπολιά στα ταμπλόιντ και η εύρεση ενός κατάλληλου γαμπρού. Όμως ο εμβληματικός Ζάνας, ακόμα και μέσα από τον τάφο του, τους αναγκάζει να συνεργαστούν, να μάθουν να συμβιώνουν, να εκτιμούν ο ένας τον άλλο και εν τέλει να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι δεσμοί ανάμεσά τους, αλλά και τι ακριβώς συνέβη στην εγγονή του την Αγγελική.
Η «Διαθήκη του Ζάνα» είναι χωρίς υπερβολή ένα από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει ποτέ, καθώς τα μυστικά του κύριου ήρωα αλλά και των τριών κληρονόμων του είναι πολλά και καλά κρυμμένα. Όσα τους συνδέουν δεν αποκαλύπτονται παρά μόνο σταδιακά, ώστε να ενταθεί η αγωνία και το ενδιαφέρον μας, ενώ την κατάληξη και την πορεία όλων δεν μπορεί κανείς να τις προδικάσει. Η καταιγιστική πλοκή μάς καθηλώνει, ενώ ο γοητευτικός Ζάνας δε μας αφήνει ούτε το παραμικρό περιθώριο για να μην τον λατρέψουμε, ακόμα και όταν τυφλώνεται από τα μίση και τα πάθη του, αναζητώντας εκδίκηση, δικαίωση και λύτρωση. Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη ξεδιπλώνει το μεγαλειώδες και αδιαμφισβήτητο συγγραφικό της ταλέντο, κρατώντας μας δέσμιους από την αρχή έως το τέλος αυτής της μοναδικής αναγνωστικής περιπλάνησής μας, μέσα από ένα μυθιστόρημα ανεπανάληπτο, για το οποίο της αξίζουν ειλικρινή και ολόθερμα συγχαρητήρια. Μόνο όταν το διαβάσετε, θα μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε το πόσο γοητευτικό μπορεί να είναι ένα λογοτεχνικό έργο. Και αυτό ακριβώς σας προτείνω να κάνετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Η Ζέτα, ο Έντουαρντ και η Ελένη, τρεις νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους, είναι οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του πανίσχυρου επιχειρηματία Ζάνα Αλεξάνδρου. Στη διαθήκη, όμως, υπάρχει ένας όρος: να εξιχνιάσουν τον φόνο της εγγονής του. Αυτό που αγνοούν είναι πως μόνο τυχαίο δεν ήταν το ότι αναφέρθηκαν στη διαθήκη.
Αποδέχονται την πρόκληση και μετακομίζουν στο αρχοντικό του Ζάνα, στην Ήπειρο. Εκεί αρχίζουν, σιγά σιγά, να ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής του, προκειμένου να φτάσουν στον δολοφόνο της εγγονής του, της Αγγελικής.
Η ανεξέλεγκτη πορεία του Ζάνα προς την επιτυχία και τον πλούτο, ξεκινά από τα βουνά του Πωγωνίου, όπου βρέθηκε εγκαταλειμμένος μικρό παιδί. Ο έρωτας που τον σημάδεψε, οι ψυχές που δεν ηρέμησαν και το αίμα που έβαψε τόσες ζωές, συνθέτουν όλη του τη ζωή.
Με έδρα τους το αρχοντικό, ξεκινούν ένα οδοιπορικό που θα τους οδηγήσει ακόμα και σε ένα κάστρο στη νότια Αγγλία.
Όμως, κάθε νέα ανακάλυψη ανατρέπει την προηγούμενη, κάθε καινούργιο στοιχείο αποτελεί και μία έκπληξη. Έρωτες, πάθη, προδοσίες, εκδίκηση και θάνατος τους περιμένουν σε κάθε τους βήμα. Όσο πιο βαθιά εισχωρούν στην ιστορία, τόσο πιο δύσκολο είναι να απεγκλωβιστούν από αυτήν. Τα μυστικά είναι πολλά και οι αποκαλύψεις συγκλονιστικές.
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος όταν τον έχει τυφλώσει το μίσος και η απελπισία;
Ο έρωτας λυτρώνει τις ψυχές ή τις καταδικάζει;
Για να απαντήσουν οι ήρωες σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει ταυτόχρονα να εξερευνήσουν και το δικό τους παρελθόν. Αυτά που θα ανακαλύψουν, θα αλλάξουν ριζικά τις ζωές τους, ενώ ο έρωτας που γεννιέται περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου