Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

«Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», παρουσιάζει ο Φαίδων Κυριακού - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

          Σε όσους παρακολουθούν την πορεία αυτού του ιστολογίου, είναι γνωστή η αδυναμία και η ιδιαίτερη προτίμησή μου στο ιστορικό μυθιστόρημα. Με εξιτάρει το γεγονός ότι μέσα από ένα τέτοιο βιβλίο, που ο συγγραφέας του πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα και προσπαθεί να αναπαραστήσει πραγματικά ιστορικά γεγονότα, μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω ένα νοητό ταξίδι στον χρόνο και να περιπλανηθώ στο παρελθόν. Όταν ένα τέτοιο έργο συμβαίνει να είναι και η πρώτη συγγραφική προσπάθεια ενός νέου συγγραφέα, τότε η εκτίμησή μου είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον κόπο που αυτός κατέβαλε και τον χρόνο που διέθεσε στο πόνημά του. Ήταν επομένως αναμενόμενο να ενθουσιαστώ με την κυκλοφορία ενός νέου ιστορικού μυθιστορήματος από τις αγαπημένες εκδόσεις Κέδρος, το πρώτο του συγγραφέα Φαίδωνα Κυριακού, με τίτλο «Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου». Με αφορμή αυτό το πρώτο του πόνημα, ο συγγραφέας είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παρουσιάσει ο ίδιος το βιβλίο του. Τον ευχαριστώ ολόψυχα για τον χρόνο που μας διέθεσε, του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του και σας προσκαλώ να διαβάσετε τα όσα έχει να μας πει ο κ. Κυριακού, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς την «Γκιλοτίνα του Ναυπλίου»!
 
          Η γέννηση αυτού του βιβλίου ξεκίνησε το 2014 από μια μικρή ιδέα, μια ιδέα που μπορούσε να χωρέσει σε μια πρόταση, είχε όμως την επιμονή να ζητά να μεγαλώσει. Αυτή άλλωστε δεν είναι η τέχνη της πεζογραφίας; Να πιάνουμε μια ιστορία που μπορεί να συμπυκνωθεί σε δυο σελίδες, και να την αναπτύσσουμε σ’ ένα ολόκληρο βιβλίο χωρίς να την ξεχειλώσουμε.
          Η πρώτη εκείνη ιδέα λοιπόν, η πρώτη εικόνα που τρύπωσε στο μυαλό μου, ήταν ενός θανατοποινίτη που ενώ περιμένει τους δεσμοφύλακες να έρθουν να τον πάρουν απ’ το κελί του για να τον εκτελέσουν, τους ακούει αντ’ αυτού να του ανακοινώνουν πως οι δήμιοι του σκοτώθηκαν. Πως δεν θα γίνει η εκτέλεση γιατί αυτοί που θα τον εκτελούσαν δεν υπάρχουνε πια. Ήταν μια ιδέα που άνοιγε κόσμους προς εξερεύνηση. Πώς διαχειρίζεται ένας άνθρωπος τον θάνατο που του έχει επιβληθεί και πώς μια αναπάντεχη παράταση ζωής;
          Ξεκίνησα την έρευνα· την ιστορία της θανατικής ποινής εντός και εκτός συνόρων. Διάβασα επιχειρήματα και στατιστικές ώσπου τελικά άλλαξα ο ίδιος την άποψή μου για τον θεσμό (δεν ήμουν αναφανδόν υπέρ, αλλά τώρα είμαι οπωσδήποτε κατά). Έσκυψα στο ζήτημα προσπαθώντας να το κατανοήσω σε βάθος και σύντομα αυτό μετουσιώθηκε στην ανάγκη να το επικοινωνήσω. Να μιλήσω για τη θανατική ποινή, αλλά τελικά για τον ίδιο τον θάνατο και, κυρίως, τη ζωή.
        Η γκιλοτίνα ήρθε στην Ελλάδα κατ’ εντολή του πατέρα του Όθωνα. Την παρήγγειλε από τους Γάλλους το 1834 και έγινε ο κύριος (στην αρχή ο μοναδικός) τρόπος εκτέλεσης στη χώρα για τα επόμενα 80 χρόνια! Για τη μελέτη εκείνης της εποχής, χρειάστηκε να κάνω επισταμένη έρευνα σε ιστορικά αρχεία, στην εθνική βιβλιοθήκη, στο εγκληματολογικό μουσείο (όπου η λαιμητόμος εκτίθεται ακόμα), στο μουσείο της πόλης των Αθηνών και αλλού. Δεν μπορείς να γράψεις πειστικά για μια άλλη περίοδο αν δεν προσπαθήσεις πρώτα να τη ζήσεις· αν δεν μάθεις την καθημερινότητά της. Οι ήρωές μου γεννήθηκαν μέσα απ’ την εποχή τους. Είναι δυο άντρες που μοιράζονται το ίδιο κελί και στην αναμονή που τους έχει επιβληθεί αρχίζουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Οι υπόλοιποι φυλακισμένοι μένουν σε απόσταση κι εκείνοι, παρά τις τεράστιες διαφορές της ζωής τους, φαίνεται ότι τελικά αναπτύσσουν μια σχέση που θυμίζει φιλία.
          Ο Πάρης, ο αφηγητής της ιστορίας, είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στην Ελλάδα του 1800 αλλά η τύχη τον οδήγησε εκτός αυτής. Έζησε την περισσότερη ζωή του στο Παρίσι τον καιρό που ο φιλελληνισμός ήταν στην ακμή του. Είδε τον Μεγάλο Σηκωμό από απόσταση, γνωρίστηκε με ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ιστορία και προσπάθησε, όχι πάντα με επιτυχία, να στήσει τη ζωή του με ευαισθησία.
        Απέναντί του έχει τον Λιανό. Έναν άντρα τραχύ, που μεγάλωσε μέσα στην Ελληνική Επανάσταση και σημαδεύτηκε ανεξίτηλα απ’ αυτήν. Οι ιστορίες που διηγείται έρχονται απ’ τις πιο σκοτεινές όψεις εκείνου του πολέμου. Μιλάει για στιγμές που δεν μπορούν ν’ αφήσουν έναν άνθρωπο ίδιο, ούτε έναν τόπο, ούτε καν μια εποχή· στιγμές που διαμορφώνουν την ιστορία του και την Ιστορία.
           Αυτοί οι δυο χαρακτήρες είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσανε να νιώσουν συμπάθεια μεταξύ τους υπό άλλες συνθήκες. Τους χωρίζουν πολύ διαφορετικές ζωές. Πλέον όμως τους ενώνει ο κοινός θάνατος που πλανάται, κι αυτό είναι μια εξαιρετικά ισχυρή συνθήκη.
            Το βιβλίο, μέσα σε μερικές μονάχα ημέρες εγκλεισμού, περιδιαβαίνει τις δεκαετίες αυτών των δύο ανθρώπων που είναι γεμάτες από όνειρα, απογοητεύσεις, εκπληρώσεις, πόνο και ανατροπές. Μιλάει για τον πολιτισμό, τη βαρβαρότητα και τη σύγκρουση που γεννιέται ανάμεσά τους. Δεν θα πω όμως περισσότερα για να μη χαλάσω την αναγνωστική εμπειρία κανενός. Εύχομαι μόνο ο κόσμος να αγαπήσει την ανάγνωσή του όσο αγάπησα εγώ τη συγγραφή του!
Φαίδων Κυριακού
 
Βιογραφικό συγγραφέα: 
Ο Φαίδων Κυριακού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι διδάκτωρ Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου Strathclyde στη Γλασκόβη και σήμερα εργάζεται στη Σκοτία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής καρδιαγγειακών μοσχευμάτων.
Παράλληλα ασχολείται ενεργά με την ποίηση και έχει εκδώσει δύο παιδικά βιβλία: «Η σούπα της σοφίας» (εκδ. Μεταίχμιο, 2015) και «Όνειρο Χριστουγέννων» (εκδ. Μάρτης, 2019).
«Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.faidonkyriakou.com
 
«Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», του Φαίδωνα Κυριακού
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 480
Τιμή: 16,60€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Το τίμημα της ζωής είναι ο θάνατος·
όχι ο δικός μας θάνατος,
παρά ο θάνατος των ανθρώπων που αγαπάμε.
 
Φυλακές Ναυπλίου, 1872.
 
Στο αθλιότερο δεσμωτήριο της χώρας, δύο θανατοποινίτες περιμένουν την εκτέλεσή τους. Ο Πάρις και ο Λιανός, δύο απόκληροι που δεν έχουν τίποτα κοινό, βλέπουν το κοινό τέλος τους να πλησιάζει χωρίς να γνωρίζουν πόσες μέρες τούς έχουν απομείνει.
 
Κλεισμένοι μέσα σε πέτρινα τείχη, προσπαθώντας να ξορκίσουν το επικείμενο τέλος, θα αναβιώσουν το παρελθόν τους με όλη τη λαμπρότητα και την τραγωδία του. Το μακρινό Παρίσι του φιλελληνισμού, έργα τέχνης και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, τραγικές σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης και ο αγώνας για επιβίωση, όλα θα αναδυθούν κι όλα θα μπλεχτούν μέσα στο μικρό κελί – ένα κελί όπου θα γεννηθεί μια αναπάντεχη φιλία.
 
Πόσες ανατροπές χωράει η ζωή; Πόσο πόνο και πόση λύτρωση; Πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με το αναπόφευκτο κι αυτό που άλλοι έχουν αποφασίσει για εσένα;
 
Παρακολουθήστε το βίντεο για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=GL6g7_eMUa4&feature=emb_logo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου