Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

«ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ», παρουσιάζει η Βάσω Ζαφειροπούλου - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

           Την εξαίρετη Βάσω Ζαφειροπούλου τη γνώρισα συγγραφικά μέσα από το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άνεμος με τίτλο «Η τελευταία στάση». Με κατέκτησε τόσο η συγκροτημένη, παραστατική, απέριττη και γοητευτική γραφή της, όσο και η ενδιαφέρουσα υπόθεσή του. Ακολούθησε το καθηλωτικό μυθιστόρημά της «Τα κορίτσια πίσω από τη χαραμάδα», μια δυνατή ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα και, τέλος, το νέο βιβλίο της με τίτλο «Στο αρχοντικό της λεωφόρου», για το οποίο τα λόγια δεν μπορούν πραγματικά να περιγράψουν πόσο πολύ το αγάπησα, πόσο μάλλον αφού μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στη διαδικασία επιμέλειάς του. Ευχαριστώ θερμά τη συγγραφέα για τον χρόνο που μου διέθεσε ώστε να μας παρουσιάσει η ίδια το καινούργιο μυθιστόρημά της, της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο συνολικό της συγγραφικό έργο, όπως και στο τελευταίο ξεχωριστό πόνημά της, και σας προσκαλώ να διαβάσετε τα όσα μας λέει με τον δικό της τρόπο, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα το αλησμόνητο «Αρχοντικό της λεωφόρου» της Βάσως Ζαφειροπούλου!
 
        Το «Αρχοντικό της λεωφόρου» είναι το πέμπτο μου μυθιστόρημα. Mία ιστορία γραμμένη με αγάπη και κουράγιο. Αυτό το λέω γιατί ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αγγίζει πολλές πτυχές, λεπτές και περίπλοκες, της ζωής προϋποθέτει μεγάλη προσοχή και αφάνταστη πίστη και αφοσίωση στους ήρωές του, που δεν σ’ αφήνουν, ούτε στιγμή, σε ησυχία με τις καλές και δυσάρεστες στιγμές τους· κι εσύ οφείλεις να τους αφουγκράζεσαι ακατάπαυστα και να τους αφήνεις να σε οδηγούν εκεί όπου η επιθυμία τους τούς καλεί. Εσύ, εντούτοις, περίεργος, γοητευμένος ή και μαγεμένος, πολλές φορές, από την προσωπικότητα του ήρωα, αισθάνεσαι και δρας αναλόγως, κινδυνεύοντας να παρασυρθείς σε υπερβολές! Να, γιατί η ένταση είναι αυξημένη, αν δεν θέλεις να «ξεχειλώσεις» τον ήρωά σου και να τον εμφανίσεις αναξιόπιστο!
        Σ’ αυτό μου το μυθιστόρημα, ο χρόνος κυλάει γρήγορα, οι διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες επηρεάζουν ο ένας τον άλλον καταλυτικά, οι ανατροπές είναι συνεχείς, όπως άλλωστε και η ζωή μας η καθημερινή, τα συναισθήματα εναλλασσόμενα, οι εκπλήξεις, άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες, συχνές, ώστε ο αναγνώστης να μη βαριέται καθόλου.
        Το «Αρχοντικό» μου έχει κατασκευαστεί στα προπολεμικά χρόνια, με άριστα υλικά και αρχιτεκτονικό σχέδιο που δεν αφήνει κανέναν διαβάτη ασυγκίνητο. Λευκό μάρμαρο, καλλιτεχνικό κιγκλίδωμα, βεράντες, ταράτσα με στηθαίο, μαρτυρούν το μεράκι και το πάθος του ιδιοκτήτη για το τέλειο! Ο ιδιοκτήτης του –ναύαρχος– δεν λυπήθηκε το χρήμα. Ξόδεψε τεράστια ποσά για τη διώροφη κατοικία του, ώστε η ποιότητά της να αντέξει στον χρόνο και τις ιδιοτροπίες του. Το εσωτερικό του πάλι επιβλητικό, με τα πολλά ψηλοτάβανα δωμάτια, τους ιδιαίτερους χώρους για τις ανάγκες επίσημων εκδηλώσεων –δεξιώσεων, χορών, χαρτοπαιξίας– ήταν απαίτηση της γυναίκας του, της Μαντάμ Μπαζίλικα, μιας πλούσιας, επίσης, νέας, αθηναίας καλλονής, η οποία επιθυμούσε να ζήσει «βασιλικά»!
        Μέσα σ’ αυτό το αρχοντόσπιτο που γρήγορα βρήκε τη θέση του στην προπολεμική Αθήνα, η ζωή του ερωτευμένου ζευγαριού κύλησε λαμπρή κι ευτυχισμένη – στο μέτρο του δυνατού. Παιδιά δεν απέκτησαν και, με τα χρόνια, η οικοδέσποινα Μπαζίλικα αποφάσισε να δεχτεί τη βαφτισιμιά της, τη Δάφνη, το κοριτσάκι του επιστάτη των κτημάτων της στο χωριό, που είχε χάσει τη μητέρα της, σαν καμαριέρα της, σαν dame de compagnie! Στο μικρό παλάτι αυτό, έρχονται να μείνουν, επίσης, ο ανιψιός του ναυάρχου, με τη γυναίκα του και τον μικρό γιο τους. Ψυχή του σπιτικού είναι η οικονόμος, η Μάχη, μια νεαρή γυναίκα από την επαρχία, που με την πάροδο του χρόνου και κυρίως, μετά τον θάνατο του αφεντικού της, παίρνει ουσιαστικά την υπόθεση του σπιτιού απάνω της, μιας κι οι άλλοι αποδεικνύονται άχρηστοι· λύνει και δένει κι αποδεικνύεται ένας φωτεινός φάρος μέσα στη σκοτεινιά.
        Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον μεγαλώνει ευχάριστα η ηρωίδα μου, η Δάφνη. Τα παιδικά της μάτια αιχμαλωτίζονται συχνά απ’ την εκθαμβωτική λάμψη της αριστοκρατικής προπολεμικής Αθήνας, όπως αυτή παρελαύνει μέσα στο αρχοντικό και τα  όνειρά της χρυσώνονται. Μετά τον θάνατο, όμως, του νονού της, οπότε το αρχοντικό σιγά σιγά πέφτει σε μαρασμό, νιώθει έντονα την επιβολή της νονάς της, η οποία συχνά την τυραννάει με τη δεσποτική συμπεριφορά της. Ενώ σπουδάζει, γνωρίζει τον μέλλοντα σύζυγό της, παντρεύεται και κάνει ένα κοριτσάκι. Η ζωή της πολύ γρήγορα αρχίζει να βάφεται με χρώματα σκοτεινά, οπότε αναγκάζεται να πάρει δραστικές αποφάσεις που την οδηγούν άλλοτε σε σωστές λύσεις και συχνά σε αδιέξοδα. Μέσα απ’ τη δουλειά της, που είναι τα ταξίδια, γνωρίζει χώρες και λαούς, που την κάνουν πλούσια σε εμπειρίες και συναισθήματα κι επομένως πιο δυνατή για ν’ αντιμετωπίσει ένα μέλλον αναπάντεχο, που δεν αργεί να την πολιορκήσει βάναυσα. Οι πικρές μέρες της δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Ο πόνος αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους… Ωστόσο, φίλοι και γνωστοί τής απλώνουν το χέρι με αλληλεγγύη κι αγάπη… Θα μπορέσει, άραγε, να ξαναδεθεί με τη ζωή; Και πώς;
        Αυτό θα το ανακαλύψετε μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου που θα σας ρίχνουν απ’ τη μια ανατροπή στην άλλη! Το αξιοσημείωτο πάντως είναι πως, όσο σκληρή κι αν παρουσιάζεται για τους ήρωές μου η ζωή, κανείς τους δεν το βάζει κάτω. Για λίγο ξαποσταίνουν και μετά σηκώνουν τα μανίκια και ρίχνονται μπροστά. Κι αν κάποιος απ’ όλους λιποψυχήσει, φροντίζουν οι άλλοι να τον τραβήξουν έξω απ’ το τέλμα, να του συμπαρασταθούν με λόγια ή έργα.
        Οι άνθρωποι του «Αρχοντικού» μου, στα χρόνια της πτώσης, αισθάνονται πλέον σαν μια ιδιότυπη «οικογένεια». Οι καθημερινές ανάγκες, η ανέχεια, η κακοδαιμονία, τα άσπρα τους μαλλιά τους συνδέουν μεταξύ τους με δεσμούς σχεδόν άρρηκτους που το συνειδητοποιούν σε κάθε τους ενέργεια! Η δύναμη της ανάγκης κυριαρχεί σε κάθε τους βήμα και προσδιορίζει τις πράξεις τους!
Βάσω Ζαφειροπούλου
 
Βιογραφικό συγγραφέως:
 
Η Βάσω Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογραφία στη σχολή «Όμηρος», γαλλικά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, καθώς και σε φροντιστήρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια δίδασκε στο 26ο Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο).
Κείμενά της έχουν επίσης δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες.
 
Εργογραφία:
«Ο πατέρας αφέντης», Μπουκουμάνης, 1997.
«Παράξενη ζωή», Μπουκουμάνης, 2002.
«Η τελευταία στάση», Άνεμος εκδοτική, 2016.
«Τα κορίτσια πίσω από τη χαραμάδα», Άνεμος εκδοτική, 2018.
 
Πρόσφατη εργογραφία Βάσως Ζαφειροπούλου:
 
«ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ»
Εκδόσεις: Άνεμος (2020)
Σελίδες: 406
Τιμή με έκπτωση: 14,80€
Διαβάστε την κριτική για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://filoithslogotexnias.blogspot.com/2020/12/blog-post_18.html
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Ένας αισθαντικός περίπατος στον ψυχισμό παράταιρων ανθρώπων, που η Mοίρα τούς όρισε να ζουν κάτω απ’ την ίδια στέγη ή λίγο μακρύτερα απ’ αυτήν.
Μια αρχόντισσα άλλης εποχής, προπολεμικής, που αναθυμάται και «ζει» μέσα απ’ το λαμπρό παρελθόν της, ένας ξεπεσμένος αριστοκράτης που δεν έμαθε ποτέ να δουλεύει, μια γυναίκα οικονομικά κατεστραμμένη που πιστεύει πως βρήκε τη Γη της Επαγγελίας, ένα κορίτσι που μεγαλώνει κάτω απ’ την επιρροή της γερασμένης αριστοκρατίας αλλά και μέσα στη ζεστή αγκαλιά μιας λαϊκής γυναίκας, ένας αδίστακτος αριβίστας που αναζητάει την τύχη του σ’ έναν πλούσιο γάμο, μια άτυχη κοπέλα, που συναντά τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο ενός νεαρού Γάλλου, και σημαδεύεται από το σκοτεινό της πεπρωμένο.
Άνθρωποι αναγκεμένοι απ’ τη ζωή, που συνδέονται με μια αόρατη κλωστή. Πώς τους παρασύρει η ανάγκη στα απατηλά της δίχτυα και τους δένει άρρηκτα μεταξύ τους; Θα καταφέρουν να κρατήσουν το τιμόνι σαν καλοί καραβοκύρηδες; Ποια θέση έχει η σκληρή πραγματικότητα, ο έρωτας, ο θάνατος, το χρήμα και η παραβατικότητα στην ψυχή τους;
Μια δύσκολη εξίσωση που ζητάει άμεσες λύσεις.
 
Η αγαπημένη συγγραφέας, με τη λυρική και παραστατική γραφή της, μας ξεναγεί σε ένα αρχοντικό γεμάτο με αλησμόνητους ήρωες και τις καθηλωτικές ιστορίες τους.
 
«ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΑΜΑΔΑ»
Εκδόσεις: Άνεμος (2018)
Σελίδες: 348
Τιμή με έκπτωση: 13,80€
Διαβάστε την κριτική για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://filoithslogotexnias.blogspot.com/2019/04/blog-post_26.html
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
«Τι παγωμένο σπίτι!» έλεγε με απόγνωση η μικρή Μαρίνα, που ζούσε παρά τη θέλησή της στην Πύλη του Ουρανού.
Ποια είναι η Πύλη του Ουρανού; Ποιοι καθορίζουν τις τύχες των μικρών παιδιών; Τι ένοχα μυστικά κρύβουν; Αυτά ακριβώς θα μας αποκαλύψει η ηρωίδα μας, που εξαιτίας τής ορφάνιας της έζησε εκεί μέσα, κάτω από τις διαταγές άγνωστων σε εκείνη ανθρώπων. Θα μας εξομολογηθεί με ανοιχτή καρδιά τα βιώματά της, θα μας μιλήσει για καλούς κι αγαπημένους ανθρώπους που τη βοήθησαν να καλλιεργεί το όνειρό της για μια καλύτερη ζωή, αλλά και για άλλους που έχασαν τον δρόμο τους κι αποδείχτηκαν εγκληματικά ανάξιοι να αγγίζουν τις παιδικές ψυχές.
«Ποιος θα σταθεί ικανός να σου αναπληρώσει την αναντικατάστατη γονεϊκή αγάπη;» αναρωτιέται συχνά με βαθύ παράπονο, κυρίως όταν ο τρόμος και η απελπισία τη λυγίζουν.
Μπορούν άραγε τα διάφορα ιδρύματα να καλύψουν τα κενά που αφήνει στην παιδική ψυχή η απώλεια των γονιών; Πόσο βασανίζεται ένα τρυφερό πλάσμα που ψάχνει απεγνωσμένα να μάθει ποιος είναι ο πατέρας της;
Και πώς αντιδρά όταν επιτέλους μαθαίνει την αλήθεια;
 
Μια αφήγηση που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και που μας ρίχνει σε βαθύ προβληματισμό για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών, αλλά και που μας οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλοι μας την παιδική αθωότητα.
 
«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ»
Εκδόσεις: Άνεμος (2016)
Σελίδες: 320
Τιμή με έκπτωση: 11,80€
Διαβάστε την κριτική για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://filoithslogotexnias.blogspot.com/2017/04/blog-post_14.html
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Μια νέα γυναίκα απολαμβάνει ανέμελη τις διακοπές της σε μια πόλη που την έχει γοητέψει, όταν η ξαφνική κι αναπάντεχη εμφάνιση ενός άντρα απ’ το παρελθόν τής ανατρέπει τη ζωή. Εκείνος! «Περίμενέ με» της είχε πει τότε. «Θα σε περιμένω» του είχε φωνάξει. Κι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, οι καταχωνιασμένες βαθιά μέσα της μνήμες ορμάνε να την ξαναβυθίσουν στα σκοτάδια μιας κόλασης, απ’ όπου πίστευε πως είχε αναδυθεί μια για πάντα.
 
Η νοερή της συντροφιά γίνεται μεμιάς σκόνη. Όσα πίστευε για τον έρωτα, την πίστη, την απιστία, την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, τη συνέπεια, τα δυνατά αισθήματα, οι αξίες δηλαδή που πάνω τους είχε χτίσει τον μικρόκοσμό της, χάνουν τη λάμψη τους, θολώνουν επικίνδυνα.
 
Πού θα την οδηγήσει άραγε αυτή η ανατροπή; Πόσο θα επηρεάσει τη σχέση της με τον καινούργιο άνθρωπο που εισβάλλει παράλληλα στη ζωή της; Θα μπορέσει να αφεθεί στον έρωτα του άντρα που την πολιορκεί, αποφασισμένος να την κερδίσει; Θα καμφθούν οι αντιστάσεις της; Θα αντέξει στις δύσκολες δοκιμασίες που η νέα σχέση απαιτεί;
 
Σε τι απρόβλεπτες περιπέτειες θα οδηγηθούν οι τρεις αυτοί άνθρωποι, που η ζωή τούς έφερε απροειδοποίητα κοντά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου