Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

«ΕΒΟΡΑ», του Κώστα Κρομμύδα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΕΒΟΡΑ», του Κώστα Κρομμύδα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 352
Τιμή με έκπτωση: 13,95€
 
          Τη σημερινή μέρα που έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα της Γης, δεν νομίζω πως θα μπορούσα να βρω ένα πιο κατάλληλο βιβλίο για να σχολιάσω. Το μυθιστόρημα «Εβόρα», ή η «Εβόρα» του Κώστα Κρομμύδα, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα καθηλωτικό οδοιπορικό στην πιο καθάρια κι αμόλυντη ελληνική φύση αλλά και στην πιο αγνή κι όμορφη ανθρώπινη ψυχή. Είναι μια ξενάγηση στα άδυτα της καρδιάς όταν αυτή ερωτεύεται γνήσια, δυνατά και με ανταπόκριση αλλά και στην καρδιά που πληγώνεται από την κατάφωρη αδικία και την ανεπανόρθωτη, τραγική απώλεια. Αν και το πρόσφατο βιβλίο «Εβόρα» δεν είναι το πρώτο του συγγραφέα που διαβάζω, οπωσδήποτε δεν θα είναι το τελευταίο. Προηγούμενο αναγνωστικό ταξίδι με την πένα του ήταν το ομολογουμένως εξαιρετικό, περιπετειώδες και κινηματογραφικό «Φως μέσα στη θύελλα» και, παρόλο που το νέο μου «ταξίδι» στην Εβόρα ήταν λίγο περισσότερο ήπιο –όσο αφορά την καταιγιστική πλοκή και το μένος της φύσης που «βίωσα» την προηγούμενη φορά στην Άθωρα–, δεν υπολειπόταν ούτε στο ελάχιστο σε έντονο, πηγαίο συναίσθημα, εξαιρετικά ευρηματική πλοκή, ολοζώντανες εικόνες, μία πανέμορφη φύση και απρόσμενες ανατροπές.
          Η Αριάδνη είναι μία νέα γυναίκα που λατρεύει τη φύση, τον υγιεινό τρόπο ζωής και την αγάπη χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Δηλώνει ειδικός ευζωίας, αν και έχει σπουδάσει ψυχολογία, και χρησιμοποιεί αποκλειστικά δικές της μεθόδους για να βοηθήσει όσους ανθρώπους απευθύνονται σε εκείνην για βοήθεια. Χωρίς να απορρίπτει τις παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους και τις φαρμακευτικές αγωγές για συγκεκριμένες παθήσεις, η Αριάδνη πιστεύει ακράδαντα πως η συστηματική επαφή των ανθρώπων με τη φύση, η αγάπη, η συγχώρεση και η συστηματική άσκηση σε φυσικό περιβάλλον μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην ψυχή και κατά συνέπεια στην υγεία των ανθρώπων, που ασφυκτιούν και υποφέρουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις και τους ιλιγγιώδεις και απαιτητικούς ρυθμούς αυτής. Έτσι, έχει φτιάξει έναν ξενώνα λίγο πιο έξω από το χωριό απ’ όπου κατάγεται, ώστε να φιλοξενεί εκεί όσους προσφεύγουν σε εκείνη για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματά τους.
          Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο μέσα σε ένα χιονισμένο και δύσβατο τοπίο, προσπαθώντας να αποφύγει ένα μικρό ζώο που πετάγεται ξαφνικά μπροστά της, η νέα γυναίκα χάνει τον έλεγχο και πέφτει μέσα στα παγωμένα νερά μιας μικρής τεχνητής λίμνης. Εγκλωβισμένη μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου της, με το νερό να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, και μην μπορώντας να βγει μόνη της, σώζεται από βέβαιο πνιγμό από τον Αντώνη, ο οποίος διαμένει προσωρινά εκεί κοντά μαζί με τρία ακόμα άτομα. Η Αριάδνη όχι μόνο του χρωστάει πλέον την ίδια τη ζωή της αλλά και την ευτυχία της, αφού μετά από λίγο καιρό οι δύο τους έρχονται πολύ κοντά, αισθανόμενοι έναν πρωτόγνωρο και αληθινό έρωτα, όπως και μία εκπληκτική ταύτιση απόψεων. Η τόσο ταιριαστή κοινή ζωή τους, όμως, δεν είναι τυχερό να μακροημερεύσει, αφού ένας απρόβλεπτος κίνδυνος θα κόψει απότομα και άδικα το νήμα της. Εκείνοι, έχοντας μόνο αγνές προθέσεις μέσα στην ψυχή τους, και με γνώμονα και εφόδιο τη δυνατή, αμοιβαία αγάπη τους, δεν μπορούν να διανοηθούν την κακία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω τους, παραμονεύοντας τη στιγμή που θα τους βρουν ανυποψίαστους και αφύλαχτους. Μία καλοπροαίρετη πρωτοβουλία της Αριάδνης και του Αντώνη, ένα πρωινό που δεν φαίνεται σε τίποτα διαφορετικό από άλλα, θα τους οδηγήσει σε μια απρογραμμάτιστη περιπλάνηση στο γειτονικό δάσος και θα σταθεί ικανή να ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή τους με τρόπο που εκείνοι δεν μπορούν καν να διανοηθούν.
          Ο συγγραφέας για μία ακόμη φορά υφαίνει ένα πανέμορφο μυθιστόρημα, ταξιδεύοντάς μας στον επίγειο παράδεισο της Εβόρας, μέσα από τις ζωές των πολυάριθμων ηρώων του. Η Αριάδνη, ο Αντώνης, η Εύα, ο Παύλος αλλά και ο γλυκύτατος, χαδιάρης Βόρας, μεταξύ άλλων, μας καθηλώνουν με τις συνταρακτικές ιστορίες τους. Η φύση παίζει τον πρώτο ρόλο και σε αυτό του το μυθιστόρημα –καθώς είναι πασιφανές πως ο κ. Κρομμύδας έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα στο περιβάλλον μας και πασχίζει μέσα από τα βιβλία του να περάσει όσα περισσότερα μηνύματα μπορεί ώστε να μας αφυπνίσει σχετικά–, όπως και η αγάπη χωρίς όρους, η συγχώρεση, η μεγαλοψυχία και η δύναμη να συνεχίσουμε τη ζωή μας, ακόμα και μετά από ανεπανόρθωτα και ύπουλα χτυπήματα της Μοίρας. Αρκεί η αγάπη, που ζήσαμε και μοιραστήκαμε με το άλλο μας μισό, για να μας εφοδιάσει ώστε να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά, παρά τις τρομερές απώλειες με τις οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθουμε αντιμέτωποι; Είναι δυνατόν ένας μέχρι πρότινος επίγειος παράδεισος, που μετατράπηκε μέσα σε μία στιγμή σε κόλαση, να ξαναβρεί την αρχική μορφή του και να μας βοηθήσει ώστε να ενώσουμε τα σπασμένα κομμάτια της ψυχής μας και να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη για το παρελθόν την υπόλοιπη ζωή μας, ακόμα και αν το όνειρό μας για την απόλυτη ευτυχία έχει χαθεί για πάντα; Ο εξαίρετος συγγραφέας μάς φέρνει αντιμέτωπους με την ίδια μας την ψυχή, τις αντοχές μας και τη σπάνια αλλά ευεργετική ικανότητά μας να συγχωρούμε και να αγαπάμε όσο μπορούμε, ασχέτως της κατάληξης. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον αγαπητό κ. Κρομμύδα για το ξεχωριστό μυθιστόρημά του «Εβόρα» που ήρθε ακριβώς την ιδανική ώρα σαν ένας δροσερός, αναζωογονητικός λογοτεχνικός άνεμος! Διαβάστε το, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου σώζοντας μια άλλη... ζωή; Ας αφεθούμε στα μονοπάτια της φύσης και ας δούμε την αγάπη ως την ύψιστη αρετή.
 
Η αγάπη, όταν τη μοιράζεσαι, μεγαλώνει…
 
Λένε πως όταν κάποιος σώζει μια ζωή είναι σαν να σώζει τον κόσμο όλο. Η δική μου ζωή άλλαξε τη μέρα που ο Αντώνης με γλίτωσε από βέβαιο θάνατο.
 
Συνέχισα την πορεία μου στο δύσβατο μονοπάτι του δικού μου παραδείσου, αλλά πλέον αφουγκραζόμουν περισσότερο τη φύση, εναρμονίστηκα μαζί της, μοιάζοντας με αγρίμι που κινείται αθόρυβα στο πυκνό δάσος.
Ο Αντώνης έγινε συνοδοιπόρος μου και σκαρφάλωσε μαζί μου στην κορυφή της αγάπης. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για μας…
 
Υπάρχουν άνθρωποι που θα μας κάνουν δώρο κομμάτια της καρδιάς τους για να τα ενώσουμε με τα σπασμένα δικά μας. Είναι εκείνοι που περιμένουν αυτή την ιδανική ώρα, όταν ο έρωτας θα φυσήξει σαν δροσερός άνεμος.
 
Είναι αδύνατον να αφεθούμε στο μεγαλείο της αγάπης αν σκεφτόμαστε από την αρχή την κατάληξή της. Μόνο έτσι ο καθένας μας θα ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο. Την Εβόρα του.
Αριάδνη
 
Εβόρα...
Αέρας, άνεμος, δροσερός καιρός, δροσερός τόπος, σκιερό μέρος... Απολαμβάνουν οι αισθήσεις... Απολαμβάνει και η ψυχή... Εβόρα ή και ευώρα, η καλή ώρα, η ιδανική στιγμή της ημέρας...
 
Η Αριάδνη είναι μια πραγματική οδηγός καλής ζωής όπου η λέξη «αυτοβελτίωση» φαντάζει μονόδρομος, αφού οποιαδήποτε άλλη επιλογή εξαφανίζεται... Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, απλώς ευχόμουν να την είχα φίλη μου...
Ζέτα Δούκα, ηθοποιός
 
Σπαρακτικό. Δυνατή πλοκή που γεννά έντονα συναισθήματα. Διαβάζεις και νιώθεις. Νιώθεις τον έρωτα, την αγάπη, ζεις την περιπέτεια, μυρίζεις το δάσος. Θέλεις να βρεις τη δική σου Εβόρα… Ζηλεύεις τους ήρωες. Πονάς. Πονάς πολύ… αλλά στο τέλος παίρνεις βαθιά ανάσα. Είναι η ανάσα της ελπίδας.
Χριστίνα Βίδου, δημοσιογράφος
 
Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέως:
 
Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells. Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο ­βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, του ­οποίου η αναθεωρημένη και επικαιρο­ποιημένη έκδοση κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence). Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories). Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι, το 2019 το Μια Νύχτα Ακόμη και το 2020 η Εβόρα. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. www.kostaskrommydas.gr onioncostas@gmail.com www.facebook.com/costas.krommidas twitter.com @kostaskrommydas instagram KROMMYDASKOSTAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου