Με αφορμή την έκδοση του πρόσφατου
βιβλίου του κ. Διακοβασίλη από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, με τίτλο «Στη σκιά του
ποιητή», ο αγαπητός συγγραφέας προθυμοποιήθηκε να παρουσιάσει ο ίδιος
το έργο του στους «Φίλους της Λογοτεχνίας». Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μας
διέθεσε, του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο πρώτο μυθιστόρημά του και σας προσκαλώ
να διαβάσετε όσα μας αποκαλύπτει ο συγγραφέας, ώστε να πάρετε κι εσείς μια μικρή πρώτη γεύση από το πόνημά του!
Από τα νεανικά μου χρόνια έγραφα, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με τρόπο συστηματικό και, πολύ περισσότερο, να οδηγήσει στην έκδοση κάποιου έργου μου. Κάποια στιγμή, πριν από περίπου δέκα χρόνια, ένιωθα ότι η ψυχή και το μυαλό μου βάραιναν από εικόνες, αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα, με έναν τρόπο βασανιστικό θα έλεγα. Βοηθούμενος από την αγάπη μου για τη γραφή, βρίσκω δημιουργική διέξοδο σε αυτήν με αποτέλεσμα το βαρύ εκείνο φορτίο να απαλυνθεί και η ψυχή μου να γαληνέψει. Έκτοτε, η γραφή αποτελεί για μένα, πέρα από μια πράξη απόλυτης ικανοποίησης, μία πράξη ανακουφιστική και συνάμα ιαματική.
Στην αρχή έγραφα διηγήματα ή αφηγήματα τα οποία δημοσίευα στο ιστολόγιο μου ή σε διάφορες λογοτεχνικές ιστοσελίδες. Άρεσαν, και έτσι στη συνέχεια τα εκδίδω σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, με τίτλο «Ανθρώπων Ιστορίες».
Το 2018, ανακαλύπτοντας ότι η περιορισμένη σε έκταση λογοτεχνική φόρμα του διηγήματος δεν με ικανοποιεί πλέον, ξεκινώ τη συγγραφή του πρώτου μου μυθιστορήματος με τίτλο «Στη σκιά του Ποιητή». Η επίπονη αυτή διαδικασία κράτησε δυόμισι χρόνια και ολοκληρώθηκε μετά από τρεις μετεγγραφές, χαρίζοντας μου όμως την ικανοποίηση να έχω στα χέρια μου ένα ολοκληρωμένο έργο. Με ήρωες βγαλμένους από τον πραγματικό κόσμο, τους οποίους σκιαγράφησα με τέτοιον τρόπο ώστε ο αναγνώστης πολύ εύκολα να κατανοεί την πορεία της ζωής τους. Με μία πλοκή που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο από την αρχή ως το τέλος, δίχως να χρειάζεται να προσθέσω αναίτιες υπερβάσεις ή παράδοξες καταστάσεις.
Συχνά με ρωτάνε ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής μου. Αρχικά, θα έλεγα ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. Οι καταστάσεις που βασανίζουν τους ανθρώπους, αδιόρατες για τους πολλούς τις περισσότερες φορές, αλλά η συγγραφική δεξιότητα έγκειται στο να μπορείς να τις ανιχνεύεις και να τις μετουσιώνεις σε λογοτέχνημα. Επιπλέον, υποστηρίζω ότι οι πηγές έμπνευσης είναι πολλαπλές στη συγγραφή ενός έργου, όσο μικρό κι αν είναι αυτό. Διότι η ζωή των όποιων πρωταγωνιστών, όσο απλή και αν νομίζουμε ότι μπορεί να είναι, στην πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα εξαιτίας της μοναδικότητας του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνω, είναι να ανασυνθέτω πολλές μικρές ιστορίες, φτιάχνοντας από την αρχή ένα νέο έργο.
Έτσι, στο μυθιστόρημα μου «Στη σκιά του Ποιητή», εμπνεύστηκα από τις νέες κοπέλες που προσδένονται γοητευμένες στο άρμα ενός καταξιωμένου ανθρώπου των γραμμάτων, δίχως η ηλικιακή διαφορά να τις προβληματίζει. Τα σκληρά ήθη που επικρατούσαν στον τόπο καταγωγής μου (την Κάρπαθο) και τις δεσμεύσεις που επέβαλαν στους νέους ανθρώπους. Τα νεανικά όνειρα και κατά πόσο τελικά επηρεάζουν τη συνέχεια της ζωής μας. Αν μπορούμε να μείνουμε πιστοί σε αυτά, με οποιοδήποτε τίμημα κι αν κάποια στιγμή στη ζωή μας τολμάμε να τα κρίνουμε. Για τις μεγάλες αλλαγές που κάποια στιγμή οφείλουμε στον εαυτό μας και πόσο εύκολο είναι να προχωρήσουμε σε αυτές. Τους ματαιωμένους έρωτες και την βεβαιότητα ότι τίποτα δεν τελειώνει στην ζωή, αν δεν το θελήσουμε εμείς. Τα πάθη των ανθρώπων, τα οποία τους οδηγούν σε μονοπάτια ανεξερεύνητα αλλά και σε μίση δίχως ξεκάθαρα αίτια. Κι όλα αυτά, ενταγμένα μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της κάθε εποχής και με φόντο την ακριτική Κάρπαθο, την μεγαλοαστική Κηφισιά, το κλεινόν άστυ, την Ρόδο αλλά και τον γοητευτικό χώρο της ποίησης.
Το «Στη σκιά του Ποιητή», είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστής είναι ο Κωνσταντίνος Καρδιανός, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας της Κηφισιάς, ο σημαντικός άνθρωπος των Ελληνικών Γραμμάτων, ο καταξιωμένος ποιητής κι αρθρογράφος, που από μικρή ηλικία έχει θέσει ως στόχο του να διακριθεί στον χώρο της ποίησης, με ιδιαίτερη σπουδή, οικοδομεί όλη τη ζωή του στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το πετυχαίνει σχετικά νωρίς και απογειώνεται όταν στη ζωή του μπαίνει η νεαρή Νιόβη Μελασσιανού. Στην αρχή ως γραμματέας του, στη συνέχεια ως ερωμένη του. Για εικοσιπέντε χρόνια εκείνη ζει στη σκιά του, αντιμετωπίζοντάς τον ως τον μέντορά της, που θα την βοηθήσει να ανοίξει τα δικά της φτερά στον χώρο της ποίησης, που είναι επίσης το δικό της, νεανικό όνειρο. Επί είκοσι πέντε χρόνια βρίσκεται δίπλα του, έχοντας υποκύψει στην δυνατή προσωπικότητά του, περιμένοντας να της δώσει την τελική του έγκριση ότι είναι έτοιμη να ανοίξει τα δικά της φτερά, να δει επιτέλους την πρώτη της ποιητική συλλογή στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Η Μελασσιανού τελικά καταξιώνεται στα σαράντα πέντε της, αφού η ποίησή της κάνει αίσθηση. Τότε, βλέποντας το νεανικό της όνειρο να πραγματώνεται με τον καλύτερο τρόπο, αποφασίζει να τον χωρίσει. Όχι, δεν έμεινε από ιδιοτελή κίνητρα κοντά του. Θα αναρωτιέται, όμως, μέχρι τέλους γιατί έμεινε μαζί του για τόσον καιρό, άβουλη στην σκιά του, υπακούοντάς τον στην κάθε του επιθυμία, μα κι αν τελικά ήταν σωστή η απόφαση της να τον χωρίσει. Το μεγάλο ερώτημα που τους βασανίζει μέχρι τέλους και τους δύο, είναι γιατί εκείνος, ο μεγάλος Καρδιανός, δεν έκανε κάποια κίνηση είτε να μην την αφήσει να του φύγει είτε να την επαναπροσεγγίσει κάποια στιγμή. Ειδικά ο Καρδιανός, αφήνει την τελευταία του πνοή σε μία ερημική παραλία της Καρπάθου, προσπαθώντας εναγωνίως να βρει τις απαντήσεις που θεωρεί ότι οφείλει πλέον στον εαυτό του.
Παράλληλα, εξελίσσεται μια δεύτερη ιστορία με την Μαρίνα Αναγνωστάκη, η οποία αναγκάστηκε από την μητέρα της, να απαρνηθεί τον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής της, δέσμια των σκληρών ηθών του τόπου της. Για χρόνια ζει μόνη της, παραδομένη στην ιδέα ότι αυτή θα είναι η ζωή της ως το τέλος. Μέχρι, που της ανοίγει την χαραμάδα μιας νέας αρχής ο δημοσιογράφος Νίκος Μιχαηλίδης, ο οποίος πάντα ένιωθε την αύρα της Αναγνωστάκη να τον ερεθίζει ερωτικά και της ζητά να κάνουν και οι δύο τους μια προσπάθεια για κοινή πορεία στη ζωή τους. Η Αναγνωστάκη θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν είναι αργά για να αλλάξουν όλα στη ζωή της –είναι πλέον πενήντα δύο χρόνων–, να παραβλέψει τα δέκα χρόνια που την χωρίζουν από τον Μιχαηλίδη, μα κυρίως να κάνει την επανάστασή της ενάντια σε κάθε προκατάληψη, σε αντίθεση με τον τρόπο που αντέδρασε στον πρώτο της έρωτα.
Τι είναι αυτό, τελικά, που ο Καρδιανός και η Μελασσιανού διαισθάνονται ότι άφησαν πίσω για να υπηρετήσουν το όνειρό τους, να καταξιωθούν στον χώρο της ποίησης;
Η Αναγνωστάκη θα μπορέσει τελικά να κερδίσει πίσω τη ζωή της, να αποδεχθεί ό,τι μπορεί να αφήσει στο παρελθόν, ό,τι την έχει πονέσει μέχρι τότε, να επανεκκινήσει τα αισθήματά της βάζοντας ξανά την αγάπη στην ψυχή της; Ο Μιχαηλίδης τι ρόλο θα παίξει σε αυτό και με ποια αφορμή θα βρεθεί κοντά στην Αναγνωστάκη;
Τελικά, μπορεί ένας δημιουργός να απολαύσει τη ζωή παράλληλα με την αφοσίωσή του στην Τέχνη;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που καλείται ο αναγνώστης να απαντήσει, καθώς εξελίσσεται η πλοκή του έργου.
Βασίλης
Διακοβασίλης
Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα:
Ο Βασίλειος Διακοβασίλης γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1962. Σε ηλικία οκτώ ετών μετακομίζει μαζί με την οικογένειά του στην Κάρπαθο, ένα νησί του Αιγαίου, τόπο καταγωγής των γονιών του. Εκεί τελειώνει το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Το 1981 εισάγεται στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, από την οποία αποφοιτά μετά από δύο χρόνια. Στη συνέχεια, εργάζεται ως δάσκαλος στο νησί του. Από το 1999 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αλιστράτη Σερρών.
Το 2017 εκδίδει την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, µε τίτλο «Ανθρώπων Ιστορίες». Το 2019 διήγημά του συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων των εκδόσεων i-Write, µε τίτλο «Ιστορίες του τόπου μας – Δράμα». Διηγήματά του έχουν επίσης δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Fractal», καθώς και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «ΚΕΦΑΛΟΣ».
Διατηρεί το blog «ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» από το 2007, όπου αρθρογραφεί για οτιδήποτε του κινεί το ενδιαφέρον. Μπορείτε να το επισκεφτείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://diakovasilisvasileios.blogspot.com.
«ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ», του Βασίλη ΔιακοβασίληΕκδόσεις: Πηγή
Σελίδες: 268
Τιμή με έκπτωση: 13,66€
Υπόθεση οπισθόφυλλου:
Σε µια ερημική παραλία της ακριτικής Καρπάθου βρίσκεται νεκρός ο μεγάλος ποιητής των ελληνικών γραμμάτων, Κωνσταντίνος Καρδιανός. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο θάνατός του ήταν αποφασισμένος από τον ίδιο. Ο δημοσιογράφος Νίκος Μιχαηλίδης θεωρεί ότι του δίνεται μια θαυμάσια ευκαιρία να ικανοποιήσει το όνειρό του: να γράψει ένα βιβλίο με θέμα την άγνωστη ζωή του Καρδιανού.
Στην προσπάθειά του αυτή συμπλέκονται δύο γυναίκες με καταγωγή από το νησί της Καρπάθου: η επίσης γνωστή ποιήτρια Νιόβη Μελασσιανού, για χρόνια πιστή σύντροφος του Καρδιανού, η οποία κάποια στιγµή τον εγκαταλείπει και ζει πια βασανιζόμενη από αναπάντητα ερωτήματα για την πορεία της ζωής της, και η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρίνα Αναγνωστάκη, η οποία επιτέλους θα σπάσει τα δεσμά που τη δένουν με τα σκληρά ήθη του νησιού της καταγωγής της.
Σε ποιο ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Καρδιανός λίγο πριν το τέλος της ζωής του και γιατί η Μελασσιανού δεν τον έχει συγχωρέσει; Η Μαρίνα Αναγνωστάκη θα κατορθώσει να υπερβεί τη μέχρι τότε ζωή της και να αποδεχθεί την καινούρια πραγματικότητα που ζει;
Ένα μυθιστόρημα για την ανεξέλεγκτη πορεία της ζωής των ανθρώπων, πέρα από τα νεανικά όνειρα του καθενός.
Παρακολουθήστε και το σχετικό βίντεο παρουσίασης του βιβλίου στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=6RF2ZtgRyfU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου