Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

"Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣ", της Νικόλ-Άννας Μανιάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

"ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣ", της Νικόλ-Άννας Μανιάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες: 488
Τιμή: 15,93 ευρώ

Ένα ακόμα βιβλίο που μου φάνηκε πολύ λίγο, πολύ μικρό, πολύ σύντομο...! Ένα ακόμα ΥΠΕΡΟΧΟ βιβλίο από μια αγαπημένη συγγραφέα, που τώρα οφείλω να παραδεχτώ πως άργησα πολύ να διαβάσω! 
Για μια ακόμη φορά της οφείλω θερμά συγχαρητήρια για την αξιοθαύμαστη ικανότητά της να φτιάχνει τέτοια πλοκή σε κάθε μυθιστόρημά της που να κρατάει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα και όταν φτάνει στην τελευταία σελίδα να απογοητεύεται γιατί τελείωσε ένα βιβλίο που αγάπησε. 
Εγώ, τουλάχιστον, έτσι αισθάνομαι κάθε φορά που γυρίζω την τελευταία σελίδα ενός ακόμη μυθιστορήματος της Νικόλ - Άννας Μανιάτη. Ένα βιβλίο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη παράγραφο. Αγωνιάς να μάθεις τί απέγινε η ηρωΐδα και γιατί έφτασε στο σημείο να κρύβεται κυνηγημένη, με ένα παιδί στα σπλάχνα της. Η συγγραφέας μας ξεναγεί στον μικρόκοσμο του χωριού απ' όπου ξεκινούν οι ζωές των ηρώων, στις καθημερινές στιγμές τους, στις σχέσεις τους με φίλους και συγγενείς, στα όνειρά τους, τα σχέδιά τους και τα θέλω τους, αλλά και στις στενοκέφαλες αντιλήψεις των ανθρώπων που ορίζουν τη μοίρα τους. 
Η ίδια η μοίρα, ο Θεός ή η τύχη θα καθορίσει την πορεία τους και την κατάληξή τους. Η εξέλιξη των ηρώων, οι αποφάσεις τους, αλλά και οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες άλλων ατόμων θα αλλάξουν με απρόσμενο τρόπο την έκβαση της ζωής του καθενός. 
Η συγγραφέας μας παρουσιάζει ανθρώπους και καταστάσεις σκιαγραφώντας ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, όχι μόνο της εμφάνισης των ηρώων της, αλλά κυρίως της ψυχοσύνθεσής τους, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κατανοήσουμε, να αιτιολογήσουμε, ακόμα και να συμπονέσουμε τον κάθε ήρωα και τα βαθύτερα αίτια τα οποία τον ωθούν να πράξει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. 
Η πλοκή του μυθιστορήματος αυτού είναι άρτια και "σφιχτοδεμένη", με συνεχείς εξελίξεις και ανατροπές, τόσο ώστε ο αναγνώστης να "κρέμεται" ουσιαστικά από την κάθε λέξη που χαράζει στο χαρτί η πέννα της συγγραφέως. Αγωνιούμε, συμπάσχουμε, οργιζόμαστε, χαιρόμαστε, θλιβόμαστε και δικαιωνόμαστε μαζί με τους ήρωες, τους οποίους δε θέλουμε να αποχωριστούμε, ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του «Αόρατου Δεσμού».
Ένα βιβλίο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Το ποδοβολητό πίσω της δυνάμωνε. Έφτανε στ’ αυτιά της απειλητικό, επίμονο. Τα βαριά άρβυλα άφηναν έναν οξύ ήχο καθώς χτυπούσαν πάνω στις πέτρες, στο καλντερίμι. Κάπου κάπου ξεχώριζε τις βρισιές που συνόδευαν το θόρυβο και οι απειλές τής πάγωναν το αίμα… Κάποιο λουκέτο ακούστηκε να μπαίνει στη θέση του και να κλειδώνει. Απέναντι ένα μάνταλο έπεσε βαρύ και σφάλισε μια πόρτα. Το χωριό θα έκλεινε τα μάτια σε ό,τι κι αν γινόταν! Πάσχισε να βρει κάπου να κρυφτεί μα η κοιλιά, που μόλις άρχισε να διαγράφεται, και ο σάκος που είχε κρεμασμένο στον ώμο την εμπόδιζαν.
H Αγγελική καταδιώχτηκε, πόνεσε, πείνασε για να φέρει στον κόσμο μια πολύτιμη ζωή. Μια κρίσιμη στιγμή, μια αθώα αλλά άτυχη κίνηση και μια εξήγηση που δόθηκε πολύ αργά, από φόβο, θα σταθούν μοιραίες για τη σχέση μητέρας και παιδιού.
Μια αλλόκοτη σχέση αγάπης και μίσους ανάμεσα σε μάνα και γιο με ολέθρια αποτελέσματα!
Μπορεί, άραγε, ο χρόνος να γυρίσει πίσω; Μπορεί η αγάπη της μάνας να βρει δικαίωση στην καρδιά του γιου της;"

1 σχόλιο:

  1. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία της Νικόλ Μανιάτη αλλά αυτό μακράν το καλύτερο !!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή