Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ», της Τζένιφερ Ντόνελι – Γράφει η συγγραφέας Δήμητρα Τράκα

«ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ»
της Τζένιφερ Ντόνελι – Γράφει η συγγραφέας Δήμητρα Τράκα

Τα βιβλία της τριλογίας κυκλοφορούν με τους ακόλουθους τίτλους από τις εκδόσεις Ωκεανίδα:
«ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ», σελίδες: 800 και ενδεικτική Τιμή: 13,39 €
«ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ», σελίδες: 928 και ενδεικτική Τιμή: 17,75 €
«ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ», σελίδες: 768 και ενδεικτική Τιμή: 12 €

Η κριτική μου για την τριλογία με τα "Τριαντάφυλλα" της Τζένιφερ Ντόνελι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σαν αναγνώστρια διαβάζω μια τριλογία. Είναι η πρώτη φορά όμως, που ήθελα να έχει πολλές συνέχειες αυτή η ιστορία. Πρόκειται για τρία βιβλία που ο αναγνώστης μπορεί είτε να τα διαβάσει κατά σειρά, είτε να επιλέξει ένα από όλα, αφού το καθένα τους είναι και μια αυτοτελή ιστορία.
Δεν ξέρω ακόμα και τώρα που τελείωσα την ανάγνωσή τους, σε ποια κατηγορία της λογοτεχνίας θα πρέπει να τα εντάξω. Στην αρχή σκέφτηκα στα ιστορικά, έπειτα, στα πολιτικά, αργότερα στα οικονομικά, ταυτόχρονα πάντα στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά, αλλά τελικά συμπέρανα ότι ανήκουν σε όλες αυτές τις κατηγορίες.
Ξεκινώντας από την ιστορία ενός προσώπου, προστίθενται, όσο περνούν οι σελίδες, όλο και περισσότερα πρόσωπα και γίνονται όλοι μονομιάς πρωταγωνιστές. Λίγο παρακάτω, αναφέρονται γνωστά ονόματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, στην πολιτική, στην επιστήμη και στην παγκόσμια ιστορία, δίνοντας τη δική τους σφραγίδα, αφού γίνονται κομμάτι της πλοκής του βιβλίου. Φαντάστηκα ότι στην αρχή ότι πρόκειται για συμπτώσεις, όμως έκανα λάθος όταν θυμήθηκα το ρόλο των προσώπων στην πραγματικότητα μέσα από όσα έχω διαβάσει.
Αν και βασικός άξονας και των τριών βιβλίων είναι πάντα ένας μεγάλος έρωτας, η συγγραφέας καταφέρνει να γεμίσει με γνώσεις και πληροφορίες χρήσιμες τον αναγνώστη και όλα αυτά τα κάνει πράξη, χρησιμοποιώντας αμέτρητες πηγές όπου έχει ανατρέξει για να εμπλουτίσει τα βιβλία της. Θεωρώ πως είναι πραγματικά μια αξιέπαινη προσπάθεια της συγγραφέως και πιθανόν πολύ χρονοβόρα, αν κρίνω από τις πληροφορίες που πήρα για τον τρόπο γραφής των βιβλίων της.
Η ανθρωπιά, ο αγώνας επιβίωσης, τα όνειρα που άλλοτε γίνονται και άλλοτε όχι πραγματικότητα, η αγάπη, ο έρωτας, οι φιλοδοξίες, τα πιστεύω και τα γεγονότα μέσα στον πραγματικό χρόνο που χρησιμοποιούνται, είναι τα πρώτης ποιότητος υλικά για την επιτυχία των τριών αυτών βιβλίων! Το κυριότερο πάντως που μπορεί να αποκομίσει ο αναγνώστης, είναι ένα απολαυστικό ταξίδι μέσα στο χρόνο και στην ιστορία, που θα τον γεμίσει γλυκόπικρες γεύσεις, αμέτρητες γνώσεις και προβληματισμούς που θα αναμετρηθούν με τα αληθινά συναισθήματα!!! Εύχομαι καλοτάξιδα πάντα τα βιβλία της κυρίας Τζένιφερ Ντόνελι και όμορφα ταξίδια κατά την ανάγνωση για όλους μας!!!!

Δήμητρα Τράκα, συγγραφέας.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου «ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ»:

«Ανατολικό Λονδίνο 1888. Ένα μέρος όπου ληστές, μπράβοι, πόρνες και συνηθισμένοι άνθρωποι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, κι όπου τις νύχτες τριγυρίζει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.
Εκεί, δίπλα στα νερά του Τάμεση, μια έξυπνη και θαρραλέα κοπέλα τολμάει να κάνει όνειρα για μια ζωή μακριά από τις ετοιμόρροπες αποβάθρες, τα βρομερά σοκάκια και τη θλίψη της φτωχογειτονιάς.

Η Φιόνα Φίνεγκαν αγωνίζεται μαζί με τον αγαπημένο της για ένα καλύτερο αύριο. Η σκληρή ζωή όμως θα τους χωρίσει. Εκείνη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκείνος θα μείνει πίσω στο Λονδίνο. Κυνηγημένοι από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θρηνώντας αγαπημένους νεκρούς, θα προκόψουν κι οι δυο, και μέσ' από μια θανάσιμη αναμέτρηση με το παρελθόν, θ' ανοίξουν δρόμο για το μέλλον.»



Υπόθεση Οπισθόφυλλου «ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ»:

«Στα 1900 οι ευπρεπείς γυναίκες δεν κυκλοφορούσαν στους επικίνδυνους δρόμους του ανατολικού Λονδίνου. Aλλά η Ίντια Tζόουνς ήταν ξεροκέφαλη: είχε σπουδάσει ιατρική και ήταν αποφασισμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της εκεί που τη χρειάζονταν περισσότερο. Σ αυτούς τους άθλιους δρόμους η Ίντια γνωρίζει -και του σώζει τη ζωή- τον πιο διαβόητο γκάνγκστερ του Λονδίνου. O Mαλόουν, σκληρός, βίαιος, ακαταμάχητα ελκυστικός, είναι το αντίθετο του συγκρατημένου αριστοκράτη αρραβωνιαστικού της. H Ίντια, παρά τη θέλησή της, συνδέεται ολοένα περισσότερο μαζί του, παρασυρμένη από τη γοητεία του αλλά και γεμάτη ερωτηματικά για το κρυφό παρελθόν του.»


Υπόθεση Οπισθόφυλλου «ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ»:

« Λονδίνο 1914. Η αυτοκρατορία που έφτιαξε η Φιόνα Φίνεγκαν, δημιουργώντας το μεγαλύτερο οίκο τσαγιού στον κόσμο, εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Δίπλα της ο σύζυγός της, ο Τζο, δίνει κι αυτός τη μάχη του ως βουλευτής των Εργατικών για τα δίκαια των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Καθώς ξεσπάει ο πόλεμος, ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο της Φιόνας, ο αδελφός της Σέιμους, θα κληθεί να δώσει τη δική του μάχη στους ωκεανούς, υπηρετώντας την πατρίδα του ως αξιωματικός στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ούτε οι φλόγες του πολέμου θα σβήσουν από την καρδιά του τον έρωτά του για τη Γουίλα Όλντεν, η οποία δεν τον έχει συγχωρήσει που της έσωσε τη ζωή όταν έχασε το πόδι της στο Κιλιμαντζάρο, και τώρα αγωνίζεται κι αυτή για την Αγγλία στις ερήμους της Μέσης Ανατολής.

Με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον αγώνα των γυναικών να κατακτήσουν δικαίωμα ψήφου και τις σκληρές δοκιμασίες των εξερευνητών στους πόλους και στις ερήμους, η ευτυχία των Φίνεγκαν δοκιμάζεται. Όμως ούτε ο πόλεμος, ούτε ο διπλός κατάσκοπος Μαξ φον Μπραντ, ούτε ο υπόκοσμος του Λονδίνου θα καταφέρουν να λυγίσουν την οικογένεια. 

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ προσωπικά από καρδιάς την συγγραφέα Δήμητρα Τράκα για την ενδελεχή κριτική της! Η προσεκτική της προσέγγιση στα τρία βιβλία μου διέγειρε την περιέργεια να τ' αποκτήσω και τα τρία και να εισχωρήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται, στα ενδότερα της πλοκής και της μαγείας τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή