Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

«Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ», του Σίμου Κερασίδη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ», του Σίμου Κερασίδη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 672
Τιμή με έκπτωση: 16,50€

          Αν υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ιδανικού συνδυασμού τίτλου, εξωφύλλου, υπόθεσης και αριθμού σελίδων ενός βιβλίου, τότε αυτό είναι «Ο Στοιχειοχαράκτης» του εξαίρετου Σίμου Κερασίδη, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Ωκεανός. Ένας τίτλος που εντυπώνεται στο μυαλό διότι δεν τον συναντούμε συχνά, άρα αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσε να γραφτεί γύρω από έναν στοιχειοχαράκτη –αλλά και τι ακριβώς κάνει αυτός–, ένα πανέμορφο πρωτότυπο εξώφυλλο που δε χορταίνεις να το κοιτάζεις, μια υπόθεση στο οπισθόφυλλο που σου κεντρίζει αμέσως την προσοχή –καθώς συνειδητοποιείς πως πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ασυνήθιστο και εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα– και, τέλος, ένας αριθμός σελίδων απολύτως ικανοποιητικός, αφού και ο πιο απαιτητικός βιβλιοσκώληκας θα μείνει ευχαριστημένος διαβάζοντας αυτό το «χορταστικό» μυθιστόρημα. Το σημαντικότερο όλων, όμως, δεν είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του βιβλίου αυτού, αλλά το περιεχόμενό του, η ουσία του, η μοναδική γραφή του κ. Κερασίδη, το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, η ευρηματική μυθοπλασία, οι αναρίθμητοι χαρακτήρες και η αλησμόνητη μαγευτική περιπλάνηση του αναγνώστη σε παρελθοντικούς χρόνους και μέρη γοητευτικά. Πρόκειται για ένα αναγνωστικό ταξίδι που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.
          Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο κεντρικός ήρωάς μας Μανουήλ Ντρέτος αφήνει την οικογένειά του στα Τουρκοκρατούμενα Γιάννενα, στην τρυφερή ηλικία των έξι χρόνων, για να πάει εσώκλειστος στο Εθνικό Κολέγιο του Αγ. Σάββα στο Βουκουρέστι. Βρισκόμαστε στο 1832 όταν ξεκινάει η ασύλληπτη περιπέτεια του μικρού Μανουήλ, ο οποίος συνοδεύεται στο επικίνδυνο αυτό ταξίδι του από τον αδερφό του πατέρα του Δάμο, ο οποίος είναι ο ένας εκ της εμπορικής συντροφίας αργυροχρυσοχόων «Ντρέτος & Σία». Τα χρόνια περνούν με τον Μανουήλ να μεγαλώνει και να νοσταλγεί ολοένα και περισσότερο το σπίτι και την οικογένειά του, ενώ απρόσμενα γεγονότα, σπάνιες έμφυτες κλίσεις και δύσκολες καταστάσεις θα τον διαμορφώσουν σε έναν περιζήτητο στοιχειοχαράκτη, που επιθυμεί διακαώς να ασχοληθεί με την τυπογραφία. Η θέση του όμως και οι υποχρεώσεις που κληρονομεί από την οικογένειά του σε σχέση με την αργυροχρυσοχοΐα θα τον οδηγήσουν σε άγνωστα μονοπάτια. Το μοναδικό ταλέντο του στη στοιχειοχάραξη προσελκύει την προσοχή του μονάρχη της Αυστρίας, κάτι που θα τον οδηγήσει στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων της εποχής και σε μονοπάτια εντελώς διαφορετικά από αυτά που μπορούσε ποτέ να διανοηθεί. Γνωρίζει και ερωτεύεται με όλη τη θέρμη της νεανικής του καρδιάς την κόρη του εργοδότη του, την όμορφη Ολιβέρα, όμως η πορεία της ζωής του αλλάζει απρόσμενα κατεύθυνση και ο Μανουήλ αναγκάζεται να την αφήσει και να αναλάβει μυστική αποστολή με άλλο όνομα. Η περιπλάνησή του ξεκινάει και, μαζί με τον ήρωά μας, ταξιδεύουμε κι εμείς σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Πέστη, το Βουκουρέστι, η Βιέννη, η Βενετία, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Αγία Πετρούπολη και πολλές ακόμη. Ο Μανουήλ υιοθετεί ψεύτικα ονόματα και εικονικές ιδιότητες, ενώ συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του κινδύνου, αναλαμβάνοντας να παίξει διπλό ρόλο ως κατάσκοπος. Η μόνη σταθερά στην περιπετειώδη ζωή του νέου είναι ο ασίγαστος πόθος του για την όμορφη αγαπημένη του, στην οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιστρέψει πριν να είναι αργά, ώστε να μπορέσει να τη διεκδικήσει.
          Ο Σίμος Κερασίδης μάς προσφέρει ένα πραγματικά επικό μυθιστόρημα, που αποπνέει νοσταλγικό άρωμα αλλοτινών καιρών, έχει αποχρώσεις ατόφιας Ιστορίας μέσα από τα σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται, ενώ αγγίζει και τις πιο ρομαντικές ψυχές μέσα από την περιπετειώδη σχέση των δύο ερωτευμένων νέων. Ο συγγραφέας έχει εκπονήσει ένα λογοτεχνικό έργο με πλούσιο λογοτεχνικό λόγο και όμορφη ντοπιολαλιά, από εκείνα που σπάνια κυκλοφορούν πια, έχοντας σκιαγραφήσει τους αναρίθμητους ήρωές του με τις πιο ζωντανές και παραστατικές γραμμές, αποτυπώνοντας πιστά το κλίμα της εποχής στην οποία αναφέρεται και την ατμόσφαιρα όλων αυτών των ευρωπαϊκών πόλεων, όπως επίσης και του βιλαετιού των Ιωαννίνων, που ακόμα βρίσκεται κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Το αλησμόνητο μυθιστόρημα «Ο Στοιχειοχαράκτης» είναι γεμάτο από καταιγιστική δράση, σκοτεινές συνωμοσίες, κατασκοπικές πλεκτάνες, ανομολόγητα μυστικά, ιστορικά γεγονότα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, περιπλανήσεις σε υπέροχα μέρη και έντονο ρομαντισμό. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό συγγραφέα για το αριστουργηματικό μυθιστόρημά του, ένα πόνημα το οποίο θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι φιλαναγνώστες και να κρατήσουν σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη τους.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γιαυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου