Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

«Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΣΣΑΣ», της Γιώτας Γουβέλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΣΣΑΣ», της Γιώτας Γουβέλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 504
Τιμή με έκπτωση: 14,94€

          Η εξαίρετη Γιώτα Γουβέλη με «κέρδισε» ως αναγνώστρια εσαεί με το παλαιότερο μυθιστόρημά της «Ματωμένα Εντελβάις» και μου απέδειξε περίτρανα –με το επόμενο βιβλίο της με τίτλο «Το Δάκρυ της Μάντισσας» πως μπορεί να ελίσσεται με αξιοθαύμαστη άνεση σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους αλλά και είδη μυθιστορημάτων. Δεν περίμενα, λοιπόν, τίποτα λιγότερο από εκείνη παίρνοντας στα χέρια μου το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, πάντα από τις αγαπημένες εκδόσεις Διόπτρα, που τιτλοφορείται «Η Προσευχή της Μάντισσας». Η σύνδεση με το αμέσως προηγούμενο βιβλίο γίνεται σαφής από τον τίτλο ακόμα, πριν διαβάσουμε την υπόθεση του οπισθόφυλλου. Όμως τώρα μεταφερόμαστε στην Αίγυπτο της δεκαετίας του ’50, σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα και σε μία ατμόσφαιρα εξωτική και μυστηριακή. Οι ήρωές μας μοιράζονται τις ίδιες ρίζες με την τραγική ηρωίδα Άννα του προηγούμενου μυθιστορήματος, όπως επίσης υπάρχει και πάλι μία μάντισσα με ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά εδώ βρισκόμαστε πλέον σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, ονειρικό, σαγηνευτικό και κοσμοπολίτικο.
          Η κεντρική ηρωίδα μας, η Αννίτζα Σωτηριάδη, μοιράζεται όχι μόνο το ίδιο όνομα αλλά και τις ίδιες ρίζες με την Άννα του προηγούμενου βιβλίου, κι εδώ πραγματικά εντυπωσιάστηκα καθώς δεν μπορούσα να διανοηθώ πώς θα ήταν δυνατό να υπάρξει συνέχεια και σύνδεση με την πρόωρα και άδικα χαμένη Άννα της Ρούμελης. Η συγγραφέας, με τη χαρισματική και εμπνευσμένη γραφή της, μπόρεσε όχι μόνο να συνδέσει τα δύο έργα της, αλλά και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της θρυλικής προγόνου της οικογένειας της Αννίτζας. Η ηρωίδα μας ζει με τις τέσσερις κόρες και τον άντρα της στην αριστοκρατική συνοικία Ελ Ζαμάλεκ του Καΐρου, σε μια εποχή όπου οι ισχυροί Έλληνες –μαζί τους και όλοι οι πλούσιοι ξένοι της Αιγύπτου– απολαμβάνουν πολλά προνόμια, κάτω από τη φιλοβρεττανική πολιτική του παλατιού. Ο βασιλιάς Φαρούκ προκαλεί με την απίστευτα πλούσια ζωή που διάγει, καθώς και με την υπερβολικά υποχωρητική ανοχή και συμπάθειά του προς τους Άγγλους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ντόπιων βρίσκεται σε απαράδεκτη ένδεια και αγωνίζεται για την απλή επιβίωσή του. Ωστόσο, ο εξουθενωμένος και καταπιεσμένος λαός αρχίζει να επαναστατεί και να ξεσηκώνεται κάτω από την επιρροή του Νάσερ και των Αιγυπτίων αξιωματικών του, που επιμένουν στο σύνθημά τους: «η Αίγυπτος πρέπει να ανήκει στους Αιγύπτιους».
          Ο εμπορικός οίκος της οικογένειας της Αννίτζας, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της επικείμενης επανάστασης και των συνεχών αναταραχών –αλλά και της επισφαλούς θέσης του παλατιού και των μελών της κυβέρνησης του Φαρούκ–, βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας. Η μόνη πιθανή διέξοδος, για τη διάσωση της θέσης της οικογένειας και την επιβίωση της επιχείρησης, είναι να παντρευτεί μία από τις τέσσερις κόρες τους τον γιο ενός σημαντικού χρηματοδότη και ισχυρού μελλοντικού συνέταιρου στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο κλήρος πέφτει στην όμορφη Μάχη, η οποία είναι αναγκασμένη να υποκύψει στην επιλογή του συζύγου από τον πατέρα της με βάση μονάχα επιχειρηματικά κριτήρια. Η καρδιά της όμως είναι ήδη δοσμένη αλλού, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε συνηθισμένο για τις κόρες της τάξης τους να παρακούνε τις προσταγές των γονιών τους, πράττοντας με γνώμονα μόνο τις δικές τους επιθυμίες. Οι δύο από τις τρεις αδερφές της καταλαβαίνουν τη δεινή θέση της Μάχης, όμως η τρίτη αδερφή τους, η Άρτεμη, αποδεικνύεται αδιανόητα ανάλγητη, δολοπλόκα και εγωίστρια, φέρνοντας όλη την οικογένεια στο χείλος της καταστροφής.
          Παρακολουθούμε ακόμα τη ζωή και τις αγωνίες της μελαμψής Νουρ, της χαρισματικής κεντήστρας του παλατιού, η οποία έχει μυηθεί σχεδόν από τη γέννησή της στα μυστήρια της ζωής της ερήμου και τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Τη συνδέει πολύχρονη φιλία με τις κόρες της οικογένειας Σωτηριάδη, αλλά ένα γράμμα που της άφησε η μητέρα της θα αποδείξει πως οι δεσμοί που τη δένουν μαζί τους είναι ισχυρότεροι από όσο μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η Νουρ παραπαίει μεταξύ των καθηκόντων της στο παλάτι –που πλέον έχει αρχίσει να νιώθει τους τριγμούς της αποκαθήλωσης στα θεμέλιά του– και στην αγάπη για τον γιο της Εμίν και τον αγιάτρευτο έρωτα για τον πρώην σύζυγό της Ναμπίλ μπέη. Ταυτόχρονα, τα οράματά της που σχετίζονται με τις τέσσερις αδερφές την τρομάζουν, καθώς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε να προλάβει τα ύπουλα χτυπήματα που η μοίρα επιφυλάσσει σε όλους τους.
          Η ευρηματική συγγραφέας για μία ακόμα φορά πλάθει ένα μυθιστόρημα πλούσιο, συναρπαστικό και πολυπρόσωπο. Κομμάτια της Ιστορίας που αγνοούμε, ιστορικές προσωπικότητες που επηρέασαν την εποχή τους και φανταστικοί χάρτινοι ήρωες που μοιάζουν ολοζώντανοι, δημιουργούν μία καθηλωτική πλοκή που κόβει την ανάσα. Η «Προσευχή της Μάντισσας» μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό, εξωτικό ταξίδι στη μυστηριακή Αίγυπτο, το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των αντιθέσεων. Στις κοσμοπολίτικες παραλιακές λεωφόρους της, στα αριστοκρατικά νησιά του ζωοδότη Νείλου, στα αχανή παλάτια με τον αμύθητο πλούτο και την προκλητική χλιδή. Στα γραφικά ποταμόσπιτα με τις νύχτες γεμάτες πόθο, μελωδίες της Ανατολής, μεθυστικά αρώματα και έρωτα. Στα σκοτεινά και κακόφημα στενά και τις φτωχές, ξεπεσμένες συνοικίες που κάποτε αποτελούσαν τη γειτονιά του μεγάλου μας Αλεξανδρινού. Στον ξεσηκωμό των πολλών, παραμελημένων και αδικημένων για αιώνες ντόπιων που απειλούν όχι μόνο τις περιουσίες των πλούσιων ξένων, αλλά και τις ίδιες τις ζωές τους. Και, τέλος, στις διαφορετικές κουλτούρες, τα πάθη και τον φανατισμό λαών που δεν μπορούν πραγματικά να συνυπάρξουν ειρηνικά και χωρίς εκατέρωθεν απώλειες. Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη Γιώτα Γουβέλη για το εξαιρετικό νέο μυθιστόρημά της, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που προηγήθηκαν στο Δάκρυ της Μάντισσας, οι ήρωες που γνωρίσαμε αναζητούν ελπίδα και τόπο. Τυλιγμένοι στη σαγήνη της ονειρικής Ανατολής, αγωνίζονται να στεριώσουν και να προκόψουν. Τα χνάρια της μοίρας όμως τους ακολουθούν.

Στο κοσμοπολίτικο Κάιρο, αρχές της δεκαετίας του ’50, η ευρωπαϊκή χλιδή συνυφαίνεται με τη σαγήνη και το μυστήριο της ονειρικής ανατολής. Ωστόσο, η στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης πλησιάζει και ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον του παλατιού και των Άγγλων.

Η Αννίτζα, απόγονος της θρυλικής δασκάλας Άννας της Ρούμελης, ζει με την οικογένειά της στο Ελ Ζαμάλεκ, μια αριστοκρατική συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το ταραχώδες πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά φέρνει τον εμπορικό οίκο της οικογένειας στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Μοναδική τους σωτηρία ο γάμος μιας από τις τέσσερις κόρες της οικογένειας με έναν υποψήφιο επενδυτή. Όμως, ο έρωτας έχει ήδη μπει στον δρόμο των τεσσάρων κοριτσιών και καμιά δεν είναι διατεθειμένη να τον θυσιάσει για να σώσει την οικογένειά της.
Ο χειριστικός χαρακτήρας μιας από τις αδελφές σπέρνει ανάμεσά τους την έριδα και τη διχόνοια.
Μαζί, η παιδική τους φίλη η Νουρ, η μελαμψή κεντήστρα του παλατιού με προσωπικότητα ζυμωμένη στα βάθη της ερήμου.
Μυημένη από τα γεννοφάσκια της στα ιερά μυστήρια της ζωής, η Νουρ διαισθάνεται τον θανάσιμο κίνδυνο που τις απειλεί και προσπαθεί να τις προειδοποιήσει.
Κι ενώ η επανάσταση μαίνεται στους δρόμους του Καΐρου, οι τύχες της Νουρ και των τεσσάρων κοριτσιών ακροβατούν επικίνδυνα στο σχοινί της μοίρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου