Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

«ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΙ ΜΥΩΠΙΑΣ (Βιβλίο 1) – ΧΡΙΣΤΙΝΑ», του Ηρακλή Γεωργαντή – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΙ ΜΥΩΠΙΑΣ (Βιβλίο 1) – ΧΡΙΣΤΙΝΑ», του Ηρακλή Γεωργαντή – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 432
Τιμή με έκπτωση: 14,94€

          Οφείλω να ομολογήσω πως τη νουάρ λογοτεχνία τη θεωρούσα καθαρά «ξένη» υπόθεση, λόγω του γεγονότος ότι περισσότερα αντιπροσωπευτικά δείγματά της συναντούμε από ξένους συγγραφείς παρά από Έλληνες, αλλά και λόγω του ότι δεν είχα δοκιμάσει ξανά στο παρελθόν να διαβάσω βιβλία αυτής της κατηγορίας. Σαφώς και προτιμούσα περισσότερο να βλέπω κινηματογραφικές ταινίες του είδους και να διαβάζω άλλα είδη λογοτεχνίας. Όμως, είναι απολύτως βέβαιο πως για όλα υπάρχει πρώτη φορά. Έτσι, όταν ήρθε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο του Ηρακλή Γεωργαντή με τίτλο «Τρεις βαθμοί μυωπίας – Χριστίνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, αποφάσισα να ξεκινήσω την ανάγνωση νουάρ λογοτεχνίας από Έλληνα συγγραφέα και μάλιστα με την πλοκή να τοποθετείται στη σύγχρονη Αθήνα. Παράτολμο το εγχείρημα –ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποτελεί το πρώτο μέρος τριλογίας, τα επόμενα μέρη της οποίας βρίσκονται ήδη στον δρόμο της έκδοσης–, αλλά πραγματικά απόλυτα επιτυχημένο.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που δικαιολογεί στον μέγιστο βαθμό την κατηγοριοποίησή του ως νουάρ και που καθηλώνει τον αναγνώστη από την αρχή έως το τέλος του, και το οποίο σαφώς δεν είναι προβλέψιμο αλλά, αντίθετα, ανατρεπτικό. Ξεκινώντας από την κύρια ηρωίδα μας –που δίνει και το όνομά της σε αυτό το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του κ. Γεωργαντή–, τη Χριστίνα, περιπλανιόμαστε στη σύγχρονη Αθήνα της κρίσης και της ανεργίας, της παρακμής και των αντιθέσεων, της εγκληματικότητας, των χαλαρών ηθών, του ευκαιριακού έρωτα και των παιχνιδιών εξουσίας και χρήματος, αφού πλέον ο άτυπος νόμος επιβίωσης που υπαγορεύει τους κανόνες είναι αυτός της ζούγκλας. Η εικοσιτριάχρονη Χριστίνα –η οποία αναζητά διαρκώς νέες ερωτικές εμπειρίες με άγνωστους συντρόφους, χωρίς στην ουσία να δένεται με κανέναν από αυτούς– προσπαθεί να διατηρεί την ανεξαρτησία και τις αποστάσεις της από όλους: φίλους, εργοδότες, οικογένεια και εραστές. Η μυωπική της όραση της επιτρέπει να διαμορφώνει τη ζωή της όπως εκείνη επιθυμεί, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς πιέσεις και χωρίς δεσμεύσεις. Μέχρι που ένας άγνωστος κουκουλοφόρος, ο Μάριος, θα μπει στη ζωή της αναπάντεχα και θα την εμπλέξει σε ένα σκηνοθετημένο έγκλημα, αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητα, τις προσδοκίες, τα σχέδια και τις επιθυμίες της.
Η Χριστίνα θα επιδιώξει να αρπάξει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται ανέλπιστα από το πουθενά, για να εξασφαλιστεί οικονομικά, βλέποντας όμως μόνο όσα της επιτρέπει η μυωπία της, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θα γνωρίσει τον γοητευτικό δικηγόρο Ηριδανό και την πανέμορφη σύντροφό του Μάιρα, θα μπλέξει σε μία αναγκαστική συνύπαρξη και συμφωνία με τον εντελώς άγνωστο Μάριο –που όμως φαίνεται να τη χειραγωγεί απόλυτα, ώστε να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς δικό του όφελος– και θα επιλέξει να δει τα πάντα από τη δική της οπτική, αγνοώντας τη συνολική εικόνα και τις πραγματικές διαστάσεις της. Σαν την ίδια τη ζωή, η ιστορία του βιβλίου αυτού είναι πολυδιάστατη και με άγνωστες παραμέτρους τις οποίες οι ήρωές μας δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους στις αποφάσεις που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα η πορεία τους να εξελίσσεται διαφορετικά από ό,τι προσδοκούν και πολλές φορές να εκτρέπεται εντελώς από την προκαθορισμένη.
Ο συγγραφέας κεντρίζει το ενδιαφέρον και την περιέργεια του αναγνώστη από την αρχή καθηλώνοντάς τον, ενώ η πλοκή κινείται με ταχείς ρυθμούς και απρόβλεπτα γεγονότα. Όπως και η ηρωίδα του, έτσι κι εμείς βλέπουμε τα πάντα όπως νομίζουμε πως εξελίσσονται και όχι όπως αυτά συμβαίνουν πραγματικά. Το τέλος είναι απρόσμενο και ανατρέπει όλες μας τις προβλέψεις, καθώς είναι αδύνατο να το υποψιαστούμε. Το πρώτο μέρος της τριλογίας του Ηρακλή Γεωργαντή με τίτλο «Τρεις βαθμοί μυωπίας – Χριστίνα» είναι ένα νουάρ μυθιστόρημα καλογραμμένο, με έντονα στοιχεία ερωτισμού, μυστηρίου και σασπένς, ενώ διαθέτει και κάποιες αποχρώσεις αστυνομικής πλοκής. Είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, ιδιαίτερο και ενδιαφέρον, που διαβάζεται απνευστί και οπωσδήποτε μας κάνει να ανυπομονούμε για το επόμενο μέρος. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Το πρώτο βιβλίο της νέας νουάρ τριλογίας του Ηρακλή Γεωργαντή.

Μια ιστορία αγάπης και μίσους, εγκλήματος και προσωπικής αναζήτησης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα.

Πέντε εντελώς διαφορετικές γυναίκες, η Χριστίνα, η Λυδία, η Μάιρα, η Έμμα και η Στεφανία προσεγγίζουν, καθεμία με τον δικό της τρόπο, την ευτυχία, τον έρωτα, την εξουσία και το μέλλον. Ένα έγκλημα, το οποίο σκηνοθετείται από τον Μάριο, ώστε να μοιάζει με ατύχημα για να εισπραχθεί η ασφάλεια ζωής, εμφανίζει στο προσκήνιο τον δικηγόρο Ηριδανό, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση. Η παρουσία των δύο αυτών ανδρών, γίνεται αφορμή για συγκρούσεις αλλά και για εύθραυστες συμμαχίες.

Οι πρωταγωνιστές κρύβουν και κρύβονται από την αλήθεια, διεκδικώντας περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Ο ερευνητής Βασδέκης, διορισμένος από την ασφαλιστική εταιρεία, κινούμενος μεθοδικά, φτάνει ένα βήμα πριν από την αποκάλυψη της απάτης. Το ανατρεπτικό τέλος τους φέρνει όλους αντιμέτωπους με την αλήθεια που αγνοούσαν. Όλοι θα μπορούσαν να την είχαν προβλέψει, αν επέλεγαν να βλέπουν τα πράγματα χωρίς την ασάφεια που δίνουν στην όραση «οι τρεις βαθμοί μυωπίας».

Πρόκειται για μία σειρά τριών νουάρ βιβλίων με κοινό στοιχείο την εσφαλμένη κατανόηση του περιβάλλοντος, στην οποία οδηγούνται οι πρωταγωνιστές εξαιτίας της επιπόλαιης τάσης τους να σχηματοποιούν, κατά το δοκούν, αδιευκρίνιστες καταστάσεις και συναισθήματα. Για τον συγγραφέα, η ελλιπής κατανόηση συναισθημάτων και χαρακτήρων είναι παρόμοια με τη θολή οπτική του φυσικού περιβάλλοντος, όταν επιλέγει να το αντικρίσει κανείς με τη στρέβλωση που επιφέρουν τρεις βαθμοί μυωπίας.

«Αν ένας άνθρωπος, στον οποίο αρέσουν τα ταξίδια, διαλέγει μία ιδιαίτερη πέτρα από κάθε μέρος που έχει επισκεφτεί, θα αισθανθεί αναπόφευκτα κάποτε την ανάγκη να τις οικοδομήσει σε ένα συνολικό δημιούργημα. Αν από τη ζωή συλλέγεις εμπειρίες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τις οικοδομήσεις παρά να γράψεις ένα μυθιστόρημα. Όπως τα ωραία οικοδομήματα προσελκύουν τους τουρίστες, έτσι και τα ωραία βιβλία προσελκύουν τους αναγνώστες, μου είπαν. Ένα οικοδόμημα δεν φτιάχνεται για να μένει κρυμμένο και ένα βιβλίο δεν γράφεται για να μένει στο συρτάρι. Εσύ απλώς συνέχισε να χτίζεις.»
Ηρακλής Γεωργαντής

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα:

Ο Ηρακλής Γεωργαντής γεννήθηκε το 1970, ζει στην Αθήνα, είναι δικηγόρος, συνεχίζει να ταξιδεύει, να συλλέγει και να οικοδομεί. Το βιβλίο του Τρεις βαθμοί μυωπίας – Χριστίνα είναι το πρώτο της νουάρ τριλογίας, η οποία θα ολοκληρωθεί με τα βιβλία Ναταλία, Άννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου