Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

«ΕΥΤΟΠΙΑ 3 – Η γέννηση ενός νέου κόσμου», της Άννης Παπαθεοδώρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΕΥΤΟΠΙΑ 3 – Η γέννηση ενός νέου κόσμου», της Άννης Παπαθεοδώρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 484
Τιμή με έκπτωση: 15,60€

          Πριν από δύο χρόνια πρωτογνώρισα αναγνωστικά την πολυαγαπημένη πλέον συγγραφέα Άννη Παπαθεοδώρου, μέσα από το πρώτο μέρος της επικής της τριλογίας –και, πιστέψτε με, δεν υπερβάλλω ούτε στο ελάχιστο με αυτόν τον χαρακτηρισμό– με τον τίτλο «Ευτοπία», που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική, ενώ πέρυσι κυκλοφόρησε το δεύτερο, εξίσου συναρπαστικό, μέρος της. Τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει για όλα όσα θα διάβαζα και για το πόσο πολύ θα μιλούσαν στην καρδιά μου, όπως και στην τετράγωνη λογική μου, αυτά τα δύο εξαιρετικά δυστοπικά μυθιστορήματα. Έτσι, όταν έφτασε η ώρα να εκδοθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της «Ευτοπίας», δεν υπήρχε καμία μεγαλύτερη τιμή για μένα από το αναλάβω την επιμέλειά του και να συνεργαστώ σε άλλο πλέον επίπεδο με μία πολύτιμη φίλη και έναν άνθρωπο ξεχωριστό και ιδιαίτερα χαρισματικό.
Το γεγονός δε ότι η όλη διαδικασία της έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου συνέπεσε με την πανδημία του Covid-19, προσέδωσε άλλες διαστάσεις στην κατανόηση και συνολική εκτίμηση εκ μέρους μου του ξεχωριστού έργου της συγγραφέως. Πλέον, η «Ευτοπία» έπαψε να ανήκει στη σφαίρα της δυστοπικής φαντασίας, αφού πολλά από όσα εμπνεύστηκε η συγγραφέας, πολύ καιρό πριν, άρχισαν να πραγματοποιούνται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Κατά συνέπεια, μονάχα ως προφητικό θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το έργο της κ. Παπαθεοδώρου, αφού χρειάστηκε μία φονική πανδημία για να εφαρμοστούν ανήκουστα μέτρα από όλα σχεδόν τα κράτη, για να καταρρεύσουν οικονομίες σαν χάρτινοι πύργοι, για να σκορπίσει ο φόβος σαν ύπουλο δηλητήριο στην πλειοψηφία των ανθρώπων ανά τον κόσμο και για να δούμε φαινόμενα καμουφλαρισμένου «Καιαδισμού» –όπως το ανέφερε πρώτη η συγγραφέας από το αρχικό, κιόλας, μέρος της τριλογίας της–, αφού χώρες όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Σουηδία και άλλες προτίμησαν να εφαρμόσουν τη μέθοδο της «ανοσίας της αγέλης», αντί να πάρουν τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα που θα έπλητταν τις ισχυρές οικονομίες τους. Συνεπώς, «ελαφρά τη καρδία» και με ανύπαρκτη την όποια συνείδηση, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς και οι ανήμποροι ας «πέσουν» στον Καιάδα, όπως έκαναν κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν ορισμένοι αρχαίοι μας πρόγονοι…
Όπως και να έχει, ακόμα και πριν την εξάπλωση της πανδημίας, η διορατικότητα της συγγραφέως είναι πασιφανής και εντυπωσιακή, αφού κατάφερε να εμπνευστεί και να συγγράψει ένα εκτενέστατο έργο το οποίο αν και χαρακτηρίζεται ως δυστοπικό, τελικά είναι αναμφισβήτητα ρεαλιστικό. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας της «Ευτοπίας» έχει τον υπότιτλο «Η γέννηση ενός νέου κόσμου» και αποτελεί την ιδανική ολοκλήρωση μιας σειράς βιβλίων που είναι μοναδικά στο είδος τους και τα οποία θα παραμείνουν επίκαιρα για πολλά ακόμα χρόνια.
          Μετά «Τα χρόνια του Μανιφέστου» και αφού άναψε «Η φλόγα της επανάστασης» μεταφερόμαστε σαράντα χρόνια αργότερα από την απαρχή της ιστορίας μας. Η εγκαθίδρυση και η ισχυροποίηση των αρχών του Μανιφέστου ανά την υφήλιο έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα του σε όλο τον κόσμο. Οι ιθύνοντες έχουν εφησυχάσει καθώς οι άνθρωποι πειθαρχούν σε κάθε μέτρο όσο παράλογο κι αν είναι αυτό, από τη στιγμή που γεννιούνται έως εκείνη που οδηγούνται στον θάνατο, «αποχωρώντας» μόλις συμπληρώσουν το συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Η μόρφωσή τους, η εξέλιξή τους, η επιλογή επαγγέλματος, ακόμα και ο αριθμός των παιδιών που θα κάνουν όταν παντρευτούν, καθορίζονται από το Μανιφέστο. Καθώς όμως ο καιρός περνάει και οι ισχυροί ανά τον κόσμο αποθρασύνονται, θέτοντας τους εαυτούς τους και τους δικούς τους υπεράνω των νόμων και των κανόνων, ο απλός κόσμος αρχίζει να επαναστατεί βλέποντας τις αδικίες. Ορισμένοι από αυτούς δημιουργούν έναν μυστικό, αθέατο, υπόγειο κόσμο που τον ονομάζουν Ευτοπία, ενώ ένα άλλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ιδρύει τους Άλφα, μία ομάδα που επιλέγει να εναντιωθεί έμπρακτα στο ανάλγητο και άδικο Μανιφέστο. Καθώς τα χρόνια περνούν, ολοένα και περισσότεροι υπόγειοι κόσμοι δημιουργούνται και ολοένα και περισσότεροι Άλφα προσηλυτίζονται, βάζοντας ως στόχο τους κάθε σπίτι να έχει κι έναν Άλφα.
          Η συγγραφέας επικεντρώνει το ενδιαφέρον μας στη ζωή και τη δράση δύο οικογενειών στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε από την αρχή της τριλογίας την εξέλιξή τους και όσο ο χρόνος περνάει τόσο αυτές διευρύνονται και μεταβάλλονται, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα που θα οδηγήσουν στην επανάσταση ενάντια στο Μανιφέστο και τους υποστηρικτές του, όποιοι και αν είναι αυτοί και με οποιοδήποτε κόστος. Η πολύχρονη αντίσταση των Άλφα θα αποδώσει καρπούς, καθώς πλέον η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να ξεσηκωθεί, να πολεμήσει και να διεκδικήσει όλα όσα στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Το κατεστημένο όμως δεν θα παραδοθεί αμαχητί, ούτε θα αφήσει τους θώκους της εξουσίας χωρίς να παλέψει μέχρις εσχάτων. Έτσι, η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη και θα είναι πιθανότατα αιματηρή. Το αν τελικά θα κατορθώσουν οι Άλφα να νικήσουν και να εξαφανίσουν το Μανιφέστο και όσους καταδυναστεύουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και με ποιο τίμημα, είναι κάτι που θα πρέπει να διαπιστώσετε μόνοι σας διαβάζοντας το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας της «Ευτοπίας».
          Η Άννη Παπαθεοδώρου κατόρθωσε να μας προσφέρει ένα μοναδικό λογοτεχνικό έργο, καταφέρνοντας να αναπαραστήσει την πραγματικότητα που ζούμε ήδη, αλλά σκιαγραφώντας και έναν πιστό αντικατοπτρισμό όσων θα μπορούσαν να συμβούν στο άμεσο μέλλον. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μάς αποδεικνύουν πως όλα αυτά κάθε άλλο παρά εξωπραγματικά είναι. Η συγγραφέας, με την τριλογία της αυτή, μας έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξουμε τον κόσμο μας με άλλο μάτι, να δούμε όλα τα αδιανόητα και απάνθρωπα που είναι ικανοί οι άνθρωποι να πράξουν σε βάρος των ανίσχυρων και ανήμπορων, αλλά ταυτόχρονα μας αποδεικνύει ότι το καλό εξακολουθεί να παραμένει μέσα στους ανθρώπους ολοζώντανο και δυνατό, όπως και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο χωρίς ανηλεείς κανόνες, χωρίς μίσος και σκληρότητα, χωρίς επιθυμία για εξουσία και επιβολή επάνω στους ασθενέστερους. «Η γέννηση ενός νέου κόσμου» είναι ένα μυθιστόρημα όπου η δράση και ο πόλεμος συμβαδίζουν με την αγάπη και την αλληλεγγύη, το μίσος και η απανθρωπιά με τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση, η απογοήτευση και η λιποψυχία με το θάρρος και τη γενναιότητα, ενώ τέλος η καταστροφή και ο θάνατος χάνουν κάθε σημασία τους μπροστά στη νεογέννητη ελπίδα και την προαιώνια λαχτάρα του ανθρώπου για ζωή και ελευθερία. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εξαίρετη κ. Παπαθεοδώρου για το εμβληματικό αυτό έργο της, το οποίο θεωρώ πως πρέπει να ξεπεράσει τα στενά όρια της χώρας μας και να βρει την απήχηση και την αναγνώριση που του αξίζει, και το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Σαράντα χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του Μανιφέστου, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά με την επιβολή παγκόσμιας διακυβέρνησης, το κλείσιμο των συνόρων, την απαγόρευση μετακινήσεων και επικοινωνιών, τη δημιουργία οικονομικών ζωνών σε κάθε χώρα, τον έλεγχο γεννήσεων και θανάτων και τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε χρήσιμους και ακατάλληλους.
Ταυτόχρονα, κάποιοι πολίτες αντιστέκονται δημιουργώντας έναν μυστικό υπόγειο κόσμο, την Ευτοπία, ενώ άλλοι δημιουργούν τους Άλφα και την οργανωμένη και μεθοδευμένη αντίσταση ενάντια στους απάνθρωπους κανόνες του Μανιφέστου.
Δυο οικογένειες ακροβατούν ανάμεσα στην εξουσία και την επανάσταση, την επιλογή της συμμόρφωσης με τους ανηλεείς κανόνες ή την εξέγερση και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Τα μέλη τους θα συνδεθούν με ακατάλυτους δεσμούς και θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα μυστικά και τις ενοχές του παρελθόντος, που άλλοτε τους στοιχειώνουν και άλλοτε τους εξιλεώνουν και τους απελευθερώνουν.
Ο αγώνας έχει πλέον οργανωθεί παγκόσμια και η εξέγερση είναι προ των πυλών.
Θα βρουν οι άνθρωποι το θάρρος και τη θέληση να πολεμήσουν, να αντισταθούν, να θυσιαστούν και να ανατρέψουν μια για πάντα την κατάρα του Μανιφέστου;
Θα μπορέσει το όραμα των πολλών ανίσχυρων να επιβληθεί στους λίγους ισχυρούς και ο νέος κρυφός κόσμος να αναδυθεί για να δώσει ζωή στα όνειρα των ανθρώπων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου