Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

«ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΣΟΥ», του Χαρίτωνα Γιωτάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΣΟΥ», του Χαρίτωνα Γιωτάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Εκών
Σελίδες: 614
Τιμή με έκπτωση: 16,20€

          Τον εξαίρετο Χαρίτωνα Γιωτάκη τον πρωτογνώρισα συγγραφικά μέσα από το ιστορικό του μυθιστόρημα «Εμαυτόν και μετά απάντων», ένα έργο μνημειώδες που μόνο ως λογοτεχνικό άθλο μπορώ να το χαρακτηρίσω, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, που φτάνει τις 872 σελίδες, αλλά κυρίως λόγω της εμβριθούς ιστορικής έρευνας που προφανώς πραγματοποίησε ο συγγραφέας προτού αφοσιωθεί στη συγγραφή του. Γνωρίζοντας το συνολικό έργο του κ. Γιωτάκη, έχω κατανοήσει πως είναι μία ανήσυχη φύση που δεν επαναπαύεται ούτε στις δάφνες των προηγούμενων πονημάτων του ούτε περιορίζεται σε μία μόνο κατηγορία μυθιστορήματος. Με την ίδια ευκολία που επιδεικνύει αναβιώνοντας τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν και δόξασαν τη χώρα μας πριν από χιλιάδες χρόνια –όπως στο προαναφερόμενο πόνημά του αλλά και στο εξίσου αξιόλογο «Σπαρτιάτες, οι σκλάβοι του πολέμου»–, ο συγγραφέας έκανε μια επιτυχημένη στροφή στο σύγχρονο είδος της πολεμικής περιπέτειας, αν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτόν μόνο τον χαρακτηρισμό τους, των δύο βιβλίων του με ήρωα τον αινιγματικό Μάρωνα, τα οποία φέρουν τους τίτλους «Τιμωρία, η λέξη των θεών» και «Οι άγγελοι αγαπούν τους αμαρτωλούς». Με αυτά τα δύο έργα του μας απέδειξε περίτρανα πως η έμπνευσή του δεν χωράει σε καλούπια και νόρμες, ούτε έχει όρια και στεγανά. Και έρχεται το τελευταίο του μυθιστόρημα να μας δείξει πως δεν μπορούμε ποτέ να προβλέψουμε ποιο θα είναι το επόμενο θέμα του, αφού το νέο βιβλίο του με τίτλο «Το σκληρό άγγιγμα του φιλιού σου» είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα περιπέτειας και καταιγιστικής πλοκής.
          Εδώ θεωρώ αναγκαίο να ξεκαθαρίσω τη θέση μου: δεν συνηθίζω να διαβάζω ερωτική λογοτεχνία, όχι από σεμνοτυφία ή αιδώ –άλλωστε η ανθρώπινη ύπαρξή μας είναι αρχέγονα συνυφασμένη με το σεξουαλικό ένστικτο, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι–, αλλά επειδή προτιμώ άλλα είδη λογοτεχνίας. Σαφώς και το είδος αυτό έχει ένα ευρύτατο κοινό και σαφώς οι ρίζες του χάνονται στο μακρινό παρελθόν, μην ξεχνάμε τον Μαρκήσιο ντε Σαντ που έγινε ο «νονός» του σαδισμού... Οι απόπειρές μου για να διαβάσω κάτι ανάλογο περιορίζονται στον κλασικό «Εραστή της λαίδης Τσάτερλι» –που το βρήκα ιδιαίτερα ξεπερασμένο και γλυκανάλατο για τη σημερινή εποχή– και στις πασίγνωστες «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι» –που δεν άντεξα να τις διαβάσω μέχρι τέλους, καθώς η ηρωίδα είχε ξεπεράσει τα προσωπικά μου όρια ανοησίας και ανωριμότητας, αφού το μόνιμο σχόλιό της μετά από κάθε οργασμό –μια και είχε άπειρους τέτοιους, όσες ακριβώς και οι ερωτικές επαφές της–, ήταν το ανεκδιήγητο «Πω, πω!» – και ας με συγχωρήσουν οι απανταχού θαυμαστές του βιτσιόζου κυρίου Γκρέι, αλλά αυτή είναι η άποψή μου… Έχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω στο μυαλό μου και επιλέγοντας πάντοτε άλλου είδους αναγνώσματα, ξαφνιάστηκα όταν πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του φίλτατου συγγραφέα. Δεν θα σας κρύψω ότι είχα τους ενδοιασμούς μου και τις αμφιβολίες μου πριν το ξεκινήσω, όμως για μία ακόμη φορά ο χαρισματικός κ. Γιωτάκης μού απέδειξε πως μπορεί να συνδυάσει κάθε λογοτεχνικό είδος στο οποίο έχει αποφασίσει να δοκιμαστεί και να το φέρει σε πέρας με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο.
          Ο ήρωας του βιβλίου αυτού είναι ένας σκληροτράχηλος μεσήλικος τύπος με ένα αντιφατικό όνομα: Αγαθάγγελος Πέτροβας. Δεν γνωρίζω εάν ο συγγραφέας επέλεξε σκόπιμα αυτό το όνομα, όμως εγώ διαπίστωσα πως ίσως και να έκρυψε από πίσω κάποιους συμβολισμούς και μια κρυφή σάτιρα, καθώς ο συγκεκριμένος ήρωας δεν έχει τίποτα το αγαθό ούτε το αγγελικό, παρά μόνο τη σκληρότητα και την ψυχρότητα της πέτρας. Έχει μάθει να ζει μια διπλή ζωή, αφού η πραγματική του εργασία δεν έχει ουδεμία σχέση με την εξευγενισμένη εικόνα του υψηλόβαθμου στελέχους μεγάλης εταιρείας που φαινομενικά είναι. Ο Αγαθάγγελος ζει από τον κίνδυνο, αφού ανήκει σε μία επίλεκτη ομάδα εκτελεστών, με κωδικά ονόματα όπως Κλωθώ, Επιμηθέας, Μάρων και άλλα, που δρουν για διεθνή συμφέροντα ισχυρών, ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται με πάθος στο αγαπημένο του χόμπι: το κυνήγι των θηλυκών υπάρξεων για τη σεξουαλική του ικανοποίηση και μόνο. Δεν τον εμποδίζει βέβαια το γεγονός πως είναι παντρεμένος με τη γοητευτικότατη Αντιόπη και έχει δύο κοριτσάκια, τα οποία πανηγυρίζουν κάθε φορά που τον βλέπουν να επιστρέφει σπίτι, μετά από τις «εξαντλητικές» ώρες εργασίας του. Εκείνος είναι αδιάκοπα ταγμένος στην κατάκτηση όποιας γυναίκας τού κινήσει το ερωτικό ενδιαφέρον, ασχέτως εάν θα επιτύχει τον σκοπό του ή όχι και ασχέτως εάν το αντικείμενο του πόθου του είναι δεσμευμένο ή όχι.
          Μέσα στο ατέρμονο κυνήγι της ηδονής, ο Πέτροβας θα συναντήσει μία γυναίκα καριέρας αινιγματική, γοητευτική και παντρεμένη, την Ελπίδα, η οποία αν και ανταποκρίνεται και τελικά ενδίδει στις ορέξεις του, τον «αναγκάζει» να αθετήσει τους προσωπικούς του κανόνες που τηρεί σχολαστικά σε όλες τις εξωσυζυγικές του εμπειρίες. Η Ελπίδα, έχοντας κι εκείνη τα δικά της επτασφράγιστα μυστικά και την εξίσου κρυφή και επικίνδυνη ζωή της, θα ξεπεράσει κάθε ενδοιασμό της και θα απολαύσει πρωτόγνωρες εμπειρίες με τον μυστηριώδη και αχαλίνωτο ερωτικό της σύντροφο. Οι δύο εραστές ψυχανεμίζονται ότι ο καθένας τους κρύβει πολλά μυστικά, που αδυνατούν να μοιραστούν μεταξύ τους. Το ίδιο και η σύζυγος του Αγαθάγγελου, η οποία αρχίζει να αναρωτιέται για την πραγματική ταυτότητα του άντρα της και όχι τόσο για τα ερωτικά του παραστρατήματα, τα οποία και θεωρεί δεδομένα. Οι δύο γυναίκες της ζωής του Πέτροβα, έχοντας και εκείνες τα δικά τους ένοχα μυστικά, αποφασίζουν να ψάξουν λίγο περισσότερο ώστε να ανακαλύψουν τι ακριβώς κρύβει ο ασυνήθιστος αυτός άντρας. Οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα για αυτό το «αμαρτωλό» ερωτικό τρίγωνο και ο αναγνώστης παρακολουθεί ασθμαίνοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, χωρίς να μπορεί να προβλέψει το παραμικρό.
Την εξέλιξη της πλοκής αυτού του τόσο διαφορετικού και εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου δεν μπορεί κανείς να τη φανταστεί, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας την αποκαλύψω εδώ. Ο Χαρίτωνας Γιωτάκης μάς εκπλήσσει με τη δεινή συγγραφική του ικανότητα να ελίσσεται και να μεταμορφώνεται, σαν άλλος χαμαιλέοντας, προσφέροντάς μας ερωτικές σκηνές ωμού ρεαλισμού, που φτάνουν στα όρια του σαδομαζοχισμού χωρίς να γίνονται χυδαίες, ενώ την ίδια στιγμή μάς παρασύρει σε μία εξαιρετικά πρωτότυπη περιπέτεια δράσης με μυστικές υπηρεσίες, εκτελεστές που δεν διστάζουν να ξεφορτώνονται ανθρώπους σαν ενοχλητικά έντομα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και οι ίδιοι απλά «αναλώσιμα» για τους εκάστοτε εργοδότες τους, πιόνια σε ένα σκάκι διεθνών συμφερόντων και ασύλληπτων ραδιουργιών. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί τους ήρωές του όπως ακριβώς αυτοί θα έπρεπε να είναι, καθώς ζουν μια ζωή στα άκρα, με παντελή απουσία ρομαντισμού, συνείδησης και τύψεων. Απόλυτα συνεπείς με τα πλαίσια μέσα στα οποία αυτοί υπάρχουν και δραστηριοποιούνται, μας παρασύρουν σε ένα θανάσιμο παιχνίδι έρωτα, εξουσίας, επιβολής και πολέμου, από όπου υπάρχουν πάντοτε νικητές και ηττημένοι. Ο κ. Γιωτάκης, με την εμπνευσμένη πένα του, μας χαρίζει ένα ερωτικό και περιπετειώδες μυθιστόρημα διαφορετικό από τα άλλα, ικανό να ανατρέψει όσα νομίζαμε πως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ενώ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία οτιδήποτε βάλει στο μυαλό του. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το μυθιστόρημά του «Το σκληρό άγγιγμα του φιλιού σου» και αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο του, έχοντας την πεποίθηση πως θα εκπλαγώ και πάλι!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Ο Αγαθάγγελος Πέτροβας είναι ένας άνθρωπος με έντονα πάθη. Ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ανδρών, οι οποίοι λατρεύουν το γυναικείο κορμί και αρνούνται να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τη θηλυκή παρουσία. Παντρεμένος και σχετικώς ευκατάστατος, όταν δεν ασχολείται με την εργασία του, επιδίδεται με πάθος στο κυνήγι γυναικών. Αμέτρητες οι θηλυκές υπάρξεις που υπέκυψαν στις ψεύτικες υποσχέσεις του, όπως αμέτρητες και εκείνες που τον απέρριψαν. Το ασταμάτητο κυνήγι του έρωτα κάποια στιγμή ρίχνει στα δίχτυα του ακόμη μια παντρεμένη, όμως μοναδικής ιδιοσυγκρασίας γυναίκα, την Ελπίδα. Η φλογερή ένωσή τους θα τους οδηγήσει να βιώσουν μια απίστευτη ερωτική περιπέτεια, ανάγοντας τη σεξουαλική πράξη σε έναν μαγικό πόλεμο εξουσίας και υποταγής, στον οποίο όλα επιτρέπονται.

Ο Αγαθάγγελος, όμως, δεν είναι ένας συνηθισμένος άντρας. Ο κίνδυνος αποτελεί για εκείνον την πεμπτουσία της ζωής. Η πραγματική του ταυτότητα, καλά κρυμμένη, τον οδηγεί να ζει στην κόψη του ξυραφιού βιώνοντας την κορύφωση της απόλαυσης του κινδύνου. Η σύζυγος του Αγαθάγγελου αξιολογώντας για χρόνια τη συμπεριφορά του, αρχίζει να τον υποψιάζεται. Η Ελπίδα με την έμπειρη ματιά της θεωρεί ότι η ζωή του εραστή της είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που ο ίδιος της παρουσιάζει. Όμως και οι δύο αυτές γυναίκες έχουν έναν τρομακτικό λόγο, ο οποίος τις ωθεί να εξετάσουν εσπευσμένα την ταυτότητα του Αγαθάγγελου. Έξαφνα, τα πρόσωπα της κρυφής ζωής του θα εμπλακούν δημιουργώντας δυσάρεστες ανατροπές, και οι αποκαλύψεις τις οποίες θα βιώσουν όλα τα μέλη αυτού του ετερόκλητου συνόλου, θα είναι πιο φρικαλέες απ’ όσο μπορούσαν να υποθέσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου