Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

«Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ», του Σπύρου Πετρουλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ», του Σπύρου Πετρουλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 496
Τιμή με έκπτωση: 15,93€

          Ο Σπύρος Πετρουλάκης νομίζω πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πολλά και επιτυχημένα τα βιβλία του και ένθερμο το φανατικό αναγνωστικό του κοινό. Η δική μου πρώτη γνωριμία με το συγγραφικό του έργο έγινε μέσα από μια συγκλονιστική «Εξομολόγηση», η οποία με ενθουσίασε τόσο ώστε στάθηκα έκθαμβη μπροστά στην καθηλωτική «Παναγιά της φωτιάς» που ακολούθησε. Αφού πείστηκα για τη συγγραφική του δεινότητα, φόρεσα ικανοποιημένη το περίτεχνο «Τελευταίο δαχτυλίδι» του και κατόπιν συστήθηκα στην εντυπωσιακή «Αμαλία» του, ενώ κατέληξα στην αγαπημένη Κρήτη, ανάμεσα σε αναζωπυρωμένες βεντέτες του παρελθόντος, ικετεύοντας για έναν λυτρωτικό «Σασμό»… Όπως καταλάβατε –και όπως θα συνειδητοποιήσετε ακόμα περισσότερο όσοι μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τις κριτικές μου, κάνοντας «κλικ» πάνω στον τίτλο καθενός από τα εξαιρετικά βιβλία του συγγραφέα που σας προανέφερα–, περιμένω κάθε χρονιά με ιδιαίτερη ανυπομονησία και περιέργεια το νέο έργο του. Μέχρι τώρα, ο χαρισματικός Σπύρος Πετρουλάκης δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ και το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Η νύχτα της Αλήθειας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, ακολούθησε την ίδια παράδοση χωρίς να διαψεύσει τις προσδοκίες μου, κρατώντας με σε αγωνία από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του.
Ο συγγραφέας για μια ακόμη φορά διάλεξε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, όπως επίσης αντίστοιχα μέρη και τοποθεσίες όπου διαδραματίζεται το βιβλίο του, και μου κράτησε εξαιρετική συντροφιά για όσο χρόνο μού πήρε να το διαβάσω. Ανατρεπτικό, πρωτότυπο, περιπετειώδες, συγκινητικό και ανθρώπινο είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσα να του προσδώσω, αφού τελικά συγκεντρώνει πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά, τέτοια και τόσα ώστε να ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης. Ευθύς εξαρχής μάς κόβει την ανάσα αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια φρικιαστική σκηνή: ένα μωρό οκτώ μηνών να προσπαθεί να πλησιάσει τη νεκρή μητέρα του για να τραφεί, μπουσουλώντας μέσα σε μια λίμνη αίματος. Μια σκηνή τόσο σπαρακτική και καθηλωτική που γυρνάει στο μυαλό του αναγνώστη ξανά και ξανά, προκαλώντας αποτροπιασμό, φρίκη και άκρατη συμπόνια γι’ αυτή την αθώα ύπαρξη που αναγκάζεται να γνωρίσει τόσο νωρίς τη σκληρότητα και την απανθρωπιά. Κατόπιν, κάμποσα χρόνια αργότερα, μεταφερόμαστε σε μια κατασκήνωση κάπου έξω από την Αθήνα όπου μια νεαρή ομαδάρχισσα, που βρίσκεται στα όριά της για τους δικούς της λόγους, διαπιστώνει με απόγνωση και πανικό πως λείπει μια δεκατετράχρονη από τον θάλαμό της. Η νεαρή Φένια εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος πίσω της και αποκεί κι έπειτα αρχίζει ο Γολγοθάς της οικογένειάς της, της Ναταλίας και του Πάτροκλου, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν το μοναχοπαίδι τους. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο προαύλιο ενός νοσοκομείου, όπου ο γηραιός Διονύσης προσπαθεί να σταθεί κυριολεκτικά και μεταφορικά στα πόδια του, αφού βρίσκεται εκεί καθημερινά δίπλα στην αγαπημένη του γυναίκα, την Αντωνιάνα, η οποία παλεύει για τη ζωή της στην εντατική. Ο ηλικιωμένος θα βρει απρόσμενη συντροφιά, φιλία και υποστήριξη από τη δυναμική και χειμαρρώδη Ελευθερία, μια γυναίκα πονεμένη από τη ζωή, αλλά με αστείρευτη και πηγαία ορμητικότητα που δεν απογοητεύεται ποτέ ούτε παραδίδει τα όπλα, όσα χτυπήματα και αν της καταφέρει η Μοίρα.
Όλοι αυτοί, οι φαινομενικά ασύνδετοι μεταξύ τους χαρακτήρες, θα συνδεθούν με απρόσμενο αλλά καταλυτικό τρόπο. Ο χαρισματικός συγγραφέας δημιουργεί έναν πολύπλοκο και εντυπωσιακό συνδετικό ιστό μεταξύ των τόσο διαφορετικών χαρακτήρων του μυθιστορήματός του και μας αποκαλύπτει κάθε φορά και ένα μικρό κομματάκι της ιστορίας, κεντρίζοντας έτσι τη φαντασία μας και τροφοδοτώντας την αγωνία μας, ώσπου αυτή να κορυφωθεί τη «Νύχτα της Αλήθειας». Φτιάχνει με μαεστρία τον ψυχισμό του κάθε ήρωά του, χτίζοντας υπομονετικά όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν κάθε άνθρωπο, είτε αυτός είναι ένας ασυνείδητος αριβίστας, που δεν διστάζει ούτε έχει ηθικούς φραγμούς μπροστά στην επίτευξη του στόχου του, είτε είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος, ήρεμος και κατασταλαγμένος που απλά θα βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, πληρώνοντας με την ίδια του την ελευθερία τις αμαρτίες άλλων.
Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη «Η νύχτα της αλήθειας» είναι ένα μεστό, καθηλωτικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει την περιπέτεια και το σασπένς με το συναίσθημα και το χιούμορ, την Ιστορία και το πρόσφατο παρελθόν με τη σύγχρονη κοινωνία και τις νοοτροπίες του σήμερα, το χιούμορ και την καθημερινότητα με το μυστήριο και τα πανέμορφα, ειδυλλιακά τοπία της ελληνικής επαρχίας. Ο αναγνώστης όχι μόνο θα παρασυρθεί μαγεμένος από την καλοδουλεμένη και ευφάνταστη πλοκή του, αλλά θα ζήσει μαζί με τους πολύπαθους ήρωές του όλα τα συναισθήματα και τα βιώματα που καθοδηγούν τις πράξεις τους και στο τέλος θα δικαιωθεί από την επερχόμενη κάθαρση και την αποκάλυψη της λυτρωτικής αλήθειας, που αργά ή γρήγορα βρίσκει πάντοτε τη διέξοδο για να λάμψει. Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στον αγαπημένο συγγραφέα για μία ακόμη φορά και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το νέο του βιβλίο, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Ό,τι πίστευες για τη ζωή ανατρέπεται σε μία μόλις νύχτα.

Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του. Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται.

Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές.

Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας.

Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι.

Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου