Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

«ΤΟ ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥΛΙ», της Έλενας Ακρίτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥΛΙ»,  της Έλενας Ακρίτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 408
Τιμή με έκπτωση: 14,94€
 
          Παρά το γεγονός ότι διάβαζα για χρόνια άρθρα της αγαπημένης Έλενας Ακρίτα στον Τύπο, το πρώτο δικό της βιβλίο που ανάγνωσα ήταν το εξαιρετικό και βραβευμένο «Τα τάπερ της Αλίκης». Για κείνο έχω γράψει παλαιότερα αναλυτικά την άποψή μου και είναι οπωσδήποτε ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Πριν από λίγο καιρό όμως, στην εκπνοή της δύσκολης χρονιάς που πέρασε και τόσο μας ταλαιπώρησε, ξεκίνησα να διαβάζω το νέο βιβλίο της με τίτλο «Το σκισμένο τούλι», που κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Διόπτρα. Με καθήλωσε από την πρώτη σελίδα του η γνωστή χειμαρρώδης, σατιρική, καυστική γραφή της συγγραφέως, που πάντα λέει και γράφει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν και χωρίς να δειλιάζει ή να φοβάται, ενώ δεν διστάζει να αλλάξει πορεία «πλεύσης» όποτε νιώθει πως οι αρχές της καταστρατηγούνται. Μακάρι περισσότεροι από εμάς να είχαν το δικό της σθένος και θάρρος, και ίσως ο κόσμος μας να ήταν λίγο πιο αληθινός.
        Όπως και να έχει, το νέο μυθιστόρημά της με κέρδισε με τις αμασκάρευτες αλήθειες του, με την πιστή απεικόνιση χαρακτήρων και καταστάσεων και με την καθηλωτική και καταιγιστική πλοκή του. Βεβαίως, δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από τη χαρισματική συγγραφέα, αυτό όμως που δεν περίμενα ήταν πόσο πολύ επίκαιρο θα αποδεικνυόταν το βιβλίο της ετούτο λίγες μέρες αργότερα –και συγκεκριμένα από τη στιγμή της εξομολόγησης της ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου για τον προ ετών βιασμό της από αθλητικό παράγοντα–, αφού μία από τις πιο αλησμόνητες ηρωίδες του, η Μάρω, αντιμετωπίζει την ίδια τραυματική εμπειρία. Δεν έχει σημασία πότε αποφασίζει το εκάστοτε θύμα να μιλήσει και να καταγγείλει τους θύτες του για τη σεξουαλική του κακοποίηση, ούτε έχει σημασία αν εκείνο ήταν ντυμένο προκλητικά ή κυκλοφορούσε μόνο του ή είχε σχέση με τον δράστη ή οποιοδήποτε άλλο «ελαφρυντικό» χρησιμοποιεί ο κάθε ανεγκέφαλος μισογύνης –που δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, τυγχάνει να είναι ακόμα και γυναίκα– για να μειώσει τη σοβαρότητα του εν λόγω εγκλήματος. Γιατί, ειλικρινά τώρα, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και ας μη «στρουθοκαμηλίζουμε»: ο βιασμός είναι έγκλημα όχι μόνο στο ανθρώπινο σώμα αλλά και στην ψυχή, από όπου είναι πολύ πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να σβήσουν τα ίχνη του ολότελα.
        Παρ’ όλα αυτά, το νέο μυθιστόρημα της κ. Ακρίτα όχι μόνο θίγει αυτό το τόσο σοβαρό και επίκαιρο θέμα, αλλά καταπιάνεται και με πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα της ζωής. Εκτυλίσσεται στην Αθήνα του σήμερα και μας ξεναγεί στις ζωές πέντε διαφορετικών γυναικών. Η Νένα, που δουλεύει σε ένα συνοικιακό κομμωτήριο και δικαίως τη θεωρούν «το πρώτο πιστολάκι», έρχεται σε επαφή καθημερινά με πολλές γυναίκες κάθε τύπου και ηλικίας. Το μάτι της έχει πια εξασκηθεί ώστε να διακρίνει ποιες από τις πελάτισσές της έχουν ευτυχισμένους γάμους και ποιες έχουν «σκισμένο τούλι». Η Μάρω, μια νέα γυναίκα με ευτυχισμένο γάμο, πέφτει θύμα βιασμού και ο κόσμος της αναποδογυρίζεται, ενώ η απρόσμενη εμφάνιση της Χαράς θα αναπτερώσει τις ελπίδες της για δικαίωση. Η Σολφέζ, παλαίμαχη κομμώτρια –που το πρώην αφεντικό της, ο Εμανουέλ, τη βάφτισε από Κούλα Σολάνζ, όμως ήταν δύσκολη η προφορά του από τις «μεγαλοκυρίες» πελάτισσες και μετονομάστηκε σε Σολφέζ– αγωνίζεται για να απολαύσει τη ζωή που πλέον δικαιούται, με τον άνθρωπο που έχει επιλέξει κόντρα σε κατεστημένο και προκαταλήψεις. Η Μιράντα, πάλαι ποτέ πρώτο όνομα στις λαϊκές πίστες, εκμεταλλεύτηκε σοφά το πολύτιμο μέταλλο της φωνής της και έβγαλε παράδες με το τσουβάλι, που τώρα απολαμβάνει για όσο της είναι γραμμένο. Και, τέλος, η ώριμη Ιοκάστη που, παρά την αναμενόμενη παραίτηση από τη ζωή που επέρχεται με το πέρασμα των χρόνων, δεν λέει να το βάλει οριστικά κάτω, αλλά αφήνεται σε έναν σαρωτικό όψιμο έρωτα που μπαίνει απρόσκλητος στη ζωή της για να πρωταγωνιστήσει.
        Αυτές οι πέντε διαφορετικές γυναίκες συνδέονται άλλοτε με δεσμούς αίματος, άλλοτε με δεσμούς φιλίας κι άλλοτε με δεσμούς έρωτα. Όλες τους διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ευτυχία, στην αγάπη, στην αλληλεγγύη και στη δικαίωση, παλεύοντας με τις καταστάσεις, με τις προκαταλήψεις, με τη βία, με το κατεστημένο, ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Σκοντάφτουν, πέφτουν, καταρρακώνονται, εξοργίζονται, απογοητεύονται, ανασκουμπώνονται, δεν συμβιβάζονται με ημίμετρα και συνεχίζουν να παλεύουν για να ακουστεί δυνατά η φωνή και τα θέλω τους, όσο κι αν η κοινωνία, τα ταμπού και οι αδικίες τούς βάζουν συνεχώς εμπόδια. Έχουν καταλάβει πως η ζωή μας είναι μία και σύντομη, γι’ αυτό οφείλουμε να τη ζήσουμε όπως εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε και όχι όπως μας επιβάλλουν οι άλλοι.
        Η Έλενα Ακρίτα, με το καθηλωτικό νέο της μυθιστόρημα «Το σκισμένο τούλι», αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους με καθαρή συνείδηση, ευγενικά ένστικτα και ανοιχτό μυαλό. Μας μιλάει για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στον έρωτα –όπως ο καθένας από εμάς το ορίζει–, για την ανάγκη καταπολέμησης σεξιστικών και μισογυνιστικών συμπεριφορών –απ’ όπου κι αν προέρχονται αυτές–, για την αντιμετώπιση της βίας –όποια μορφή κι αν παίρνει αυτή– και κυρίως για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ευτυχία – όσο αργά κι αν τη βρίσκει, όσο διαφορετική κι φαίνεται, όσο δύσκολη κι αν μοιάζει η εξασφάλισή της. Είναι ένα βιβλίο αληθινό, εμπνευσμένο, χιουμοριστικό, συγκινητικό, ελπιδοφόρο και εμψυχωτικό, αφού μας αποδεικνύει πως ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το νέο της πόνημα και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
«Κι όταν πια ξέφτισαν τα νυφικά και μαράθηκαν τα άνθη λεμονιάς, βρέθηκαν πεταμένες, κλεισμένες σε ένα κουτί παπουτσιών, φορώντας ακόμα το νυφικό με τις φθαρμένες δαντέλες».
 
Λάθος νύφες σε λάθος γάμο. «Σκισμένα τούλια» τις αποκαλούσε η Νένα, το πρώτο πιστολάκι του συνοικιακού κομμωτηρίου, τις γυναίκες αυτές. «Πάει, σκίστηκε κι αυτηνής το τούλι», σκεφτόταν όταν έβλεπε στον λουτήρα πελάτισσα να ξεφυλλίζει περιοδικά σιγοκλαίγοντας τον άντρα που της βγήκε σκάρτος.
 
Στην Αθήνα του σήμερα, πέντε γυναίκες ενώνουν τις τεθλασμένες γραμμές τους και σχηματίζουν μια ραγισμένη καρδιά. Η Νένα θα γνωρίσει τον άντρα της ζωής της τη μέρα που παντρεύεται έναν άλλον. Ο βιασμός της Μάρως οδηγεί σε μια πολύκροτη δικαστική διαμάχη που θ’ αφήσει εποχή. Η Σολφέζ και η Μιράντα θα περάσουν από φωτιά και σίδερο μέχρι να βγουν στο φως. Η Ιοκάστη στα χρόνια της δύσης της θα ζήσει έναν εφηβικά παράφορο έρωτα.
Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί».
 
Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.
 
Βραβεία - Διακρίσεις
Βραβείο Κοινού στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα για το βιβλίο «Τα τάπερ της Αλίκης» Public Awards 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου