Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

«ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ», παρουσιάζει ο Χριστόφορος Σεμέργελης - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

          Κάθε αναγνώστης νομίζω πως έχει ένα ή και περισσότερα λογοτεχνικά είδη στα οποία έχει αδυναμία. Το είδος της λογοτεχνίας που συγκινεί περισσότερο εμένα προσωπικά είναι το ιστορικό μυθιστόρημα. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά υποθέτω πως ο κυριότερος είναι ότι μέσα από τα ιστορικά μυθιστορήματα μου δίνεται η ευκαιρία να μάθω για γνωστά ή άγνωστα ιστορικά γεγονότα ενόσω «ταξιδεύω» στον χωροχρόνο και σε εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η εκτίμησή μου για όσους συγγραφείς ασχολούνται με αυτό το δύσκολο και απαιτητικό λογοτεχνικό είδος είναι απεριόριστη, ενώ πραγματικά εντυπωσιάζομαι όταν ένας συγγραφέας αποφασίζει να ξεκινήσει τη συγγραφική του πορεία με ένα ιστορικό μυθιστόρημα. 
    Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του κ. Χριστόφορου Σεμέργελη και του πρώτου του μυθιστορήματος με τίτλο «Μια θάλασσα, δύο πατρίδες» που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Κέδρος. Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μας διέθεσε ώστε να μας παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε κάθε συγγραφικό του πόνημα και σας προσκαλώ να διαβάσετε τα όσα μας λέει ο κ. Σεμέργελης, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα το εξαιρετικό μυθιστόρημά του «Μια θάλασσα, δύο πατρίδες»!
 
    Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι, όταν ξεκινώ την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου, είναι το πώς εμπνεύστηκε ο συγγραφέας. Βέβαια, τις περισσότερες φορές, η τέχνη αντιγράφει τη ζωή, αφού η πραγματικότητα συχνά επιφυλάσσει απίστευτες καταστάσεις.
    Με μία δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά, αναλογίζομαι ότι το πώς «γεννιέται» ένα βιβλίο, είναι ένα ερώτημα που με απασχολεί εξίσου έντονα. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οποιοσδήποτε αποφασίσει να ασχοληθεί με τη συγγραφή, αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και το πρώτο χειρόγραφο, μέχρι την τελική μορφή που παίρνει ένα κείμενο, απαιτείται σκληρή δουλειά, αν και το σημαντικότερο για τον δημιουργό του είναι η προσήλωση στον στόχο που έχει θέσει.
    Κάποια στιγμή, πάντως, φτάνει η στιγμή που κρατάς στα χέρια σου ένα αντίτυπο του πρώτου σου βιβλίου. Τότε αντιλαμβάνεσαι πως όσα αφηγείσαι, κρύβουν μέσα τους μία δύναμη, αλλά και ότι κάποιοι άνθρωποι πίστεψαν πως άξιζαν τον κόπο να τα μοιραστείς με τους αναγνώστες.
    Η κυκλοφορία του «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» στις αρχές Δεκεμβρίου, με έκανε πάνω απ’ όλα να νιώσω τυχερός που οι εκδόσεις Κέδρος μου έδωσαν την ευκαιρία να αποτυπώσω στο χαρτί την ιστορία μου, η οποία έμελλε να με «ταξιδέψει» πίσω στο παρελθόν, για την ακρίβεια στην εποχή που το Πήλιο παραδόθηκε στις φλόγες του πολέμου.
    Η Θεσσαλική Επανάσταση του 1878 –ένα άγνωστο κομμάτι της Ιστορίας για τους περισσότερους– βρίσκεται στο επίκεντρο του ιστορικού μυθιστορήματος που ολοκλήρωσα προ διετίας, με πρωταγωνιστή έναν Λεβαντίνο τυχοδιώκτη από τη Σμύρνη, που διέσχισε το Αιγαίο και βρέθηκε στον Βόλο, με σκοπό να διασώσει έναν αρχαίο θησαυρό αμύθητης αξίας. Όλα όσα βίωσε, ήταν καθαρά προϊόν μυθοπλασίας, όμως από εκεί και πέρα, όλες οι ιστορικές λεπτομέρειες μεταφέρθηκαν με ακρίβεια στο χαρτί. Άλλωστε, όταν καταπιάνεσαι με ένα ιστορικό μυθιστόρημα, είσαι υποχρεωμένος να κινείσαι εντός ενός προκαθορισμένου πλαισίου και να μην αποκλίνεις από τα πραγματικά γεγονότα που περιγράφεις.
    Όποιος διαβάσει το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», θα έχει την ευκαιρία να μάθει για τα δραματικά γεγονότα που συντάραξαν το Πήλιο πριν από ενάμιση, περίπου αιώνα. Το 1878 καταγράφηκε η τελευταία ένοπλη εξέγερση στην περιοχή, αφού τρία χρόνια αργότερα η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Εξυπακούεται πως η προσάρτηση της Μαγνησίας στη μητέρα-Ελλάδα δεν ήρθε αναίμακτα. Η καταστροφή της μονής της Αγίας Τριάδας στη Σουρβιά και οι μάχες στον Σαρακηνό και τη Μακρινίτσα, συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό στο Πήλιο πριν από 142 χρόνια.
    Όμως, οι περιπέτειες του ήρωα δεν περιορίζονται μόνο στα πεδία των μαχών. Οι πρώτες σκηνές εκτυλίσσονται στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, μία πόλη που από τότε σου έδινε την ευκαιρία να ζήσεις όλα όσα ονειρεύεσαι. Από τη γη της Ιωνίας, ο Γουίλιαμ Χατζηγεωργίου, όπως ονομάζεται ο κεντρικός πρωταγωνιστής, βρίσκεται στον Βόλο, που τότε δεν ήταν παρά μία πολίχνη στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Η συνέχεια της ιστορίας θα τον βρει στο Πήλιο, όπου θα υπάρξει μάρτυρας της τραγικής πτώσης της Μακρινίτσας και των σφαγών που ακολούθησαν, ενώ στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιήσει ένα σύντομο πέρασμα από τη Σκιάθο, η οποία είχε απελευθερωθεί από το 1830 και ανήκε στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος κοντά στον μισό αιώνα.
    Ιστορικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην Επανάσταση του 1878, όπως ο Λεβαντίνος πρόξενος Κάρολος Μπόρελ, ο γιατρός και φλογερός πατριώτης Θεόδωρος Αφεντούλης από τη Ζαγορά, ο Γεώργιος Καρτάλης, πρώτος δήμαρχος Παγασών (Βόλου) μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο Ζήσιμος Μπασδέκης, αρχηγός των επαναστατών και μέλος της Προσωρινής Κυβέρνησης του Πηλίου και η ανιψιά του Μαργαρίτα, ο Χόμπαρτ πασάς, ο μισέλληνας πρώην αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού που είχε το γενικό πρόσταγμα των οθωμανικών στρατευμάτων στον Βόλο, αλλά και ο συμπατριώτης του, Κάρολος Ογλ, ανταποκριτής των «Times» του Λονδίνου, «παρελαύνουν» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.
    Όσο για το φινάλε; Η κατάληξη των πρωταγωνιστών επιβεβαιώνει ότι κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του μεγάλα αποθέματα δύναμης, ακόμη και όταν τα πάντα γύρω του καταρρέουν. Ενόσω η μοίρα παίζει σκληρά παιχνίδια, συχνά απρόβλεπτα, το θάρρος δεν παύει να πηγάζει από μέσα μας, υπενθυμίζοντας έτσι ότι ακόμη και από την πιο δύσκολη κατάσταση μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί.
Χριστόφορος Σεμέργελης
 
Βιογραφικό σημείωμα Χριστόφορου Σεμέργελη:
 
Ο Χριστόφορος Σεμέργελης γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στον Βόλο. Είναι παντρεμένος με τη Χρύσα Σιγανού κι έχουν έναν γιο. Από το 2000 εργάζεται ως υπάλληλος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ συνεργάζεται σε σταθερή βάση με τη «Θεσσαλία», καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας.
Το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Έχει γράψει επίσης τρία διηγήματα, με τα οποία έλαβε μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς των εκδόσεων iWrite.gr, με τον γενικό τίτλο Ιστορίες του τόπου μας, και απέσπασε ισάριθμα βραβεία σε Διδυμότειχο (2017), Νάουσα (2018) και Δράμα (2019) αντίστοιχα.
 
Εργογραφία Χριστόφορου Σεμέργελη:
 
«ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 376
Τιμή: 14,40€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
1878. Ένας άντρας που ζει ριψοκίνδυνα πέφτει θύμα ληστείας στα Χιώτικα, την πιο κακόφημη συνοικία της Σμύρνης. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, αλλά, προτού καν επουλωθούν οι πληγές του, αναγκάζεται να αφήσει την κοσμοπολίτικη Ιωνία και να ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Στην προσπάθειά του να διασώσει έναν θησαυρό αμύθητης αξίας που ανακαλύφθηκε στον Βόλο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
 
Παρασύρεται σε μια θανάσιμη περιπέτεια ενώ την ίδια στιγμή η βία και ο φόβος βασιλεύουν. Για να επιβιώσει, πρέπει να αψηφήσει κάθε κανόνα λογικής. Καθώς το Πήλιο παραδίδεται στις φλόγες του πολέμου, συνδέεται μ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο και ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, που ανατρέπει τα πάντα γύρω του.
 
Η σκοτεινή διπλωματία και η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζουν τη ζωή του Λεβαντίνου τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί όρθιος σ’ έναν κόσμο που καταρρέει. Ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, θα επιχειρήσει να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς.
 
Ένα μυθιστόρημα για τις πιο σκοτεινές μέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Για τον τραγικό έρωτα δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου